AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)

AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)

Tα ακρυλικά χρώματα της ισπανικής εταιρίας ΑΚ Ιnteractive είναι γνωστά για τη μεγάλη γκάμα τους, δίνοντας πολλές και διαφορετικές λύσεις στον αρχάριο αλλά και στον έμπειρο μοντελιστή, εφαρμόζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά τη σύνθεση/σύστασή τους. Βασικά πλεονεκτήματά τους είναι η ευκολία αξιοποίησής τους, τόσο με πινέλο όσο και με αερογράφο, η δυνατότητα άμεσης χρήσης τους χωρίς χρονοβόρο ανακάτεμα και αραίωση, η ευκολία καθαρισμού, η απουσία οσμής και το πολύ καλό τελικό φινίρισμα (καλυπτικότητα, λεπτό στρώμα, ανύπαρκτος κόκκος, ανάδειξη λεπτομέρειας).

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε δύο από τα ενδιαφέροντα σετ χρωμάτων της εταιρίας, και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν τα γερμανικά αεροσκάφη του Β’ ΠΠ.

Τα δύο αυτά σετ είναι το Luftwaffe Camouflages (AK2001) και Luftwaffe Camouflages 2 (AK2020). Kάθε σετ έρχεται μέσα σε ανθεκτικό κουτί, με συρταρωτή διαφανή ημιεύκαμπτη ζελατίνα που περιέχει 8 χρώματα της γκάμας RLM (ReichsLuftMinisterium), σύνολο 16 χρώματα.

To πρώτο σετ (ΑΚ2001) περιέχει τα εξής χρώματα: RLM02, RLM65, RLM66, RLM70, RLM71, RLM74, RLM75 και RLM76. To RLM66 (Βlack Grey) μαζί με το 02 (Medium Grey/Green) είναι απαραίτητα για γερμανικά κόκπιτ και άλλες εσωτερικές επιφάνειες, όπως φωλεές, εσωτερικό θυρίδων, σκέλη συστήματος προσγείωσης, κλπ. Τα υπόλοιπα έξι χρώματα καλύπτουν την πρώτη περίοδο του Πολέμου, αν και ορισμένα από αυτά συνέχιζαν να χρησιμοποιούνται μέχρι το τέλος. Το RLM02 είναι χρώμα πασπαρτού, καθώς εκτός από εσωτερικές επιφάνειες, χρησιμοποιήθηκε και σε καμουφλάζ.

Το δεύτερο σετ (ΑΚ2020) περιέχει τα εξής χρώματα: RLM72, RLM73, RLM78, RLM79, RLM80, RLM81, RLM82, RLM83. Tα 72 & 73 ήταν χρώματα καμουφλάζ υδροπλάνων στην αρχή του Πολέμου, τα 78/79/80 ήταν τα τρία βασικά της Luftwaffe στο Afrika Korps και τα τρία τελευταία (81/82/83) χρησιμοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε καμουφλάζ, κυρίως καταδιωκτικών.

Συνεπώς ανάλογα με το τι πρόκειται να βάψετε επιλέγετε και το ανάλογο σετ. Σε κάθε περίπτωση η τιμή του σετ (γύρω στα 20-22 ευρώ) είναι πολύ πιο συμφέρουσα από το να αγοράζατε κάθε χρώμα χωριστά.

Κάθε χρώμα έχει ερευνηθεί πολύ προσεκτικά, ως προς την ορθή χρωματική του τονικότητα και ρεαλιστική προσέγγιση του πραγματικού, λαμβάνοντας υπόψιν και το scale effect, την ορθότερη εμφάνισή του δηλαδή υπό κλίμακα. Η εταιρία ονομάζει τη φόρμουλα Scale Reduction Factor και σημαίνει πως κάθε χρώμα είναι ξανοιγμένο κατάλληλα για να είναι πιο ρεαλιστικό πάνω στο μοντέλο. Συγκρίναμε τα χρώματα με την βιβλιογραφία και τα πλέον έγκυρα χρωματολόγια Luftwaffe WW2 που έχουμε στο αρχείο μας και τα βρήκαμε σωστά σε κάθε δείγμα.

Το πρακτικό πλαστικό μπουκαλάκι κάθε χρώματος έχει περιεχόμενο 17ml, που απελευθερώνεται με ακρίβεια σταγόνας, χάρη στο στενό στόμιο-σταγονόμετρο. Είναι έτοιμα, αραιωμένα για άμεση χρήση, με πινέλο ή αερογράφο, χωρίς να χρειάζονται ανακάτεμα (αρκεί ένα παρατεταμένο, έντονο κούνημα του μπουκαλιού όπως τα spray) και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται αραίωση ή απαιτούν την ελάχιστη δυνατή αραίωση. Αν χρειαστεί να αραιωθούν, κυρίως για χρήση με αερογράφο, η εταιρία διαθέτει χωριστά το δικό της διαλυτικό (ΑΚ712 thinner).

Το βιδωτό καπάκι εξασφαλίζει πανεύκολο άνοιγμα-κλείσιμο, χωρίς σταξίματα, καθώς και μεγαλύτερη μακροζωϊα στο ράφι, καθώς κλείνει απολύτως στεγανά.

To χρώμα είναι εξαιρετικά λεπτόκοκκο, καλύπτει άνετα πλαστικές, ρητινένιες, ξύλινες ή μεταλλικές επιφάνειες με πινέλο. Για χρήση αερογράφου συστήνεται να γίνει μια μικρή αραίωση, ειδικά αν πρόκειται να γίνουν ψιλές δέσμες, φίλτρα ή άλλα ειδικά εφέ. Επίσης συνιστάται το βάψιμο πάνω σε πολύ καλά καθαρισμένη και ασταρωμένη επιφάνεια, καθώς η ακρυλική τους σύσταση αποδίδει έτσι καλύτερα, όσον αφορά την καλυπτικότητα/προσκόλληση.

Με αερογράφο διπλής λειτουργίας και μπέκ 0,21 mm πετύχαμε αμέσως γραμμές μολυβιού με πίεση 10 – 12 PSI. Μεγαλύτερες δέσμες έβγαιναν εξίσου άνετα.

Σε πολύωρο βάψιμο στις πολύ ψιλές δέσμες παρατηρήσαμε μια φυσιολογική (για ακρυλικό) τάση χτισίματος χρώματος στην άκρη της βελόνας, καθώς και ελεγχόμενου «φτυσίματος» (μικροσκοπικά στίγματα – πιτσιλιές) αν η πίεση ή η αραίωση δεν ήταν κοντά στην ιδανική. Ωστόσο ανεβάζοντας την πίεση σε μέσα ή υψηλά επίπεδα το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο. Τραβώντας στιγμιαία εντελώς πίσω τη σκανδάλη ή σκουπίζοντας τη γυμνή άκρη της βελόνας, μπορούσαμε να συνεχίσουμε χωρίς πρόβλημα.

Γενικά είναι από τα χρώματα που για να δουλέψουν σε πολύ χαμηλές πιέσεις χρειάζονται κάπως περισσότερο αραίωμα (και ανάλογη προσοχή στην πίεση αέρα) και παράλληλα αναζητούν έναν καλό αερογράφο για να αποδώσουν τα μέγιστα σε περίπλοκα καμουφλάζ (η δυνατότητα μικρο-ελέγχου στιγμιαίας αυξομείωσης της πίεσης από μια ευαίσθητη σκανδάλη είναι σημαντικό πλεονέκτημα εδώ).

Συμπερασματικά: Κανένας περιορισμός για πινέλο ή αερογραφικά βαψίματα, προσοχή μόνο σε πίεση/αραίωση όταν θέλουμε πολύ κοφτή δέσμη με ελεύθερο χέρι.

Οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν φυσικά μόνο σε υψηλές απαιτήσεις για περίπλοκα καμουφλάζ με πολύ ψιλές δέσμες ή μικρές βούλες με ελεύθερο χέρι και ιδιαίτερα για μοντέλα αεροπλάνων, πχ. στην 1/72.

Είναι προφανές ότι η εξοικείωση με τα χρώματα της AK Interactive σε βάθος χρόνου παράγει σταθερά και ασφαλή αποτελέσματα για τον χρήστη. Ωστόσο ήδη τα θεωρούμε κάτι παραπάνω από ικανά & αξιόλογα για να τα εντάξουμε μόνιμα στο εργαστήριό μας!

Ο κόκκος είναι ανύπαρκτος και η συμπεριφορά του χρώματος στην αραίωση εξαιρετική, γεγονός που το καθιστά ιδανικό και για φίλτρα ή ειδικά εφέ.

Το χρώμα στεγνώνει πολύ γρήγορα (μέσα σε λίγα λεπτά) στην επιφάνεια αλλά πολύ σωστά η εταιρία προτείνει να αφήσουμε να περάσουν 24 ώρες για ένα πλήρες και ασφαλές στέγνωμα.

Οι βαμμένες και πλήρως στεγνωμένες επιφάνειες αποκτούν μια ρεαλιστική, ελαφρά σατινέ όψη, υψηλότατης αντοχής σε πιασίματα & ξυσίματα (πάντα με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί καλό καθάρισμα της επιφάνειας και σωστό αστάρωμα – ένα βήμα που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε ειδικά με ακρυλικά χρώματα).

Η βασική γκάμα ακρυλικών χρωμάτων της ΑΚ περιλαμβάνει μεμονωμένα χρώματα και σετ, χωρισμένα σε κατηγορίες, όπως Αir Series, Figure Series, Naval Series, κλπ. Τα μεμονωμένα χρώματα ( των 17ml) έχουν αρκετά μεγάλη γκάμα (περίπου 120 διαφορετικές αποχρώσεις και βερνίκια), ενώ μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα σετ, ανάλογα με το θέμα που ενδιαφέρει κάθε μοντελιστή: Tank Set, NATO Set, Vietnam Set, Modern American Fighter Jet Set, Luftwaffe Camouflages 1 & 2 (early & late Set), RAF, Panzer, Αfrika Korps, χρώματα φιγουρών, κλπ. Επίσης υπάρχουν 10 αποχρώσεις Primer (αστάρια) σε βολική συσκευασία των 60ml. Υπάρχουν και ειδικά Modulation Sets με 8 παραλλαγές τονικότητας πάνω σε ένα βασικό χρώμα, πχ. το Olive Drab. Eτσι ο μοντελιστής δεν χρειάζεται να αραιώνει ή να σκουραίνει το βασικό του χρώμα για να δημιουργήσει φίλτρα, ξεθωριάσματα και άλλα ειδικά εφέ στο στάδιο του weathering ή, αν χρειαστεί το κάνει πολύ πιο εύκολα και με περισσότερες επιλογές.

Περισσότερες πληροφορίες για τα χρώματα της AK Interactive θα βρείτε στους πιο κάτω συνδέσμους:

http://ak-interactive.com/v2/?product_cat=air-paint-sets

http://www.ak-interactive.com/ak/AK_APP/AK_NEWS_APP.pdf

Στην Ελλάδα θα τα βρείτε στο Plastimodellismo και στο Hobby Gallery, αν και θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με τα καταστήματα για το αν είναι διαθέσιμο αυτό που θέλετε. Τα συγκεκριμένα Luftwaffe Sets τα βρήκαμε στο Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους.

Oλη τη γκάμα θα τη βρείτε στο πολύ ενημερωμένο εταιρικό website:

http://ak-interactive.com/v2/

Και φυσικά στο γενικό κατάλογο της εταιρίας:

http://www.ak-interactive.com/CAT/AK%20CATALOGUE%202015.pdf

 

 

 

 

 

AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)AK Interactive, Luftwaffe Camouflages (Set AK2001/AK2020)