ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)

ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)

Bιβλία-οδηγοί σχετικά με την αποτελεσματική ηγεσία έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολλά και μερικά από αυτά είναι γραμμένα από στρατιωτικούς, προς εφαρμογή όχι μόνο στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και στην καθημερινή ζωή και επιπλέον στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ετσι, όταν είδαμε τη συγκεκριμένη έκδοση η πρώτη μας αντίδραση ήταν… «ακόμα ένα»! Διαβάζοντάς το όμως αναθεωρήσαμε άρδην. Η «Απόλυτη Ηγεσία», εκτός από καλογραμμένη, είναι πρακτική και συνδυάζει τέλεια τις εμπειρίες των δύο συγγραφέων, αξιωματικών των US Navy SEALS στον Πόλεμο του Ιράκ το 2006, προσαρμοσμένες για μαθήματα, κανόνες και αρχές στην καθημερινότητα. Ο τίτλος στα αγγλικά σημαίνει «Απόλυτη Ευθύνη» (η δεύτερη ερμηνεία του Ownership, με την πρώτη να είναι η Ιδιοκτησία), αλλά τελικά αυτό που επιλέχθηκε (ως ελληνικός τίτλος) καθορίζει τις πτυχές εκείνες του πετυχημένου ηγέτη που θέλουν να προσδιορίσουν οι συγγραφείς.

Αν η μετάφραση ξεκινά με δυσκολίες από τον τίτλο, μπορείτε να φανταστείτε το τιτάνιο έργο του μεταφραστή στο περιεχόμενο. Ωστόσο το κείμενο ρέει στρωτά και εύκολα στις 410 σελίδες, με πολύ λογικές επιλογές όσον αφορά την ειδική στρατιωτική (δύσκολη και απαιτητική) ορολογία, αλλά και τις περιπτώσεις που ένας άλλος μεταφραστής θα εκινείτο διαφορετικά, αλλά μπορεί και όχι τόσο πετυχημένα, όπως το σύνολο/αποτέλεσμα που έχουμε στα χέρια μας. Στην ουσία τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα, όσο δύο έμπειροι αξιωματικοί των US Navy SEALS θα μπορούσαν να τα απλοποιήσουν και να μας τα μεταφέρουν στην πρακτική τους πλευρά για να τα αξιοποιήσουμε:

Το πεδίο της μάχης, το πιο δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον που μπορεί κανείς να βρεθεί, προσφέρει τα σκληρότερα μαθήματα ηγεσίας για τις καταστάσεις εκείνες όπου όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Οι Αμερικανοί Τζόκο Γουίλινκ και Λέιφ Μπάμπιν γνώρισαν αυτήν την πραγματικότητα από πρώτο χέρι στο πιο βίαιο και επικίνδυνο πεδίο μάχης του Ιράκ. Ηγούμενοι της Ομάδας SEAL Τρία της Μονάδας Δράσης Μπρούιζερ, η αποστολή τους έμοιαζε θεωρητικά ανέφικτη: να βοηθήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν το Ραμάντι, μια ιρακινή πόλη που είχε βυθιστεί στην βία και θεωρείτο από τους περισσότερους «ολοκληρωτικά χαμένη». Μέσα από συγκλονιστικές εμπειρίες ηρωισμού, τραγικών απωλειών και δύσκολων νικών, οι συγγραφείς διδάχτηκαν ότι η ηγεσία -σε όλα τα επίπεδα- αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα νίκης ή αποτυχίας.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο καθιέρωσαν την εκπαίδευση ηγεσίας SEAL, ώστε να μεταφέρουν τα αφυπνιστικά μαθήματα ηγεσίας που έλαβαν στην μάχη και να βοηθήσουν στην σφυρηλάτηση της επόμενης γενιάς αρχηγών SEAL. Αφότου άφησαν τις Ομάδες SEAL ίδρυσαν μια συμβουλευτική εταιρεία, την Echelon Front, ώστε να διδάξουν τις ίδιες αρχές ηγεσίας σε ηγέτες επιχειρήσεων, εταιρειών και οργανισμών. Από τότε έχουν εκπαιδεύσει αμέτρητους ηγέτες σε εκατοντάδες εταιρείες, ουσιαστικά σε κάθε παραγωγικό κλάδο των ΗΠΑ και διεθνώς, διδάσκοντάς τους πώς να αναπτύσσουν τις δικές τους ομάδες υψηλών επιδόσεων και να τις καθοδηγούν πιο αποτελεσματικά ώστε να κυριαρχούν στα δικά τους πεδία μάχης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.)

Το βιβλίο μας άρεσε, μας απορρόφησε, μας έμαθε πράγματα και μας κράτησε ωραία και χρήσιμη συντροφιά. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται σε πολλά επίπεδα. To ένα είναι το καθαρά στρατιωτικό. Σχεδόν κάθε κεφάλαιο βασίζεται σε μια πραγματική μάχη, την οποία περιγράφει και αντλεί μαθήματα (lessons learned). Στη συνέχεια μεταφέρει την κεντρική ιδέα/δίδαγμα στο πεδίο των επιχειρήσεων αλλά και σε ατομικά μαθήματα συμπεριφοράς, χαρακτήρα και ψυχολογία ομάδας.

Οσοι ενδιαφέρονται για το στρατιωτικό σκέλος θα μάθουν πολλές και ενδιαφέρουσες επιχειρησιακές λεπτομέρειες, παρόλο που οι συγγραφείς προσπάθησαν να μην αποκαλύψουν ιδιαίτερα μυστικά της Υπηρεσίας.

Η σύνδεση της εμπειρίας των μαχών στην καθημερινότητα γίνεται από τους συγγραφείς με πολύ επιδέξιο και απλό τρόπο. Πειθαρχία, σχέδιο, απλότητα, ομαδικότητα, συνεργασία, ανάληψη προσωπικής ευθύνης, κλπ, σε αντιδιαστολή με τις αρνητικές επιπτώσεις των αντιθέτων τους. Εκτός από τις μάχες στο πεδίο, περιγράφονται και αντίστοιχες συγκρούσεις στα επιτελεία των επιχειρήσεων. Και σε αυτήν την λεπτή γραμμή κρύβεται όλη η ουσία, είτε κάποιος είναι ή θέλει να γίνει στρατιωτικός, είτε να πετύχει στις επιχειρήσεις ή στην ατομική του ζωή.

Επειδή έχουμε διαβάσει πολλά βιβλία επιχειρηματικής & ατομικής επιτυχίας, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα περισσότερα χάνονται σε δαιδαλώδεις αναλύσεις και λίστες αρχών, που στο τέλος δεν σου μένει τίποτα το πρακτικό. Τούτο εδώ, γραμμένο από αξιωματικούς που έχουν διδαχθεί και αφομοιώσει την απλότητα και την αμεσότητα, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής πειθαρχίας που μετριέται με ρίσκο ζωής ή θανάτου στο πεδίο της μάχης και όχι με bonus ή άλλες εργοδοτικές τιμωρίες, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, ή τουλάχιστον αυτό το συναίσθημα αποκομίσαμε ολοκληρώνοντάς το.

Σε ορισμένα σημεία νοιώσαμε ότι θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τα ιδιαίτερα μαθήματα της σχολής/εταιρίας συμβουλευτικής των συγγραφέων αλλά γι’ αυτό θα πρέπει ο αναγνώστης να διερευνήσει το website τους για τυχόν εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Τελικά, είναι πολύ σημαντικό ο δάσκαλος να μεταφέρει το μάθημα και στον τελευταίο μαθητή, τον φαινομενικά δύσκολο ή ίσως και ανεπίδεκτο. Και στο ρόλο αυτό οι δύο συγγραφείς της «Απόλυτης Ηγεσίας» τα καταφέρνουν περίφημα. Αξίζουν συγχαρητήρια στη Eurobooks και το Λαβύρινθο που προχώρησαν στην έκδοση ενός κατά τη γνώμη μας σημαντικού και χρηστικότατου εργαλείου – εγχειριδίου που θα θέλετε να ξαναδιαβάσετε και να συμβουλεύεστε σε μια δύσκολη περίσταση.

 

Θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Λαβύρινθος», Ιπποκράτους 108 και ηλεκτρονικά εδώ.

 

Περιεχόμενα

Χάρτης του Ραμάντι

Πρόλογος

Προλεγόμενα

Εισαγωγή

Ηγεσία: Ο Πρώτος και Σημαντικότερος Παράγοντας

ΜΕΡΟΣ Ι: ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Κεφάλαιο 1: Απόλυτη Ηγεσία

Κεφάλαιο 2: Δεν υπάρχουν Κακές Ομάδες, Μόνο Κακοί Ηγέτες

Κεφάλαιο 3: Πίστη

Κεφάλαιο 4: Έλεγξε το Εγώ

ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Κεφάλαιο 5: Πυρ και Κίνηση

Κεφάλαιο 6: Απλότητα

Κεφάλαιο 7: Προτεραιότητα και Εκτέλεση

Κεφάλαιο 8: Αποκεντρωμένη Διοίκηση

ΜΕΡΟΣ III: ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

Κεφάλαιο 9: Σχέδιο

Κεφάλαιο 10: Ηγεσία προς τα Πάνω και προς τα Κάτω στην Ιεραρχία

Κεφάλαιο 11: Αποφασιστικότητα μέσα σε Αβεβαιότητα

Κεφάλαιο 12: Πειθαρχία Ίσον Ελευθερία - Η Διχοτόμηση της Ηγεσίας

Επίλογος

Παράρτημα: Διαδραστική Ομιλία του Τζόκο στο Διαδίκτυο περί Ηγεσίας - Ερωτήσεις και Απαντήσεις

 

ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΓΕΣΙΑ – Πως οι US Navy SEALS ηγούνται & νικούν (Jocko Willink/Leif Babin, Eurobooks, 2020)