The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)

The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)

To πέμπτο βιβλίο της σειράς “Airframe Album” από την εκδοτική εταιρία Valiant Wings έχει για θέμα το δικινητήριο βομβαρδιστικό της RAF, το Bristol Blenheim.

Γνώριμο από τη δράση του κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο με τα χρώματα της RAF, όσο και με την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, το Blenheim χρειαζόταν μια λεπτομερειακή κάλυψη, αφού η σχετική βιβλιογραφία ήταν μάλλον φτωχή.

Σε 128 σελίδες ο συγγραφέας (editor του Μοdel Airplane Ιnternational και πολλών άλλων αεροπορικών-μοντελιστικών βιβλίων) εστιάζει στην ιστορική εξέλιξη του αεροσκάφους, φροντίζοντας το κείμενο να πλαισιώνεται με πληθώρα ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών, σχεδίων και profiles του Richard Caruana.

Οι φωτό που δείχνουν ολόκληρο το αεροσκάφος είναι λίγες καθώς η εστίαση είναι στα επιμέρους συστήματα και τις διαφορές των τύπων.

Περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το εσωτερικό του αεροσκάφους (κόκπιτ, δομή, υποσυστήματα, διαμέρισμα οπλισμού, πυργίσκος), σύστημα προσγείωσης, κινητήρες, πολυβόλα, κλπ. εν είδει walk around. Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου, με συνολικά 55 σελίδες που θα βρούν εξαιρετικά πολύτιμες, τόσο ο μοντελιστής, όσο και ο φίλος της Αεροπορίας. Το walk around θα μπορούσε να γίνει κάπως πιο οργανωμένο, από την άποψη ότι κάποιοι χώροι καλύπτονται άνισα (πχ. μόνο δύο φωτό με τα φλάπς κατεβασμένα-εσωτερική δομή και συνολικά 5 σελίδες για τις πτέρυγες).

Μια πολύ ωραία τομή του Mk V Βisley με την επεξήγηση των εσωτερικών οργάνων ακολουθείται από πολλές άλλες τμηματικές τομές επιμέρους συστημάτων.

Η εξέλιξη του αεροσκάφους (πρωτότυπο, Μk I, Mk IF, Bisley, Mk IV/IVF, Mk V) δίνεται με 60 σχήματα όπου φαίνονται όλες οι διαφορές των τύπων, χωρίς ο αναγνώστης να χρειάζεται να διαβάσει ατελείωτα και κουραστικά κείμενα. Με τόξα και λεζάντες επισημαίνονται όλα τα ενδιαφέροντα σημεία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στα χρώματα και τα pattern των διαφόρων καμουφλάζ και τα σήματα των Μοιρών Blenheim, με ειδικά υποκεφάλαια για κάθε χώρα. Περιλαμβάνεται σύντομη αναφορά στην Ελλάδα με δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μία του B253 και μία άλλη με πολιτικό νηολόγιο G-AFXG. Περισσότερα από 50 profiles (έγχρωμες πλάγιες όψεις και μερικές κατόψεις) του Caruana προσφέρουν άφθονες θεματικές ιδέες. Δύο από αυτά αφορούν ελληνικά αεροσκάφη (Β268 – Μk I & Β255 – Mk IV).

Το τελευταίο κεφάλαιο καταγράφει σε λίστες όλα τα κιτ, αξεσουάρ & χαλκομανίες για το Blenheim στις πιο δημοφιλείς κλίμακες, ενώ η τελευταία σελίδα έχει μια περιεκτικότατη λίστα με βιβλιογραφία και πηγές από περιοδικά.

Συμπερασματικά αν σήμερα ήθελε κάποιος να αναζητήσει μία μόνο πηγή για να μελετήσει το Blenheim σε βάθος και αναλυτικά, το νέο αυτό βιβλίο συνιστάται ανεπιφύλακτα. Είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψετε τεχνικές λεπτομέρειες και άλλες πτυχές/ιδιαιτερότητες του Blenheim που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχατε τη δυνατότητα να μελετήσετε (πχ. Blenheim με πλωτήρες ή πέδηλα σκι)

Nα ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για το απόλυτο βιβλίο για το Blenheim (για την τιμή του όμως είναι πολύ κοντά!), αλλά θα ήταν τρομερά δύσκολο να χωρέσει περισσότερο υλικό σε 128 σελίδες, κυρίως όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες μοντελιστικού ενδιαφέροντος.

Με την κυκλοφορία του νέου κιτ της Airfix στην 1/72 (Μk I και σύντομα και του MkIV) ή έκδοση αυτού του βιβλίου είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη.

 

Μπορείτε να το παραγγείλετε απευθείας στην Valiant Wings Publishing επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της εταιρίας. Η τιμή του είναι περίπου 20 ευρώ συν τα ταχυδρομικά.

http://www.valiant-wings.co.uk/airframe-album-no5-303-p.asp

The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)The Bristol Blenheim by Richard A. Franks (Valiant Wings Publishing)