Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48

Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48

Kωδικός: AC12230

Tιμή: 39,66 ευρώ

Το πραγματικό F-14 της Grumman μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρωτοπέταξε το Δεκέμβριο του 1970 (σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 44 χρόνια από τότε!), αποτέλεσμα του προγράμματος Naval Fighter Experimental για το Ναυτικό των ΗΠΑ, μετά την αποτυχία του FB-111. Σχεδιάστηκε σαν ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής και μακράς εμβέλειας αναχαίτισης, εξοπλισμένο με πτέρυγες μεταβλητης γεωμετρίας και δύο κινητήρες. Μπήκε σε υπηρεσία στα αεροπλανοφόρα του αμερικανικού ναυτικού το Σεπτέμβριο του 1974. Μπορούσε να φέρει πληθώρα όπλων, μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν οι πύραυλοι αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς ΑΙΜ-54 Phoenix. Υπήρξαν 3 εκδόσεις, τα F-14A, F-14B και F-14D, με διαφορές στους κινητήρες, το ραντάρ και τα ηλεκτρονικά. Συνολικά παρήχθησαν 712 μονάδες και των τριών εκδόσεων. Το F-14 εξήχθη μόνο στο Ιράν, με την αεροπορία του οποίου υπηρετεί ακόμη, ενώ έχει αποσυρθεί (από το 2006) από το Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει αντικατασταθεί από το F/Α-18E/F Super Hornet.

Το κιτ

Το κιτ της Academy αποτελεί επανέκδοση του παλαιότερού της με θέμα το F-14A, με την προσθήκη νέας συσκευασίας και σημάτων. Eξωτερικά του κουτί γράφει “Special Edition – Limited Availability” που σημαίνει ότι στην παρούσα έκδοση κυκλοφορεί σε περιορισμένη ποσότητα. Ανοίγοντας το κουτί συναντάμε 7 πλαίσια σε ανοικτό γκρι χρώμα, ένα πλαίσιο για τα διαφανή κομμάτια, ξεχωριστά συσκευασμένα σε διαφανή σακουλάκια,  2 μεγάλα κομμάτια για το άνω και κάτω μέρος της ατράκτου και μια μεγάλη καρτέλα χαλκομανιών. Η εξωτερική λεπτομέρεια δίνεται χαραγμένη, αλλά στο μπροστινό τμήμα της ατράκτου θα χρειαστεί επαναχάραξη από το μηδέν βάσει σχεδίων του πραγματικού, μιας και δεν έχει πολλή σχέση με την πραγματικότητα. Το κόκπιτ έχει καλή λεπτομέρεια, με ανάγλυφες κονσόλες και πίνακες, 2 καλά καθίσματα που με την προσθήκη ζωνών μπορούν να ‘’σταθούν’’ ακόμα καλύτερα, αλλά η λεπτομέρεια πίσω από το κάθισμα του χειριστή οπλικών συστημάτων είναι μάλλον φτωχή για την κλίμακα, μιας και στο πραγματικό υπήρχε πληθώρα διακοπτών στο συγκεκριμένο σημείο. Στο κιτ δίνεται επίσης η κεραία του ραντάρ και η δυνατότητα ο κώνος του να τοποθετηθεί ανοικτός. Οι εξαγωγές έχουν μέτριο βάθος, ενώ τα χείλη των ακροφυσίων (δίνονται σε ανοικτή ή εναλλακτικά σε κλειστή θέση) είναι ιδιαίτερα χοντρά και το εσωτερικό τους άδειο εντελώς από λεπτομέρεια. Το σύστημα προσγείωσης είναι καλό σε γενικές γραμμές, αλλά μπορεί να επωφεληθεί με την προσθήκη των συνηθισμένων σωληνώσεων και καλωδιώσεων.  Η εφαρμογή του κιτ στο μπροστινό μέρος είναι δυστυχώς μέτρια, αλλά με τη χρήση κυανοακρυλικής κόλλας και λίγη προσοχή διορθώνεται, ενώ η χάραξη στο σημείο αυτό, όπως αναφέρθηκε, χρήζει επιδιόρθωσης, που με τη χρήση της κόλλας αντί για στόκο διευκολύνεται αισθητά. Να σημειωθεί ότι περιλαμβάνεται πληθώρα οπλικών φορτίων με έξι πυραύλους ΑΙΜ-54, δύο ΑΙΜ-9 και τέσσερις ΑΙΜ-7, ένα ατρακτίδιο TARPS και ένα LANTIRN, καθώς επίσης και 2 βόμβες λέιζερ GBU-24 και 2 JDAM GBU-31. Από αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες χρησιμοποιούνται οι ΑΙΜ-9 και 7, καθώς και 2 από τους ΑΙΜ-54. Φυσικά μπορείτε να κάνετε τη δική σας διαμόρφωση (ενδεχομένως με κάποιες μικρο – επεμβάσεις στους φορείς) αλλά σε κάθε περίπτωση πολλά θα περισσέψουν για το Spares Box! Το κιτ δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών αεροσκαφών της VF-111 ‘’Sundowners’’, όλα μονόχρωμα Gull Grey, εκ των οποίων το ένα με εντυπωσιακό διάκοσμο στο κάθετο σταθερό. Οι χαλκομανίες φέρουν την υπογραφή της Cartograf, έχουν εξαιρετική εκτύπωση και είναι εξαιρετικά λεπτές, ενώ το φιλμ απουσιάζει από το περίγραμμά τους. Οι οδηγίες είναι σαφείς και αναλυτικές χωρίζοντας την κατασκευή σε 14 στάδια, ενώ οι κωδικοί για τα χρώματα δίνονται σε Mr Color, Mr Aqueous Hobby Color, Humbrol, Modelmaster σμάλτα και ακρυλικά, καθώς και σε Life Color! Συμπερασματικά πρόκειται για ένα πλήρες κιτ, με ανταγωνιστή το πολύ καλό -αλλά αισθητά πιο ακριβό- και με πολλά προβλήματα εφαρμογής αντίστοιχο μοντέλο της Hasegawa, που θα αποτελέσει σίγουρα μια εντυπωσιακή προσθήκη σε κάθε συλλογή.

Δημήτρης Σιόλος

Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat “VF-111 Sundowners”, Academy 1/48