DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book

O Danny Coremans είναι ο ιδιοκτήτης της βελγικής εταιρίας DACO, που ειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση εξειδικευμένων μοντελιστικών προϊόντων, όπως σετ βελτίωσης, photo-etched parts, χαλκομανίες, βιβλία και επιλεγμένα κιτ, τόσο από το χώρο της πολεμικής όσο και της πολιτικής αεροπορίας.

Από τα καλύτερα στο είδος τους θεωρούνται τα DACO Decalsetting (τρία διαφορετικά μπουκαλάκια με υγρό - Soft, Medium & Strong - για να “κάθονται” σωστά οι χαλκομανίες πάνω στο μοντέλο).

Πριν αρκετά χρόνια ο Danny είχε ξεκινήσει ένα πολύ φιλόδοξο project: να φτιάξει το απόλυτο βελτιωτικό σετ (στην ουσία ένα ολόκληρο κιτ) για το F-104 στην 1/48 (έχοντας βασικά υπόψιν του το κιτ της Hasegawa). Με είχε στείλει αρκετές φορές στο Μουσείο της ΠΑ για να μετρήσω φορείς και οπλισμό στο F-104, μια και ήθελε όλα να είναι τέλεια, ενώ το σετ λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες όλων των διαφορετικών F-104. Πρόσφατα η εργασία του ολοκληρώθηκε και ήδη μπορεί κανείς να προμηθευτεί το σετ, αρχικά σε επιμέρους σύνολα και από τον Ιούλιο ολοκληρωμένο. Μπορέσαμε να δούμε από κοντά τα πλαίσια D που φιλοξενούν πυραύλους AIM-9B/J/N/L Sidewinder, φορείς ΑΙΜ-7Ε/Αspide, Chaff/Flares Launchers, ECM pods, πτερυγικές δεξαμενές καυσίμου και άλλα καλούδια, που αναλυτικά μπορείτε να δείτε στις φωτό που δημοσιεύουμε εδώ, αλλά και στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Η λεπτομέρεια είναι εκπληκτική και η καθυστέρηση κυκλοφορίας οφείλεται στο ότι το υλικό είναι injection plastic, ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για ρητίνη. Συνολικά στο σετ περιλαμβάνονται έξι διπλά πλαίσια (Α, Β, C, D, E & F).

Παράλληλα με το σετ κυκλοφορεί και το νέο βιβλίο των Danny Coremans & Peter Gordts “Uncovering the Lockheed (T)F-104G Starfighter”, το πέμπτο της πολύ καλής oμώνυμης σειράς. Σε 160 σελίδες περιέχει εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες, κυρίως close-up σε κόκπιτ, εκτινασσόμενο κάθισμα,  ραδιοβοηθήματα, οπλισμό, κινητήρα, ακροφύσιο, υποσυστήματα, ραντάρ, θυρίδες προσιτότητας, αερόφρενα, σύστημα προσγείωσης, φωλεές, φώτα, προβολείς, RAT, οπλισμό, ακόμα και στην εσωτερική καλωδίωση! Το υλικό συμπληρώνεται με εκτεταμένα σχέδια-fold outs σε κλίμακες 1/72 & 1/48 με αναλυτικό διάγραμμα του πίνακα οργάνων (διθέσιο & μονοθέσιο). Τα F-104 που φωτογραφήθηκαν ήταν βελγικά & γερμανικά (δεν περιλαμβάνονται ελληνικά) αλλά τα περισσότερα από τα υποσυστήματα ήταν ούτως ή άλλως κοινά και το γεγονός δεν μειώνει την αξία του βιβλίου, που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως την βίβλο όσον αφορά την εσωτερική λεπτομέρεια του F-104.

Tα SKYLINE Decals είναι μία από τις δημοφιλείς σειρές χαλκομανιών της DACO. Από τις πιο πρόσφατες καρτέλες είναι αυτή (SKY144-67) με τα σήματα της Ryanair για τα Boeing 737-800 του στόλου της. Το σχέδιο θυμίζει το βάψιμο των 787 Dreamliner αλλά δεν κάνει για 787. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κιτ του 737-800 της Revell στην 1/144. Η καρτέλα έχει μεγάλες διαστάσεις (31Χ14,5 εκατοστά) και στη συσκευασία περιέχονται επιπλέον 50 κομμάτια σε photo-etched για τις διάφορες αντέννες της ατράκτου (εξαιρετικό bonus καθώς οι περισσότερες δεν δίνονται στο κιτ ή θα ήταν εκτός κλίμακας σε πλαστικό). Η απόδοση των χρωμάτων και η ποιότητα εκτύπωσης είναι σε κορυφαία επίπεδα, τα σήματα πολύ λεπτά και ματ. Μαζί με τα βασικά pattern σε τόνους του μπλέ, περιλαμβάνονται τα παράθυρα σε μαύρο σώμα (γυαλί) και ασημί πλαίσιο, καθώς και άφθονα προειδοποιητικά. Εξαιρετικές και οι οδηγίες τοποθέτησης.

Από την ASTRA Decals (άλλη μία σειρά χαλκομανιών της DACO) κυκλοφορεί και μια πολύ χρήσιμη καρτέλα με REMOVE BEFORE FLIGHT σε 1/48 σε όλα τα γνωστά στυλ και για όλες τις χρήσεις.

Τέλος στην ίδια σειρά της ASTRA Decals κυκλοφορεί και ένα σετ με λεπτές πλάκες ενίσχυσης των F-16A/B (CCIP re-inforcement plates) που διαθέτουν σχεδόν όλα τα νατοϊκά F-16 στη ράχη τους και δεν αναπαριστώνται από κανένα κιτ. Οι πλάκες αυτές παρέχονται σε μορφή λεπτότατων βινυλικών αυτοκόλλητων μασκών. Μετά την τοποθέτησή τους τις πιέζουμε δυνατά για να πιάσει η κόλλα και αφού περάσει κάμποση ώρα τις τρίβουμε ελαφρά με ντουκόχαρτο για να φύγει η γυαλάδα του βινυλίου και μπορούμε να ψεκάσουμε το καμουφλάζ. Το αποτέλεσμα είναι εξόχως ρεαλιστικό.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της DACO θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας (λίγη υπομονή στο ψάξιμο, καθώς περιέχει πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται αρχικά!)

 

http://ultra.glo.be/daco/

DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book DACO Products, Decal Sheets & F-104 Detail Set/Book