AK Interactive paints

AK Interactive paints

Tα προϊόντα της ισπανικής εταιρίας ΑΚ Ιnteractive είναι γνωστά στην παγκόσμια μοντελιστική κοινότητα για την ιδιαίτερη προσέγγιση που έχουν στον τομέα χρώμα/φινίρισμα/τεχνητή παλαίωση/ειδικά εφέ, δίνοντας πολλές και διαφορετικές λύσεις στον αρχάριο αλλά και στον έμπειρο μοντελιστή, εφαρμόζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά τη σύνθεση/σύστασή τους.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα χρώματα και άλλα εξειδικευμένα υλικά της ΑΚ Ιnteractive και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Η πρώτη κίνηση που αξίζει να κάνει κάποιος πριν ή μόλις αγοράσει για πρώτη φορά τα προϊόντα ΑΚ Ιnteractive είναι να μπει στο website της εταιρίας και να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

To κάθε προϊόν έχει -στο εταιρικό website- μια ειδική σελίδα ή σελίδες, όπου μπορεί ο χρήστης να δεί αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα και φυσικά να τις τυπώσει για τις μελετήσει πιο προσεκτικά με την άνεσή του (μενού downloads στα links που θα δείτε στο τέλος του άρθρου). Σε άλλες περιοχές του site της ΑΚ θα βρείτε βίντεο και άρθρα που αναλύουν μοντελιστικές τεχνικές, σχετικές με τη χρήση των προϊόντων. Δύο από αυτά τα βίντεο μπορείτε να δείτε στο τέλος αυτής της παρουσίασης και φυσικά πολύ περισσότερα στο Youtube. Επάνω στην αυτοκόλλητη ετικέττα του χρώματος ο χρήστης θα βρεί ένα QR code (εξελιγμένο barcode). Xρησιμοποιώντας το κινητό του smartphone εμφανίζονται στιγμιαία στην οθόνη του όλες οι σχετικές πληροφορίες από το εταιρικό site, ακόμα και βίντεο με τις τεχνικές χρήσης.

Επίσης καλό είναι o χρήστης, πριν ξεκινήσει να βάφει με ΑΚ, να ψάξει συμπληρωματικές πληροφορίες στα ξένα περιοδικά και sites, σε κατασκευαστικά άρθρα μοντελιστών που ήδη τα χρησιμοποιούν, προκειμένου να συγκρίνει επιμέρους τεχνικές που χρησιμοποιούν διαφορετικοί χρήστες στη θεματολογία τους.

Η βασική γκάμα ακρυλικών χρωμάτων της ΑΚ περιλαμβάνει μεμονωμένα χρώματα και σετ, χωρισμένα σε κατηγορίες, όπως Αir Series, Figure Series, Naval Series, κλπ. Τα μεμονωμένα χρώματα (17ml) έχουν αρκετά μεγάλη γκάμα (περίπου 120 διαφορετικές αποχρώσεις και βερνίκια), ενώ μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα σετ, ανάλογα με το θέμα που ενδιαφέρει κάθε μοντελιστή: Tank Set, NATO Set, Vietnam Set, Modern American Fighter Jet Set, Luftwaffe (early & late Set), RAF, Panzer, Αfrika Korps, χρώματα φιγουρών, κλπ. Επίσης υπάρχουν 10 αποχρώσεις Primer (αστάρια) σε βολική συσκευασία των 60ml. Για τους αρματιστές υπάρχουν και ειδικά Modulation Sets με 6 παραλλαγές τονικότητας πάνω σε ένα βασικό χρώμα, πχ. το Olive Drab ή το Panzer Grey. Eτσι ο μοντελιστής δεν χρειάζεται να αραιώνει ή να σκουραίνει το βασικό του χρώμα για να δημιουργήσει φίλτρα, ξεθωριάσματα και άλλα ειδικά εφέ στο στάδιο του weathering ή, αν χρειαστεί το κάνει πολύ πιο εύκολα και με περισσότερες επιλογές.

Κάθε χρώμα είναι πολύ προσεκτικά ψαγμένο ως προς την ορθή χρωματική του τονικότητα και ρεαλιστική προσέγγιση του πραγματικού, λαμβάνοντας υπόψιν και το scale effect, την ορθότερη εμφάνισή του δηλαδή υπό κλίμακα.

Παράλληλα έχουμε σειρές ειδικών βελτιωτικών χρωμάτων, ακρυλικών & enamel, για wash, panel lines, weathering – τεχνητή παλαίωση/φθορές/ξεφλουδίσματα και αναπαράσταση επιφάνειας διοραμάτων (λάσπη, χιόνι, σκουριές, κλπ).

Τα σετ χρωμάτων είναι ακρυλικά και έρχονται σε καλαίσθητες συσκευασίες - κουτιά που το καθένα περιέχει 8 χρώματα, προσεκτικά επιλεγμένα για κάθε κατηγορία.

Το κάθε χρώμα είναι συσκευασμένο σε πρακτικό πλαστικό μπουκαλάκι των 17ml με στενό στόμιο-σταγονόμετρο. Είναι έτοιμο, αραιωμένο για άμεση χρήση με πινέλο ή αερογράφο χωρίς να χρειάζεται ανακάτεμα (αρκεί ένα παρατεταμένο, έντονο κούνημα του μπουκαλιού όπως τα spray) ή αραίωση. Αν χρειαστεί να αραιωθεί για ιδιαίτερες αερογραφικές απαιτήσεις, η εταιρία διαθέτει χωριστά το δικό της διαλυτικό.

Δοκιμάσαμε δύο αεροπορικά σετ, το US Modern Aircraft 1 και το Luftwaffe Camouflages. To χρώμα είναι εξαιρετικά λεπτόκοκκο, καλύπτει άνετα πλαστικές ή ρητινένιες επιφάνειες με πινέλο (ή αερογράφο με μπέκ 0,5 και άνω). Για μικρότερο μπέκ συστήνεται να γίνει μια μικρή αραίωση, ειδικά αν πρόκειται να γίνουν ψιλές δέσμες, φίλτρα ή άλλα ειδικά εφέ. Επίσης συνιστάται το βάψιμο πάνω σε πολύ καλά καθαρισμένη και ασταρωμένη επιφάνεια, καθώς η ακρυλική τους σύσταση αποδίδει καλύτερα, όσον αφορά την καλυπτικότητα/προσκόλληση.

Με αερογράφο διπλής λειτουργίας και μπέκ 0,21 mm πετύχαμε αμέσως γραμμές μολυβιού με πίεση 10 – 12 PSI. Μεγαλύτερες δέσμες έβγαιναν εξίσου άνετα.

Σε πολύωρο βάψιμο στις πολύ ψιλές δέσμες παρατηρήσαμε μια φυσιολογική (για ακρυλικό) τάση χτισίματος χρώματος στην άκρη της βελόνας, καθώς και ελεγχόμενου «φτυσίματος» (μικροσκοπικά στίγματα – πιτσιλιές) αν η πίεση ή η αραίωση δεν ήταν κοντά στην ιδανική. Ωστόσο ανεβάζοντας την πίεση σε μέσα ή υψηλά επίπεδα το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο. Τραβώντας στιγμιαία εντελώς πίσω τη σκανδάλη ή σκουπίζοντας τη γυμνή άκρη της βελόνας, μπορούσαμε να συνεχίσουμε χωρίς πρόβλημα.

Γενικά είναι από τα χρώματα που για να δουλέψουν σε πολύ χαμηλές πιέσεις χρειάζονται κάπως περισσότερο αραίωμα (και ανάλογη προσοχή στην πίεση αέρα) και παράλληλα αναζητούν έναν καλό αερογράφο για να αποδώσουν τα μέγιστα σε περίπλοκα καμουφλάζ (η δυνατότητα μικρο-ελέγχου στιγμιαίας αυξομείωσης της πίεσης από μια ευαίσθητη σκανδάλη είναι σημαντικό πλεονέκτημα εδώ).

Συμπερασματικά: Κανένας περιορισμός για πινέλο ή αερογραφικά βαψίματα, προσοχή μόνο σε πίεση/αραίωση όταν θέλουμε πολύ κοφτή δέσμη με ελεύθερο χέρι.

Οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν φυσικά μόνο σε υψηλές απαιτήσεις για περίπλοκα καμουφλάζ με πολύ ψιλές δέσμες ή μικρές βούλες με ελεύθερο χέρι και ιδιαίτερα για μοντέλα αεροπλάνων/αρμάτων πχ. στην 1/72 (ειδικά όταν δεν έχουμε πολύ καλό αερογράφο). Επίσης ισχύουν στο βαθμό που η εμπειρία μας με τα ΑΚ περιορίζεται στη συγκεκριμένη αυτή πρώτη δοκιμή. Είναι προφανές ότι η εξοικείωση μαζί τους σε βάθος χρόνου θα παράγει πιο σταθερά και ασφαλή αποτελέσματα/συμπεράσματα, για τον χρήστη. Ωστόσο ήδη τα θεωρούμε κάτι παραπάνω από ικανά να τα εντάξουμε μόνιμα στο εργαστήριό μας!

Σε κάθε άλλη περίπτωση -και φυσικά όταν έχουμε βοήθεια μασκαρίσματος- τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Ο κόκκος είναι ανύπαρκτος και η συμπεριφορά του χρώματος στην αραίωση εξαιρετική, γεγονός που το καθιστά ιδανικό και για φίλτρα ή ειδικά εφέ.

Το χρώμα στεγνώνει πολύ γρήγορα (μέσα σε λίγα λεπτά) στην επιφάνεια αλλά πολύ σωστά η εταιρία προτείνει να αφήσουμε να περάσουν 24 ώρες για ένα πλήρες και ασφαλές στέγνωμα.

Μια καλύτερη εικόνα των δυνατοτήτων θα πάρετε βλέποντας τις δοκιμές μας στο photo gallery στο τέλος του άρθρου.

Οι βαμμένες και πλήρως στεγνωμένες επιφάνειες αποκτούν μια ρεαλιστική, ελαφρά σατινέ όψη, υψηλότατης αντοχής σε πιασίματα & ξυσίματα. Κοινώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό χρώμα που γραπώνει τέλεια πάνω στο καθαρό πλαστικό, έστω και μη ασταρωμένο (αν και όπως είπαμε το αστάρι συνιστάται πάντα).

Εκτός από τα δύο αυτά ακρυλικά σετ, που μας άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις, δοκιμάσαμε τα enamel σετ “Dust & Dirt Deposits”, καθώς και τα, επίσης enamel, “Panel Liners”. Tα πρώτα, όπως φανερώνει και το όνομά τους, είναι ιδανικά για απόδοση σκόνης και βρώμας σε διάφορες ήδη βαμμένες επιφάνειες. Τα δεύτερα είναι τα κλασικά wash για τόνωση γραμμώσεων. Και τα δύο έρχονται έτοιμα πολύ αραιωμένα, αν και μπορεί κάποιος να τα αραιώσει ακόμα περισσότερο, προσθέτοντας enamel thinner πριν τα χρησιμοποιήσει για στεγνό πινέλο ή με αερογράφο. Η χρωματική τους ποικιλία είναι πολύ μεγάλη, καλύπτοντας διάφορα αεροπορικά, αρματικά και ναυτικά θέματα σε διάφορες γεωγραφικές/χρονικές κατηγορίες, ανάλογα με το καμουφλάζ πάνω στο οποίο πρόκειται να εφαρμοστούν.

Το καλό με τα προϊόντα της ΑΚ είναι ότι οι χρήσεις τους δεν περιορίζονται από τις προτάσεις της εταιρίας αλλά μπορεί ο μοντελιστής να τις διευρύνει όσο αντέχει η φαντασία, οι γνώσεις και η εμπειρία του. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η μελέτη τεχνικών άρθρων σε βιβλία, περιοδικά και διαδίκτυο για την μέγιστη αξιοποίησή τους και επίσης ο διαρκής πειραματισμός σε μοντέλα δοκιμών-πειραματόζωα πριν δοκιμάσουμε κάτι στο τελευταίο μας καλό μοντέλο. Το βέβαιο είναι ότι ανοίγουν νέους δρόμους στο βάψιμο/φινίρισμα και -αν μην τι άλλο- η εξαιρετική τους ποιότητα/προηγμένη σύνθεση αποτελεί μια σίγουρη βάση για πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Σίγουρα είναι ένα βήμα μπροστά όσον αφορά την ευκολία & πρακτικότητα χρήσης (δεν χρειάζονται ανακάτεμα παρά μόνο κούνημα του μπουκαλιού, ανοιγοκλείνουν πανεύκολα χωρίς λερώματα χάρη στο βιδωτό καπάκι, έχουν μακρύτερη διάρκεια ζωής, δεν μυρίζουν έντονα ή άσχημα, κλπ), αλλά και την εικόνα στο τελικό αποτέλεσμα του φινιρίσματος του μοντέλου. Αξίζει σίγουρα να τα δοκιμάσετε.

Εκτός από χρώματα και υλικά για weathering στο site της ΑΚ θα βρείτε εξειδικευμένα μοντελιστικά βιβλία, περιοδικά, DVD, εργαλεία και άλλο υποστηρικτικό υλικό, όπως μια ψηφιακή μοντελιστική εφαρμογή (ΑPP) για Android smartphone/tablet, διαθέσιμο στο Google play και στα Αpple stores.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vicapps.akinteractive

http://www.ak-interactive.com/ak/AK_APP/AK_NEWS_APP.pdf

Στην Ελλάδα θα τα βρείτε στο Plastimodellismo και στο Hobby Gallery.

Oλη τη γκάμα θα τη βρείτε στο πολύ ενημερωμένο εταιρικό website:

http://ak-interactive.com/v2/

http://ak-interactive.com/v2/?product=paneliner-for-brown-and-green-camouflage

Και φυσικά στο γενικό κατάλογο της εταιρίας:

http://www.ak-interactive.com/CAT/AK%20CATALOGUE%202015.pdf

Τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης για κάθε προϊόν θα τις βρείτε εδώ:

http://ak-interactive.com/v2/?page_id=23428

 

 

 

AK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paintsAK Interactive paints