Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)

Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)

Η Μικρασιατική περιπέτεια και η τραγική, για τον μείζονα Ελληνισμό, κατάληξή της, ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο του Γιάννη Χρονόπουλου: «Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας» από την εκδοτική εταιρία Historical Quest.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου έχει τη μορφή ημερολογίου με ακριβείς και λεπτομερείς καταγραφές, προϊόντα διεξοδικής έρευνας του συγγραφέα. Με εμβόλιμες πολιτικές καταγραφές, δηλώσεις και συμφωνίες της κάθε χρονιάς ώστε να τίθεται το ευρύτερο πλαίσιο των διεθνών συσχετισμών ισχύος.

Το «ημερολόγιο» εκκινεί από τις σκληρές διαπραγματεύσεις της Συνδιάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων (Μάρτιος – Απρίλιος 1919) και την ανάθεση στην Ελλάδα του ελέγχου της περιοχής Σμύρνης, λόγω της απροθυμίας της Αντάντ να εμπλακεί και φτάνει ως την πτώση της Σμύρνης σε τουρκικά χέρια.

Το βιβλίο αποτυπώνει επίσης, από μέρα σε μέρα, την προέλαση της Στρατιάς Μικράς Ασία προς Φιλαδέλφεια – Πάνορμο – Προύσα, την εαρινή επίθεση του Μαρτίου 1921, τη θερινή επίθεση του Ιουνίου 1921, την κρίσιμη σύσκεψη της Κιουτάχειας που κατέληξε στη μοιραία απόφαση της προέλασης στον Σαγγάριο, την πορεία μέσα από την απάνθρωπη Αλμυρά Έρημο και τις φονικές μάχες στον Σαγγάριο μπροστά από τις τουρκικές αμυντικές γραμμές τον Αύγουστο του 1921, την κατάρρευση του Μετώπου στο Αφιόν Καραχισάρ και την αναπότρεπτη πορεία προς την ήττα παρά τις σποραδικές αναλαμπές.

Ο συγγραφέας ξετυλίγει το φιλμ των γεγονότων της περιόδου 1919 – 1922 χωρίς να παραλείπει ούτε μία μέρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πολυήμερων μαχών φτάνει στην καταγραφή των εξελίξεων ανά ώρα. Μέσα από αυτό το «γραπτό ντοκιμαντέρ» γίνεται σαφής η αλλαγή της φοράς των εξελίξεων, αρνητικής για την ελληνική υπόθεση.

Το ημερολόγιο – χρονικό ξεκινά από τη συνδιάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι , το Μάρτιο – Απρίλιο 1919 και ολοκληρώνεται με τελευταία καταγραφή, 27-31 Αυγούστου 1922, με την καταστροφή της Σμύρνης. Μια σημαντική στιγμή της ελληνικής Ιστορίας σε μόλις 170 σελίδες.

Το δεύτερο μέρος (στην ουσία το μισό βιβλίο) περιλαμβάνει μία εκτενή αναφορά στις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο σε εκείνη τη δραματική περίοδο, Έλληνες και Τούρκους. Η κοινωνική καταγωγή τους, η εκπαίδευσή τους, η στρατιωτική ή πολιτική δράση τους σε όλη την περίοδο από την αποφοίτησή τους ως το τέλος της σταδιοδρομίας τους, η ανάλυση των αποφάσεών τους, των παραλείψεων τους και των εύστοχων (ή άστοχων) πράξεων τους, όλοι αυτοί οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην κατάληξη της ατυχούς Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Το γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για «Χρονικό» και σε δεύτερο πλάνο μια ανάλυση/καταγραφή γεγονότων & μαχών, είναι στην ουσία πλεονέκτημα για τον αναγνώστη από πολλές απόψεις: Aποκτά πολύ γρήγορα μια σφαιρική άποψη για την καταιγιστική δράση, με παράλληλη ημερολογιακή καταγραφή, διαβάζοντας τις πρώτες μισές σελίδες του βιβλίου. Η γραφή είναι κοφτή, εστιάζοντας στον πυρήνα και την ουσία. Ο αναγνώστης βλέπει να εξελίσσονται τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο, άλλοτε ραγδαία και άλλοτε με καθυστέρηση (λόγω του καιρού ή άλλων παραγόντων που επιβάλλουν αναμονή στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές) αλλά πάντα συμπυκνωμένα και μεστά. Οι πάνω από 100 φωτογραφίες και οι επιλεγμένοι χάρτες βοηθούν να μπούμε στην ατμόσφαιρα της εποχής.

Τα πορτρέτα πολιτικών & στρατιωτικών προσωπικοτήτων είναι στην ουσία ένα δεύτερο βιβλίο μέσα στο πρώτο: Πάνω από 40 πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων του Βενιζέλου και του Κεμάλ, αναλύονται με εξίσου πυκνή γραφή. Δύο σελίδες με επιπλέον βιβλιογραφία και εξωτερικούς συνδέσμους προσφέρουν στον αναγνώστη πολλές πηγές μελέτης.

Συμπερασματικά, ένα μεστό βιβλίο καταγραφής των σημαντικότερων στιγμών στο δράμα του Ελληνισμού εκείνης της περιόδου, μαζί με την πολύτιμη καταγραφή των πρωταγωνιστών της.

Σίγουρα θα σας προβληματίσει και θα σας ανοίξει την όρεξη να μάθετε πολλά περισσότερα για τις πολλαπλές πτυχές και τα παρασκήνια αυτής της ιστορικής τραγωδίας, οι συνέπειες της οποίας φτάνουν μέχρι σήμερα και θα επεκτείνονται και στο μέλλον της Ελλάδας, ασχέτως του πως θα εξελιχθούν οι σημερινές προκλήσεις. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Θα το βρείτε εδώ και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην ιστοσελίδα της Historical Quest.

Στοιχεία Έκδοσης:

Τίτλος: Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Συγγραφέας: Γιάννης Χρονόπουλος

Εκδόσεις: Historical Quest: Χρυσηΐδος 66, Ίλιον, Αθήνα, ΤΚ. 13122

Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Σελίδες: 384, χαρτί chamois 80gr., 9 χάρτες & 110 ασπρόμαυρες εικόνες

Αρχική Τιμή: 15,50 €

Διαστάσεις: 14 x 20 εκατοστά

ISBN: 978-618-5088-50-7

Έτος Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019, Αθήνα

Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Γιάννη Χρονόπουλου (Ηistorical Quest)