Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)

Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)

Το ελαφρύ βρετανικό φορτηγό Bedford MWD παρουσιάζει ιδιαίτερο μοντελιστικό ενδιαφέρον, καθώς χρησιμοποιήθηκε σχεδόν από όλες τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β΄ΠΠ (και από την Ελλάδα μεταπολεμικά), ενώ η χρήση του από τη RAF καθιστά τη νέα κυκλοφορία της Airfix στην 1/48 ιδιαίτερα ελκυστική για αεροπορικά διοράματα!

Σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄30, πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Bedford (θυγατρική της Vauxhall, που εκείνη την εποχή εξαγοράστηκε από την General Motors). Σχεδόν 66.000 φορτηγά αυτού του τύπου κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των φορτηγών της Bedford εκείνη την περίοδο), συνεισφέροντας τα μέγιστα στη συμμαχική προσπάθεια σε όλα τα Μέτωπα, από τη Μάχη της Γαλλίας, στη Νορμανδία, στην Βόρειο Αφρική, αλλά και στα αεροδρόμια της RAF. Eπίσης τον συγκεκριμένο τύπο θα τον συναντήσουμε και με αμερικανικά εθνόσημα, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στο Μέτωπο της Ευρώπης.

Κύριο πλεονέκτημά του ο αξιόλογος (αμερικανικής σχεδίασης Chevrolet) εξακύλινδρος κινητήρας βενζίνης, 3500 κυβικών εκατοστών, ισχύος 72 ίππων, με τετρατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων (συν μία όπισθεν). Ο κινητήρας ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, με σχεδίαση OHV (Over Head Valve), δηλαδή χωρίς υπερκείμενο εκκεντροφόρο (ή «επικεφαλής» όπως συχνά λέγεται), αλλά με τον εκκεντροφόρο μέσα στο μπλόκ, ο οποίος ανοιγόκλεινε τις επί της κεφαλής βαλβίδες με μηχανικά ωστήρια. Το αποτέλεσμα ήταν λιγότερες στροφές στο όριο αλλά υψηλή ροπή, λιγότερες φθορές, λιγότερη συντήρηση, απλούστερη σχεδίαση & λιγότερες απαιτήσεις από το λιπαντικό.

Το φορτηγό ζύγιζε δύο τόνους, είχε μήκος 4,38 μέτρα και πλάτος 1,99, ενώ η καρότσα του μπορούσε να μεταφέρει 10 στρατιώτες ή 762 κιλά φορτίου (15cwt κατά το παλιό βρετανικό σύστημα ή ¾ του τόνου). Η μέγιστη ταχύτητά του ήταν 80-90 χαω και η αυτονομία του 430 χλμ.

Αρχικά η καμπίνα του οδηγού ήταν ανοικτή, με μόνη προστασία δύο μικρά μπροστινά ανακλινόμενα παράθυρα και πάνινα καλύμματα στις θέσεις των θυρών και στην οροφή. Το καλοκαίρι ήταν υποφερτό, αλλά το χειμώνα ο οδηγός και συνοδηγός την είχαν άσχημα! Το 1943 απέκτησε κλειστή καμπίνα με κανονικό ενιαίο παρμπρίζ και μεταλλικές πόρτες.

Εκτός από φορτηγό γενικής χρήσης, αξιοποιήθηκε ως πλατφόρμα αντιαεροπορικού πυροβόλου, ασυρματοφόρο, υδροφόρα, βυτιοφόρο καυσίμου και ό,τι άλλο απαιτούσε ο Πόλεμος.

Το κιτ της Airfix περιέχει 95 κομμάτια σε γκρί και διαφανές πλαστικό, κατανεμημένα σε τέσσερα πλαίσια. Επίσης περιλαμβάνεται ένα μεγάλο (Α4) 12σέλιδο φυλλάδιο οδηγιών και μια μικρή καρτέλα χαλκομανιών για τις δύο προσφερόμενες εναλλακτικές εκδόσεις: Early Version, British Army 1940 (Γαλλία) και Late Version, RAF 1943 σε αεροδρόμιο της Αγγλίας.

Το φυλλάδιο είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό και ταυτόχρονα επεξηγηματικό έχουμε δεί σε κιτ αυτού του είδους: Eγχρωμο, με ευανάγνωστα τρισδιάστατα σχέδια σε μαύρο, κόκκινο και τόνους του γκρί, απεικονίζει την συναρμολόγηση σε 63 στάδια, εκ των οποίων τα πρώτα 18 είναι κοινά και για τις δύο εκδόσεις. Για την αρχική έκδοση συνεχίζουμε μέχρι και το στάδιο 40, ενώ για την μεταγενέστερη έκδοση παραλείπουμε τα ενδιάμεσα στάδια (19 – 40). Επίσης υπάρχουν επιλογές για ανοικτή ή κλειστή καμπίνα οδηγού σε συνδυασμό με ανοικτή ή κλειστή καρότσα. Όλα τα κομμάτια απεικονίζονται πρίν και μετά την τοποθέτησή τους με διαφορετικό χρώμα, ενώ για όλα δίνονται κωδικοί βαφής με Enamel χρώματα Humbrol. H τελευταία σελίδα είναι πλήρως έγχρωμη για το καμουφλάζ των δύο εκδόσεων.

Το καπώ του κινητήρα μπορεί να κολληθεί ανοικτό ή κλειστό, ενώ από κάτω βρίσκουμε έναν αρκετά καλό κινητήρα, με όλα τα παρελκόμενα, ψυγείο, φίλτρο, ιμάντα, εξάτμιση και το κιβώτιο - σύστημα μετάδοσης της κίνησης στους πίσω τροχούς. Αν αφήσετε το καπώ ανοικτό καλό είναι να προσθέσετε λίγες σωληνώσεις/καλωδιώσεις αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές. Ο συγκεκριμένος κινητήρας είχε… σπαρτιάτικη εμφάνιση!

Το σασσί έχει επίσης καλή λεπτομέρεια, με χωριστά φύλλα σούστας στις αναρτήσεις, άξονες, δοκούς και διαφορικό. Για τους μπροστινούς τροχούς υπάρχει πρόβλεψη να κολληθούν με κλίση.

Η καμπίνα του οδηγού είναι πλήρης, με καθίσματα, τιμόνι, χωριστά ταμπλώ (με χαλκομανία για τα όργανα – ενδείκτες), πεντάλ, μοχλό ταχυτήτων και χειρόφρενο.

Ρεαλιστική ανάγλυφη λεπτομέρεια υπάρχει στις χωριστές ζάντες, ενώ τα ελαστικά είναι πατημένα στο κάτω μέρος και έρχονται το καθένα σε ενιαίο κομμάτι ώστε να μην υπάρχει η αντιαισθητική ένωση στο μέσον του πέλματος.

Πολύ ρεαλιστική είναι η απεικόνιση του κυματιστού πανιού στην κουκούλα και την οροφή, ενώ ανάγλυφα δίνονται τα σχοινιά δεσίματος με την καρότσα και ο σκελετός της. Τα «ξύλινα» καλύμματα της καρότσας έρχονται σε χωριστά κομμάτια, διευκολύνοντας τις δυνατότητες μετατροπών/μετασκευών, χωρίς να δυσκολεύουν ιδιαίτερα τον αρχάριο.

Συμπερασματικά έχουμε ένα πανέμορφο κιτ που φτιάχνεται εύκολα και ευχάριστα, με σωστή απεικόνιση των επιμέρους κομματιών και ρεαλιστική τελική εμφάνιση για το ολοκληρωμένο μοντέλο.

Οσοι φτιάχνουν αεροπλάνα στην 1/48 θα εκτιμήσουν τις δυνατότητες για κάποιο απλό ή πιο σύνθετο διόραμα, σε συνδυασμό και με τις άλλες νέες κυκλοφορίες της Airfix (Albion Fueller & RAF crew set).

Mε τιμή λιγότερο από 15 ευρώ είναι μια καλή αγορά και συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθώς τέτοια κιτ πλουτίζουν την ήδη ικανοποιητική ποικιλία στρατιωτικών μοντέλων στην 1/48, ενώ παράλληλα βοηθούν όσους ασχολούνται με αεροπλάνα να έρθουν σε επαφή με μια διαφορετική όσο και ιστορικά ενδιαφέρουσα θεματολογία.

http://www.pla.gr/bedford-light-truck-%2C1-48-p-5460.html

 

Xρήσιμα Links:

http://www.milinfo.org/2015/03/bedford-mwd-au-1-48-de-chez-airfix-pae-elodie.html

http://www.network54.com/Forum/527528/thread/1434901631/last-1437494722/View+Thread

 

 

 

 

 

Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)Bedford MWD Truck, Airfix 1/48 (Kωδικός A03313)