ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)

ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)

Οι Σταυροφορίες είναι η συγκλονιστική περιπέτεια εκείνων των χριστιανών που, από τον 11ο  έως κυρίως τον 14ο  αιώνα, αποδέχτηκαν την κλήση του πάπα για την ανάκτηση των Αγίων Τόπων, κάνοντας πράγματα που με τις σημερινές μας αξίες μας φαίνονται υπερβολικά συζητήσιμα και αντιθέτως σε εκείνους φάνταζαν άγια. Οι μουσουλμάνοι δεν έμειναν αδρανείς απέναντι στην εισβολή των σταυροφορικών στρατιών των "άπιστων" από τη Δύση, σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή.

Οι Σταυροφορίες, που ο διακεκριμένος Ιταλός ιστορικός και συγγραφέας Alessandro Barbero αφηγείται, είναι τρομερές εκρήξεις βίας, μια μορφή μαζικού προσκυνηματικού ταξιδιού, βαλβίδα ασφαλείας για μια Ευρώπη που υπέφερε τότε από υπερπληθυσμό – δημογραφική έκρηξη. Όμως είναι και η στιγμή στην οποία δύο αντίπαλοι κόσμοι, που δεν γνωρίζουν ότι έχουν κοινές βαθιές ρίζες, συναντώνται και περιγράφουν ο ένας τον άλλο.

Στο πρώτο κεφάλαιο ο συγγραφέας προσπαθεί να αναλύσει τις βαθύτερες αιτίες του φαινομένου των Σταυροφοριών, τονίζοντας πόσο σημαντικές ήταν αυτές για τους ανθρώπους της Δυτικής Ευρώπης, όπου το θρησκευτικό στοιχείο ήταν κάτι παραπάνω από έντονο και καθοριστικό. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να το παρουσιάζει ως ένα αντίστοιχο ταξίδι των μουσουλμάνων στη σημερινή Μέκκα – μια εξίσου μοναδική στιγμή στη ζωή του πιστού αλλά με όλους τους πρόσθετους κινδύνους ενός πολέμου.

Επίσης υπογραμμίζει τις συχνά καλές σχέσεις μεταξύ δυτικο-ευρωπαίων και μουσουλμάνων που κυβερνούν τους Αγίους Τόπους, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η εμφάνιση των τουρκικών φυλών στο προσκήνιο, παίρνοντας το πάνω χέρι από τους Άραβες. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι Σταυροφορίες ήταν στην ουσία το πρώτο αποικιοκρατικό ευρωπαϊκό πείραμα, ενώ παράλληλα γίνεται επισήμως νομικός θεσμός, με την αναγνώριση της ενωτικής/συσπειρωτικής εξουσίας του πάπα, με όλα τα προνόμια που παρείχε αυτή στους Σταυροφόρους, όχι μόνο ως θρησκευτική αλλά και ως σημαντικότατη πολιτική αρχή, εν μέσω ενός μη κεντροποιημένου συστήματος διακυβέρνησης κρατών, όπου οι τοπικοί φεουδάρχες, κόμητες και δούκες συνέχιζαν να εξασκούν τοπική αλλά δυναμική εξουσία σε σύγκριση με τον τυπικό και συχνά όχι τόσο ισχυρό ρόλο του βασιλιά.

Στα επόμενα κεφάλαια ο Alessandro Barbero αναφέρεται στους ήρωες/πρωταγωνιστές των Σταυροφόρων που έγιναν διάσημοι, για την αγιότητα του πολέμου, για το πώς ο μουσουλμανικός κόσμος ένεκα των Σταυροφοριών ανακάλυψε ξανά τις ιδέες του Τζιχάντ μέσα στο Κοράνι, ενώ και καταγράφει πως οι άλλοι (Τούρκοι, Αραβες, Βυζαντινοί – όπως η Άννα Κομνηνή) έβλεπαν τους Σταυροφόρους, καταλήγοντας σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

Το βιβλίο είναι πλούσια εικονογραφημένο με έγχρωμους πίνακες και αναπαραστάσεις εποχής, που συμβάλλουν στο να μας δώσουν την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

Όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση του βιβλίου θα ενθουσιαστείτε από τη σταδιακή κορύφωση στην οποία μας εισάγει ο συγγραφέας. Αφήνοντας τις απαραίτητες ιστορικές διευκρινήσεις του πρώτου μέρους, μας αφηγείται με λεπτομέρειες συναρπαστικές ιστορίες των Σταυροφόρων, όπως τις κατέγραψαν οι σύμμαχοι ή οι αντίπαλοί τους και θα εύχεστε να είχε πολλές ακόμα! Σίγουρα θα σας ανοίξει την όρεξη να μελετήσετε βαθύτερα το θέμα Σταυροφορίες και από την άποψη αυτή δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε ανεπιφύλακτα την παρούσα έκδοση σε κάθε φίλο της Ιστορίας.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Alessandro Barbero γεννήθηκε το 1959 στο Τορίνο. Διδάσκει Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πιεμόντε, με έδρα το Βερτσέλι και είναι συγγραφέας πολυάριθμων ιστορικών βιβλίων και μυθιστορημάτων. Το 1996 του απονεμήθηκε το ιταλικό λογοτεχνικό βραβείο Strega, ενώ το 2005 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε το μετάλλιο του "Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων" (Chevalier de l' ordre des Arts et des Lettres). Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά και τα τελευταία χρόνια έχει συχνή παρουσία σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές. Μέλος της επιτροπής σύνταξης του περιοδικού Storica. Γράφει για τις λογοτεχνικές και πολιτιστικές σελίδες των Il Sole 24 Ore και La Stampa, και εμφανίζεται τακτικά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Superquark και στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Alle otto della sera. Επίσης, είναι αρκετά δημοφιλής στο διαδίκτυο, όπου οι διαλέξεις και τα μαθήματά του σχετικά με ιστορικά θέματα γνωρίζουν πολύ μεγάλη επιτυχία. Με την παρούσα έκδοση έρχεται για πρώτη φόρα σε επαφή με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

 

Στοιχεία Έκδοσης

Τίτλος: Ιεροί Πόλεμοι - Σταυροφορίες εναντίον Τζιχάντ

Σειρά: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Συγγραφέας: Alessandro Barbero

Μετάφραση: Σωτήριος Δρόκαλος

Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Σελίδες: 200, χαρτί chamois 85gr. 61 έγχρωμες & 6 ασπρόμαυρες εικόνες

Αρχική Τιμή: 13,30 € (τρέχουσα τιμή 12€)

Διαστάσεις: 14 x 20 εκατοστά

ISBN: 978-618-5088-59-0

Έτος Έκδοσης: Αθήνα, Δεκέμβριος 2020

 

ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)ΙΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Σταυροφορίες & Τζιχάντ, του Alessandro Barbero, (Historical Quest, 2020)