Η Ιαπωνία στον πόλεμο του Ειρηνικού, του Αυγουστίνου Κομπαγιάσι (Historical Quest)

Η Ιαπωνία στον πόλεμο του Ειρηνικού, του Αυγουστίνου Κομπαγιάσι (Historical Quest)

O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, πέρα από το ανεξάντλητο ιστορικό και μοντελιστικό ενδιαφέρον που προκαλεί, αποτελεί ένα αλάνθαστο και διαχρονικό σχολείο γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής μελέτης, προκαλώντας τον ερευνητή να "σκάψει" ακόμα πιο βαθειά για να ανακαλύψει αιτίες και παρασκήνιο.

Ο Αυγουστίνος Κομπαγιάσι, Ιάπωνας ιστορικός, έχει μελετήσει πολύ καλά το θέμα και μας εισάγει σταδιακά στην πραγματική ατμόσφαιρα του Πολέμου στον Ειρηνικό, αλλά και σε όσα σημαντικά προηγήθηκαν της σύρραξης και πρέπει να καταλάβει ο αναγνώστης. Συνήθως τα περισσότερα βιβλία εστιάζουν στις μάχες και τις λεπτομέρειές τους και πολύ καλά κάνουν διότι μας ενδιαφέρουν όλα αυτά. Εδώ όμως τραβά την κουρτίνα και μας αποκαλύπτει τι γινόταν στα παρασκήνια, ώστε να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης των Ιαπώνων με τα δεδομένα εκείνης της εποχής και να μπορέσουμε να συγκρίνουμε μεθόδους και στρατηγικές και από τις δύο πλευρές.

Οι Ιάπωνες έκαναν σοβαρότατα λάθη, ενώ αγνοούσαν βασικές παραμέτρους όσον αφορά τις κινήσεις, τις σκέψεις, τις διαθέσεις αλλά και την πραγματική ισχύ του αντιπάλου, τείνοντας να τον υποτιμούν. Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί, πέρα από την τρομακτική παραγωγική τους δύναμη, είχαν και το πλεονέκτημα της αποκρυπτογράφησης των ιαπωνικών μηνυμάτων.

Από το Περλ Χάρμπορ, στο Μίντγουέϊ και μετά στο Γκουανταλκανάλ και τις υπόλοιπες μεγάλες μάχες, Ο Κομπαγιάσι μας αναλύει τα κομβικά σημεία των επιθέσεων και τις κρίσιμες κινήσεις στη πολεμική σκακιέρα.

Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από ικανοποιητικό φωτογραφικό υλικό που μας βάζει στην αντίστοιχη ατμόσφαιρα.

Ορισμένα κεφάλαια που απομυθοποιούν την ιαπωνική κουλτούρα και γενναιότητα, δείχνοντας την απαξίωση της τότε ηγεσίας προς τις ζωές των πολιτών που συνεισέφεραν στις επιχειρήσεις, είναι γροθιά στο στομάχι, πρώτα για τον συγγραφέα και μετά για τον αναγνώστη. Ιάπωνες ψαράδες και ναυτικοί υπέφεραν τα πάνδεινα από Ιάπωνες στρατιώτες και αξιωματικούς που τους θεωρούσαν σκουπίδια και απλά εργαλεία για να πετύχουν αυτό που ήθελαν και που συχνά κατέληγε σε αποτυχία και τραγωδία, με πολλές απώλειες αμάχων, άνευ ουσιαστικού αντικειμενικού και ρεαλιστικού στόχου. Ο συγγραφέας μας δίνει και στατιστικά στοιχεία για αυτήν την ανελέητη καταστροφή.

Το έργο του Αυγουστίνου Κομπαγιάσι «Η Ιαπωνία στον Πόλεμο του Ειρηνικού» αποτελεί μία ψύχραιμη και περιεκτική ματιά στα γεγονότα που συντάραξαν την πατρίδα του. Με αντικειμενικότητα και μεθοδικότητα, ο Iάπωνας ιστορικός, αναδεικνύει μία άλλη, ενδιαφέρουσα οπτική γωνία, η οποία δεν συμπίπτει πάντοτε με τη θεώρηση των δυτικών ιστορικών και αν μη τι άλλο, εισάγει τον Ελληνα αναγνώστη στον τρόπο που βίωσαν και συμμετείχαν οι Ιάπωνες σ’ αυτή τη σφοδρή σύγκρουση. Ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές που αφορούν τον εσφαλμένο στρατηγικό σχεδιασμό των Ιαπώνων, τις πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις στη χώρα, τις εμμονές και την αναλγησία της ιαπωνικής στρατιωτικής ηγεσίας, τις βαρύτατες συνέπειες για τον ιαπωνικό λαό και στρατό που απέφερε το ανελαστικό κράμα στυγνού μιλιταρισμού και μίας διαστρεβλωμένης αντίληψης για το νόημα της αρχέγονης ιαπωνικής παράδοσης.

Ο συγγραφέας διαπραγματεύεται μία σειρά από θέματα: O πόλεμος στην Ασία τη δεκαετία του 1930, η πορεία προς τον πόλεμο του Ειρηνικού Ωκεανού, το ξέσπασμα του πολέμου, ο υποβρυχιακός πόλεμος για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών, η άσκοπη θυσία των μελών του ιαπωνικού εμπορικού ναυτικού, ο θεμελιώδης ρόλος των αμερικανών πεζοναυτών και των Iαπώνων στρατιωτών, καθώς και ηγετών όπως ο Μακ Άρθουρ και ο Γιαμαμότο για την επίτευξη της πολυπόθητης νίκης σε σκληρές μάχες, όπως το Μίντγουεϊ, το Γκουανταλκανάλ, η Ίβο Τζίμα, οι Φιλιππίνες και η Οκινάβα, η προετοιμασία για την εισβολή των Αμερικανών στην Ιαπωνία, η ρίψη της ατομικής βόμβας και το πικρό τέλος του πολέμου, το οποίο σήμανε τη συντριβή των ιαπωνικών ψευδαισθήσεων για κυριαρχία στη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ιαπωνική ήττα ήταν συντριπτική από πολλές απόψεις και ο Κομπαγιάσι δίνει μέχρι τον επίλογο πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του δράματος στον Ειρηνικό. Ταυτόχρονα, και σε αντιστοιχία με την ευρωπαϊκή πλευρά του Αξονα, δείχνει πως η νίκη των Συμμάχων και σε αυτό το Μέτωπο, χάρισε στις επόμενες γενιές καλύτερες μέρες, μακρυά από τα σκοτάδια που τους ετοίμαζαν αυτόκλητοι «ηγέτες», γεμάτοι μίσος για τον άνθρωπο και περιφρόνηση για την αξία της ζωής. Συγχαρητήρια αξίζουν στον εκδοτικό οίκο Historical Quest που αποφάσισε να μας δώσει στα ελληνικά ένα τόσο ενδιαφέρον έργο.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα! 

Θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της Historical Quest εδώ και στη λίστα των βιβλιοπωλείων (που επίσης θα βρείτε στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση).

 

Τίτλος: Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Συγγραφέας: Αυγουστίνος Κομπαγιάσι

Εκδόσεις Historical Quest, Χρυσηΐδος 66, Ίλιον, Αθήνα, ΤΚ. 131 22

Τηλ: 210 26 11 832

ΣΕΙΡΑ: Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Υπεύθυνος 'Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Σελίδες: 272, χαρτί chamois 80 gr.,

139 ασπρόμαυρες εικόνες

Αρχική Τιμή: 13,30€, 

Διαστάσεις: 14 x 20 εκατοστά,

ISBN: 978-618-5088-21-7

Έτος Έκδοσης: Αθήνα, Δεκέμβριος 2016