ΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το Plastimodellismo

ΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το Plastimodellismo

Δύο πολύ βολικά εργαλεία δοκιμάσαμε πρόσφατα από το Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους 48.

Το πρώτο είναι ένα κυρτό ψαλίδι μοντελισμού, μήκους 14 εκατοστών, μεταλλικό (ατσάλι καλής ποιότητας) με μαύρη σκληρή πλαστική επένδυση στις λαβές του. Οι κοπτικές σιαγόνες του έχουν ελαφρά κυρτό σχήμα, ενώ οι κορυφές τους (στις άκρες που συναντώνται αλλά δεν κόβουν στο σημείο εκείνο) δεν είναι καθόλου αιχμηρές για λόγους ασφαλείας. Από την άποψη αυτή είναι ιδανικό για αρχάριους, παιδιά και γενικά χρήστες που θα ήθελαν ή πρέπει να αποφύγουν αιχμηρά εργαλεία, αλλά παράλληλα απαιτούν ακρίβεια στο κόψιμο.

Το κυρτό τους σχήμα είναι εξίσου ιδανικό για κόψιμο καμπυλωτών/κυκλικών σχημάτων (πχ. εθνόσημα χαλκομανιών, καμπυλωτές μάσκες, κλπ), ενώ οι κοντές σιαγόνες σε συνδυασμό με το μεγάλο μήκος των βραχιόνων από το σημείο επαφής τους ως τις υποδοχές για τα δάκτυλα, καθιστά το εργαλείο πολύ δυνατό στο να κόβει, αν χρειαστεί, και πιο χοντρά υλικά, όπως χαρτόνι, δέρμα, φύλλο πλαστικού ως και 1mm, λεπτά μεταλλικά φύλλα (πχ. photo-etched parts), μαλακό σύρμα, κλπ, χωρίς κίνδυνο να στομώσουν ή να καταστραφούν οι κοπτικές επιφάνειες. Στις δοκιμές βρήκαμε ότι το κυρτό σχήμα βοηθάει επίσης στο να κόβεται/τριμάρεται πιο εύκολα μια μικρή προεξοχή πλαστικού ή photo-etched. Eιδικά σε ότι αφορά τα φωτοχαραγμένα κομμάτια είναι αποτελεσματικό και πιο γρήγορο από τη λίμα (όχι όμως και για την αφαίρεσή τους από τα sprue, καθώς οι σιαγόνες έχουν ένα σχετικά απαγορευτικό πάχος για τη συγκεκριμένη δουλειά – ίσως το σημείο του εργαλείου που θα το προτιμούσαμε σημαντικά λεπτότερο).

Η κεντρική «βίδα» είναι μη ρυθμιζόμενου τύπου (πριτσινωτή) που σημαίνει ότι δεν διαθέτει εγκοπή ή παξιμάδι σφιξίματος, αλλά έτσι όπως είναι μονταρισμένη (σχετικά χαλαρά) μάλλον δεν θα χρειαστεί. Αλλωστε σήμερα πολλά καλά ψαλίδια δεν διαθέτουν βίδα για ρύθμιση.

Τέλος τα ανοίγματα στις υποδοχές των δακτύλων είναι μεγάλα και άνετα, εν αντιθέσει με τα περισσότερα μικρά/μεσαία ψαλίδια αυτής της κατηγορίας. Για παράδειγμα είναι το μοναδικό ψαλίδι της συλλογής μας -σε αυτό το μέγεθος- που αφήνει χώρο για 1+2 δάκτυλα (αντίχειρας + μέσος, παράμεσος) αντί για το σύνηθες των δύο, ενώ μάλιστα και τα τρία δάκτυλα μπορούν να εισχωρήσουν αρκετά βαθειά, με αποτέλεσμα πιο άνετο κράτημα/ζύγισμα και καλύτερο έλεγχο στο κόψιμο.

Συμπερασματικά αν δεν έχετε κάποιο καλό μοντελιστικό ψαλιδάκι ακριβείας και δανείζεστε/χρησιμοποιείτε κάποιο των νυχιών, ραπτικής ή σχολικό, αξίζει να δείτε το συγκεκριμένο, αν δεν θέλετε να καταφύγετε σε κάτι πιο επαγγελματικό και φυσικά ακριβότερο. Η τιμή του είναι 6,90 ευρώ.

Το δεύτερο εργαλείο είναι ένας κόφτης - πένσα ακριβείας, που είναι απαραίτητος για την αφαίρεση των πλαστικών κομματιών από τα πλαίσιά τους (sprues).

Σήμερα κυκλοφορεί μια τεράστια ποικιλία από τέτοια κοφτάκια, ξεκινώντας από αυτά των ηλεκτρονικών τεχνικών (που ήταν και τα πρώτα της αγοράς), μέχρι τα σημερινά εξειδικευμένα μοντελιστικά, που συχνά είναι πανάκριβα λόγω καλύτερης ποιότητας, μόδας αλλά και διαχρονικού καταναλωτισμού.

Το βασικό τριπλό ζητούμενο εδώ, ειδικά για το μέσο και αρχάριο μοντελιστή, είναι να κάνει καλά τη δουλειά του, να κρατιέται άνετα και να είναι σε προσιτή τιμή.

Το συγκεκριμένο εργαλείο (BEST – 107F1) συνδυάζει και τα τρία και μας ικανοποίησε στις δοκιμές μας. Το βάρος του είναι 75 γραμμάρια (στο μέσο όρο της κατηγορίας) και το μήκος του 12 εκατοστά. Οι σιαγόνες είναι σχετικά λεπτές και αιχμηρές με τριγωνικό σχήμα για να είσχωρούν άνετα ανάμεσα στα πλαίσια των κομματιών. Το κράτημα είναι πολύ άνετο και επιτρέπει καλό έλεγχο. Η μπλέ πλαστική επένδυση (PVC) είναι καλής ποιότητας και δεν γλυστράει, ενώ φαίνεται ότι η επιφάνειά της καθαρίζεται εύκολα από τυχόν λερώματα χρώματος. Η επαναφορά των σιαγόνων στην ανοικτή θέση γίνεται ομαλά με το κλασικό μικρό μεταλλικό έλασμα/μοχλό (με ήδη τοποθετημένο λιπαντικό) και εμφανίζει ικανοποιητική τάση επαναφοράς, που δείχνει να μην χαλαρώνει με τη χρήση.

Γενικά η εργονομία του είναι εξαιρετική και ιδανική για πολύωρη επαναλαμβανόμενη χρήση - που είναι και το ζητούμενο.

Στα κοψίματα κάνει τέλεια τη δουλειά του. Οπως πάντα αυτά τα εργαλεία, καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε μόνο για αφαίρεση πλαστικών κομματιών και τίποτε άλλο. Δεν συνιστούμε δηλαδή τη χρήση για Photo-etched ή μέτριας σκληρότητας μέταλλα, σε φύλλο ή ράβδους, παρόλο που θα ήταν βολικό αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς μεταφράζεται σε «στόμωμα» των κοπτικών επιφανειών σε συντομότερο χρόνο. Ο κατασκευαστής επιτρέπει μεν τη χρήση για μαλακά μέταλλα (χαλκός, μόλυβδος, κλπ), αλλά σίγουρα όχι σύρμα ή ατσάλι, ακόμα και πολύ λεπτό.

Η τιμή του κόφτη ακριβείας είναι 9,80 ευρώ.

Συμπερασματικά δύο πολύ καλά -και προσιτά στην τιμή- απαραίτητα μοντελιστικά εργαλεία, που τα συνιστούμε ιδιαίτερα σε νέους/μέσους μοντελιστές, αλλά και σε αυτούς που θα ήθελαν να αντικαταστήσουν ένα παλαιότερο εργαλείο ή χρειάζονται ένα εφεδρικό, ή έχουν τη γνωστή μανία με τα εργαλεία και αγοράζουν (σχεδόν) τα πάντα!

Οσοι έχουν πάνω από 5 ή 10 τέτοια εργαλεία στη κατοχή τους, μάλλον θα αναζητούν πιο ακριβές λύσεις, αλλά προσοχή στις μοδάτες προτάσεις ιδίας προέλευσης (Κίνας), διότι και οι Κινέζοι έχουν «ξυπνήσει» πολύ τελευταία και πουλάνε επιδέξια ακριβή συσκευασία μαζί με το (όχι πάντα πανάκριβο ή καλύτερο) προϊόν.

Θα τα βρείτε εδώ και εδώ.

 

ΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το PlastimodellismoΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το PlastimodellismoΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το PlastimodellismoΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το PlastimodellismoΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το PlastimodellismoΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το PlastimodellismoΨΑΛΙΔΙ Mοντελισμού & ΚΟΦΤΗΣ Ακριβείας από το Plastimodellismo