Advanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing International

Advanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing International

Oι παλαιότεροι αναγνώστες του περιοδικού «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» θα θυμούνται ασφαλώς το ρεαλιστικό διόραμα του Aλέξανδρου Βράϊλα με το Short Sunderland της Airfix στην 1/72 (“Mission Accomplished”, τεύχος 29, Ιούλιος-Αύγουστος 1984).

Να λοιπόν που, 24 χρόνια μετά, η ιταλική εκδοτική εταιρία Auriga Publishing και ένας Ιταλός μοντελιστής, ο Andrea Vignocchi, επανέρχονται με το ίδιο θέμα και καταφέρνουν να το παρουσιάσουν σε ένα προσιτό βιβλίο-bookazine με εκατοντάδες step-by-step έγχρωμες φωτογραφίες. Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοεκδόθηκε αυτό το βιβλίο το 2008 δεν έτυχε να το δούμε και μόλις πρόσφατα μια εισαγωγή από το Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους μας αποκάλυψε το θησαυρό!

Φυσικά στο μεσοδιάστημα είδαμε την Ιtaleri να κυκλοφορεί στην 1/72 ένα νέο καλούπι του Sunderland και μάλιστα σε δύο εκδόσεις (MkI το 2012 & MkIII το 2014), ενώ το 2019 η Special Hobby ξεκίνησε την κυκλοφορία του δικού της Sunderland στην 1/72 (Mk. V για αρχή και σίγουρα θα ακολουθήσουν και οι άλλες εκδόσεις). Aπό τα δύο κιτ, αυτό της Special Hobby φαίνεται να είναι το πιο σωστό και λεπτομερές.

Oμως το παλιό καλούπι της βρετανικής εταιρίας διατηρεί (από το 1959 που πρωτοεμφανίστηκε – και όχι το 1968 όπως λανθασμένα γράφει στη σελίδα 5) όλη τη γλυκιά νοσταλγία, ενώ παραμένει σωστό στην κλίμακα και ρεαλιστικό, τόσο που ακολούθησαν άλλες οκτώ επανεκδόσεις του μέχρι το 2012!

(Από ότι είδαμε εξακολουθεί να διατίθεται στη λίστα του 2014 και πιθανότατα του 2015).

Αυτό λοιπόν το παλιό κιτ της Airfix χρησιμοποίησε ο Andrea Vignocchi για να μας εκπλήξει ευχάριστα. Κατ΄ αρχήν μπήκε στον κόπο να χρησιμοποιήσει όχι μόνο το πολύ καλό βελτιωτικό σετ της White Ensign με photo-etched parts, αλλά δημιούργησε από φύλλο πλαστικού όλη την εσωτερική λεπτομέρεια της ατράκτου (και μεγάλων περιοχών των πτερύγων γύρω από τους κινητήρες), ακόμα και αυτή που στο τέλος δεν φαίνεται όταν κλείσουν τα δύο μισά!

Ευτυχώς με τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής μας χαρίζει όλα τα στάδια της κατασκευής του και περιγράφει αναλυτικά τις τεχνικές που χρησιμοποίησε.

Ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην κατασκευή του διοράματος, με την αναπαράσταση της θάλασσας, του υδροδρόμιου, αλλά και του ειδικού τροποιημένου οχήματος Matador 4Χ4 (επίσης της Airfix).

Η όλη κατασκευή περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια. Ο συγγραφέας μας αναφέρει ακριβώς τα υλικά, τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί και ο φωτογραφικός φακός πλησιάζει αρκετά κοντά για να δείξει τα πάντα. Σημαντικό μέρος αφιερώνεται στις τεχνητές φθορές αλλά και στην επαναχάραξη της εξωτερικής λεπτομέρειας.

Συνολικά έχουμε 73 σελίδες μέσα σε μαλακά εξώφυλλα, διαστάσεις 29,6 Χ 20 εκατοστά και πάνω από 300 έγχρωμες φωτογραφίες με εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης και άψογη χρωματική απόδοση. Το κείμενο είναι στα αγγλικά αλλά δεν παρουσιάζει καμία ιδιαίτερη δυσκολία.

Αν δεν το βρείτε στο Plastimodellismo ή σε εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία, μπορείτε να το παραγγείλετε απευθείας από τον εκδότη στο e-mail: http://www.aurigapublishing.it/public/advancedtecniquesmodule4_1-2.jpg και να δείτε και άλλα βιβλία της σειράς στην ιστοσελίδα http://www.aurigapublishing.it/index_en.asp

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει τυπωθεί σε περιορισμένα αντίτυπα (πολύ λογικό λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος) και -αν σας ενδιαφέρει το θέμα- συνιστούμε να βιαστείτε, καθώς ο τίτλος είναι ακόμα διαθέσιμος.

 

 

 

 

Advanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing InternationalAdvanced Techniques – Short Sunderland MkIIIA by Andrea Vignocchi, Auriga Publishing International