Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)

Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)

«Όποιος ξέρει από πριν που θέλει να πάει, δεν πηγαίνει πολύ μακριά» δήλωσε ο Βοναπάρτης στους συμπολεμιστές του. Και είναι αλήθεια πως ήταν αποφασισμένος να βαδίσει πάνω στο μονοπάτι της Ιστορίας όσο πιο μακριά γίνεται. Εις μάτην, οι φρενιασμένοι εχθροί του συγκροτούν τον έναν Συνασπισμό μετά τον άλλον, από το 1800 ως το 1805 για να σταματήσουν τον «παρακατιανό» και ενοχλητικό Κορσικανό.

Στον τόμο Γ΄ της σειράς «Ναπολέων Βοναπάρτης – Οι Μεγάλες Εκστρατείες» των εκδόσεων Historical Quest ο Γιάννης Χρονόπουλος εστιάζει σε τρία σημαντικά γεγονότα των Ναπολεόντειων Πολέμων: την ταπείνωση των Αυστριακών στην Ουλμ, τη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και τον θρίαμβο του Ναπολέοντα στο Αούστερλιτς. Επίσης, υπάρχει ένα ειδικό αφιέρωμα στους Γάλλους και Έλληνες αξιωματικούς των στρατών του Ναπολέοντα, οι οποίοι πολέμησαν ως Φιλέλληνες στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία, 1821 - 1833.

Τέλος, γίνεται εκτενής αναφορά στην ομηρική αυτοθυσία του Νέλσωνα και πέφτει φως σε ξεχασμένες σκιές ηρώων, όπως ο Γάλλος στρατηγός Πιερ Ντουπόν και ο Αυστριακός στρατηγός Γιόχαν Σμιτ αλλά και στους χιλιάδες στρατιώτες -Γάλλους και Συμμάχους- που πολέμησαν με σθένος και καρτερικότητα στη διάρκεια των εκστρατειών αυτών.

Tο πιο πάνω κείμενο είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου της Historical Quest για τον Ναπολέοντα.

Ο τρίτος τόμος της σειράς ξεκινά με την ταπείνωση των Αυστριακών στην Ούλμ (Οκτώβριος 1805). Στην εκστρατεία αυτή ο Ναπολέων ξεδίπλωσε όλο το ταλέντο του, όχι μόνο στη στρατηγική αλλά και στην επιμελητεία, την κίνηση κατά κύματα, την τακτική της μη μεταφοράς τροφίμων για ταχύτερη κίνηση των στρατιωτών, και άλλες έξυπνες, πρωτοποριακές για την εποχή τους λύσεις, που αύξησαν δραματικά την ταχύτητα κίνησης/ευελιξίας ενός ογκώδους και μέχρι τότε δυσκίνητου στρατού, σε βαθμό που να αιφνιδιάσει και να νικήσει τελικά τον αντίπαλο.

Σε χωριστά κεφάλαια αναπτύσσεται η Μάχη του Βέρτιγκεν, που ήταν ουσιαστικά η εναρκτήρια της όλης εκστρατείας, καθώς και η Μάχη του Χασλάχ-Γιούνγκινγκεν και Ελχιγκεν, που ακολούθησαν αμέσως μετά.

Αξιοπρόσεκτη και ενδιαφέρουσα παρένθεση η ξακουστή Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (20 Οκτωβρίου 1805), που περιγράφεται σε συνδυασμό με τις συνδυασμένες μάχες στην ξηρά, την ίδια χρονική περίοδο.

Αμέσως μετά περιγράφεται η Μάχη του Αμστέττεν, του Ντιουρενστάϊν και το αποκορύφωμα στο Αουστερλιτς, όπου ουσιαστικά είναι μια αναμέτρηση σε επιμέρους περιοχές/συγκρούσεις, που επίσης αναλύονται διεξοδικά, εκείνες τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου του 1805.

Σε ειδικά πλαίσια με διαφορετικό χρώμα ο συγγραφέας κάνει συχνά διαλείμματα στην πλοκή για να πληροφορήσει τον αναγνώστη με λεπτομέρειες, όπως τις οκτώ δραστικές αλλαγές που εισήγαγε ο Ναπολέων στην τέχνη του Πολέμου, τη σύγχυση στο αντίπαλο στρατόπεδο των Συμμάχων, και άλλα ενδιαφέροντα που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των ιστορικών και στρατιωτικών παραμέτρων της εποχής εκείνης.

Για κάθε μάχη παρατίθεται μεγάλος και ευκρινής πίνακας με τη διάταξη και την ποσότητα των δυνάμεων, τους ηγέτες κάθε πλευράς και τις απώλειες.

Σε τρία μεγάλα παραρτήματα περιέχονται έγχρωμες και ασπρόμαυρες απεικονίσεις εποχής με τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, χάρτες και εικόνες των μαχών από ζωγράφους. Είναι κρίμα που σε τόσο ιστορικές μάχες δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα η φωτογραφία!

Σχεδόν το ένα τρίτο του βιβλίου, το τελευταίο παράρτημα, αναφέρεται σε βιογραφίες των αξιωματικών του Ναπολέοντα και σε Φιλέλληνες που τους είδαμε και μετέπειτα στους αγώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας (Φαβιέρος και πολλοί άλλοι).

Συνολικά ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και αξιόλογα βιβλία για τους μελετητές του Ναπολέοντα και των μεγάλων μαχών του εκείνης της περιόδου, που διαμόρφωσαν την εικόνα του Κόσμου τον αιώνα που ακολούθησε πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Θα το βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Historical Quest εδώ, καθώς και στα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία που επίσης θα βρείτε σε λίστα με διευθύνσεις στην ίδια ως άνω πηγή.

Στοιχεία Έκδοσης

Τίτλος: Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες Γ' τόμος

Συγγραφέας: Γιάννης Χρονόπουλος

Εκδόσεις: Historical Quest: Χρυσηΐδος 66, Ίλιον, Αθήνα, ΤΚ. 131 22

Σειρά: ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Σελίδες: 304, χαρτί chamois 80gr., 42 έγχρωμες & 30 ασπρόμαυρες εικόνες και 27 χάρτες

Αρχική Τιμή: 18,00 €

Διαστάσεις: 17x24

ISBN: 978-618-5088-44-6

Έτος Έκδοσης: Αθήνα, Δεκέμβριος 2018

Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι μεγάλες εκστρατείες, Γ' τόμος (Historical Quest)