D-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, Valiant Wings Publishing)

D-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, Valiant

Mια νέα σειρά βιβλιο-περιοδικών εγκαινιάζει η βρετανική εκδοτική εταιρία Valiant Wing Publishing, με τη γενική ονομασία «Αirframe Extra». Το πρώτο bookazine κυκλοφόρησε ήδη (Aπρίλιος 2015) με θέμα την περίοδο από την απόβαση στη Νορμανδία (D-Day, 6 Iουνίου 1944) μέχρι την συνθηκολόγηση της Γερμανίας (το Μάϊο του 1945), πάντα σε ότι αφορά τον αεροπορικό πόλεμο.

Η σειρά Airframe Extra θα έχει τρίμηνη περιοδικότητα και οι επόμενες εκδόσεις του 2015 θα έχουν ως θέματα τον αεροπορικό πόλεμο της Κορέας, τη Μάχη της Αγγλίας και την Αεροναυμαχία του Τάραντα (Operation Judgement, 1940).

Η φετινή επέτειος των 70 χρόνων από τη λήξη του Β’ ΠΠ ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιαστούν ξανά ενδιαφέροντα μοντελιστικά θέματα.

Σε 90 σελίδες η έκδοση που επιμελήθηκε ο Richard Franks, πρώην αρχισυντάκτης του περιοδικού Model Airplane International και νυν συνεκδότης της Valiant), μας προσφέρει ένα ιδανικό μείγμα ιστορίας, μοντελισμού με σημαντική δόση των εξαιρετικών profile του Richard Caruana (80 συνολικά, μοιρασμένα σε 20 σελίδες).

Οι πρώτες 12 σελίδες είναι μια ημερολογιακή καταγραφή των κυριότερων συμμαχικών επιχειρησιακών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν στο Δυτικό Μέτωπο κατά τους 11 τελευταίους μήνες του αεροπορικού Πολέμου στην Ευρώπη.

Φυσικά η καταγραφή δεν θα μπορούσε να είναι πλήρης (βασικά επικεντρώνεται στη RAF) μέσα σε τόσες λίγες σελίδες, αλλά καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα της περιόδου.

Ακολουθεί μια γερή δόση από 25 έγχρωμα profiles, με ποικιλία αεροσκαφών της RAF, καταδιωκτικών & βομβαρδιστικών.

Η πρώτη κατασκευή βασίζεται στο νέο καλούπι του C-47 Dakota της Airfix στην 1/72, σε 8 σελίδες με 42 φωτογραφίες step-by-step και αναλυτική περιγραφή.

Το δεύτερο μοντέλο είναι επίσης από το νέο καλούπι του φωτοαναγνωριστικού Spitfire PRXIX της Airfix στην 1/72, με ανοικτά τα καλύματα του κινητήρα, εκθέτοντας τον ρητινένιο κινητήρα Griffon της Armory Cast, καθώς και άλλα βελτιωτικά που προστέθηκαν.

Ακολουθούν άλλα 25 profiles (5 ανά σελίδα) με αεροσκάφη της USAΑF και ένας πολύ χρήσιμος πίνακας-χρωματολόγιο, που μας δίνει σε ακρυλικά & enamel (των εταιριών Gunze, Tamiya, Xtracrylics/colours, Humbrol, Revell & Lifecolor) όλα τα κατάλληλα χρώματα για Luftwaffe, RAF & USAAF της αντίστοιχης περιόδου, με τις αντιστοιχίες μεταξύ τους. Ο πίνακας καταλαμβάνει μια ολόκληρη σελίδα και είναι εξαιρετικά εύχρηστος και ευκολοδιάβαστος. Για παράδειγμα τo Sky της RAF δίνεται σε τέσσερις κωδικούς αριθμούς εταιριών σε ακρυλικά και σε τρία κωδικά αντίστοιχων εταιριών σε σμάλτα, ενώ κάθε χρώμα αποδίδεται κατά προσέγγιση με ένα μικρό τετραγωνίδιο δίπλα στην ονομαστική περιγραφή του.

Τα μοντέλα στην 1/48 είναι τρία του Steve Evans: ένα Bf109G-10 της Hasegawa (5 σελίδες), ένα φωτοαναγνωριστικό P-38 της Academy (6 σελίδες) και ένα διθέσιο νυκτερινό καταδιωκτικό Me262B-1a της Hobby Boss (5 σελίδες).

Παρεμβάλλεται άλλη μια ενότητα με 25 profile -κυρίως γερμανικών αεροσκαφών- (περιλαμβανομένων μερικών με κροατικά, γιουγκοσλαβικά, ιταλικά & ρουμανικά εθνόσημα).

Η πιο αναλυτική μοντελιστική κατασκευή αφορά το P-47D Τhunderbolt της Hasegawa στην 1/32 (21 σελίδες – 175 φωτογραφίες step-by-step), φτιαγμένο αριστοτεχνικά από τον γνωστό μοντελιστή Dani Zamarbide. Πρόκειται για το καλύτερο κιτ του P-47 ανεξαρτήτως κλίμακας ως σήμερα και από τα χέρια του Zamarbide – σκέτη απόλαυση, ειδικά για όσους είναι fan της ισπανικής σχολής.

Η δεύτερη κατασκευή στην 1/32 αφορά πάλι ένα φωτοαναγνωριστικό Spitfire PRXIX, μετασκευή από το παλιό αλλά καλό κιτ της Hasegawa (3 σελίδες).

Η τελευταία σελίδα του βιβλίου φιλοξενεί και τη μοναδική ρωσική νότα με 5 profile Lavochkin 5/7 & Petlyakov Pe8. Oλα τα profiles συνοδεύονται από επεξηγηματική λεζάντα και διαθέτουν εξαιρετική χρωματική απόδοση και λεπτομέρεια. Επίσης τα επτά μοντέλα που περιγράφονται είναι φτιαγμένα ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση από εξαιρετικούς μοντελιστές και φυσικά αντίστοιχης ποιότητας και λεπτομέρειας.

Συνοπτικά ένα βιβλίο soft cover σε μορφή (και προσιτή τιμή) περιοδικού, αλλά παράλληλα με εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης και με περιεχόμενο που βρήκαμε ενδιαφέρον και ικανό να γεννήσει ιδέες για πολλές εμπνευσμένες κατασκευές.

Η τιμή του είναι 7,95 λίρες Αγγλίας και διατίθεται απευθείας από τον εκδότη στη διεύθυνση: http://www.valiant-wings.co.uk/airframe-extra-no1-546-p.asp

D-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, ValiantD-Day to VE Day, The Air Battle Over Europe (Airframe Extra 1, Valiant