MISSION MODELS Water-based paints, made in USA

MISSION MODELS Water-based paints, made in USA

Πολύ καιρό θέλαμε να δοκιμάσουμε τα ακρυλικά μοντελιστικά χρώματα (βαφές) της αμερικανικής εταιρίας ΜISSION MODELS και η ευκαιρία μας δόθηκε από το νέο μοντελιστικό e-shop Modellers.gr, από όπου και τα παραγγείλαμε ένα βράδυ και μας ήρθαν από την Τρίπολη την άλλη μέρα το πρωϊ στην Αθήνα με πόρτα-πόρτα κούριερ, από έναν ευγενικότατο και πολύ υπομονετικό διανομέα.

Το πακέτο ήταν άψογα συσκευασμένο σε μεγαλύτερη κούτα με τα χρώματα προσεκτικά τυλιγμένα ένα-ένα σε δύο διαφορετικά προστατευτικά υλικά (κυματιστό χαρτόνι και bubble nylon).

To χρωματολόγιο της ΜΙSSION MODELS είναι αρκετά μεγάλο (πάνω από 200 αποχρώσεις) και τα περισσότερα από αυτά εισάγονται κανονικά ή μπορείτε να τα παραγγείλετε κατόπιν συνεννόησης με το κατάστημα. Μαζί τους εισάγεται και το διαλυτικό τους (σε 30 & 60ml) και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα, είτε για χρήση με πινέλο, είτε με αερογράφο, τουλάχιστον μέχρι να εξοικειωθείτε απόλυτα μαζί τους αλλά και σαν γενικό κανόνα που εμείς ακολουθούμε πάντα. Eπίσης διατίθεται και το ειδικό retarder/επιβραδυντικό υγρό που βελτιώνει τη ροή στον αερογράφο.

Το καθάρισμα των πινέλων/αερογράφων & εργαλείων μπορεί φυσικά να γίνεται με άζαξ για τα τζάμια, νερό, οινόπνευμα, ανάμειξη αυτών ή κάποιο από τα airbrush cleaners για τους πιο απαιτητικούς.

Ανοίγοντας το πλαστικό μπουκαλάκι χρώματος ή βερνικιού (30ml) αφαιρούμε πρώτα τη χάρτινη εσωτερική τάπα ασφαλείας και αν πρόκειται να τα αποθηκεύσουμε την ξαναβάζουμε στη θέση της για καλύτερη στεγανότητα (θα κρατήσουν περισσότερο). Απίστευτα βολικό το ότι το καπάκι είναι βιδωτό αλλά έχει φλιπ-ον με δεύτερη επιφάνεια άμεσου ανοίγματος. Ουσιαστικά τα MISSION μπορούμε να τα χειριστούμε από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας με το ένα χέρι. Πολύ-πολύ σημαντικό.

Το χρώμα δεν μυρίζει σχεδόν καθόλου ή ελάχιστα και μόνο σκέτο το διαλυτικό του έχει μια κάπως πιο έντονη οσμή που θυμίζει Mr.Hobby/Gunze και ΑΚ αλλά πολύ πιο αδύναμα σε ένταση. Γενικά το MISSION είναι κάτι μεταξύ ακρυλικού και λάκερ, με τα πλεονεκτήματα και των δύο αλλά χωρίς πολλά από τα μειονεκτήματά τους.

Φυσικά πάντα φοράμε μάσκα με ειδικά φίλτρα της 3Μ (ή παρόμοια) όταν βάφουμε, ανεξαρτήτως του πόσο «ακίνδυνα» νομίζουμε πως είναι -ή μας λένε πως είναι- τα ακρυλικά. Το ίδιο συνιστά και η MISSION στη συσκευασία. Πολύ θετικό ότι μέσα σε κάθε μπουκαλάκι υπάρχει μπίλια που βοηθάει στο καλό ανακάτεμα. Καλό είναι να τα ανακινείτε πολύ καλά πριν τη χρήση, τουλάχιστον 2-3 λεπτά ή και περισσότερο αν έχετε υπομονή/χρόνο ή λιγότερο αν έχετε το σχετικό μοτεράκι ή συσκευή δόνησης.

Πρώτη εντύπωση η ανυπαρξία κόκκου και έντονης οσμής (χωρίς μάσκα – αν με μάσκα σας έρχεται οσμή χρώματος αλλάξτε αμέσως τα οργανικά φίλτρα).

Με ανοικτό παράθυρο, μάσκα και μία-δύο ώρες βαψίματος δεν μας ενόχλησε η μυρωδιά τους.

Δεύτερη εντύπωση η τρομακτική ταχύτητα στεγνώματος: σχεδόν αμέσως, είτε με αερογράφο είτε με πινέλο (και πολύ λεπτό στρώμα). Εδώ το ακρυλικό της MISSION έχει σχεδόν συμπεριφορά ψεκαστού λάκερ.

Τρίτη εντύπωση η εξαιρετική καλυπτικότητα και ανυπαρξία τάσης «χτισίματος» αν επιμείνουμε πάνω σε μια επιφάνεια ή την περάσουμε πολλές φορές σε μικρό χρονικό διάστημα. Εκτός από το άμεσο στέγνωμα διαπιστώσαμε φοβερή αντοχή στα πιασίματα, αμέσως μετά, χωρίς δηλαδή να περιμένουμε ούτε ένα λεπτό!

Επίσης μας άρεσε που στεγνώνει σε απίθανα λεπτό στρώμα, με αποτέλεσμα να μην κρύβει τίποτα από τις φίνες γραμμώσεις και άλλες λεπτομέρειες πάνω στις οποίες «κάθεται».

Το χρώμα στεγνώνει εντελώς matt/flat, χωρίς απολύτως καμία ένδειξη σατινέ υφής. Όμως το Flat Clear Cote ΜΜΑ-004 (ματ βερνίκι) που ψεκάσαμε στο τέλος δεν ήταν εντελώς φλατ αλλά είχε μια ελαφρά σατινέ υφή που εμάς μας άρεσε πάρα πολύ, αλλά αν θέλετε dead flat θα πρέπει να το προσέξετε ή να πειραματιστείτε διαφορετικά. Η σατινέ υφή μειώνεται σημαντικά την επόμενη μέρα. Το βερνίκι αυτό είναι απόλυτα διαφανές, εξίσου ή περισσότερο ανθεκτικό στα πιασίματα και δεν σκουραίνει παρά ελάχιστα έως αδιόρατα το χρώμα που καλύπτει – εξαιρετικό πλεονέκτημα. Να προσθέσουμε εδώ ότι το dead matt μπορεί να είναι απαιτούμενο για φιγούρες/άρματα (όχι πάντα) αλλά στα αεροπορικά θέματα ένα απαλό egg-shine είναι πιο σωστό και αποδίδει ρεαλιστικότερα τα περισσότερα καμουφλάζ σε σχέση με ένα dead matt. Επίσης θα αφήσει λιγότερα ή καθόλου σημάδια από αποτυπώματα.

Συνήθως έχουμε αρκετές απαιτήσεις από ένα βερνίκι. Το MISSION συμπεριφέρθηκε άψογα. Προσοχή διότι και αυτό θέλει αραίωμα, τουλάχιστον 30% ως και 50%. Στην αναραίωτη μορφή του είναι κάπως σαν γαλάκτωμα – μη διαφανές και όχι ιδιαίτερα ρευστό.

Πριν βάψουμε δοκιμάσαμε αναραίωτο το χρώμα, όπως γράφει ως σύσταση στις οδηγίες. Διαπιστώσαμε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα παίρνουμε προσθέτοντας περίπου 30% από το Thinner με την πορτοκαλί-μαύρη ετικέτα.

Αν θέλετε μπορείτε να πειραματιστείτε και με το ειδικό επιβραδυντικό (retarder) Polyurethane Intermix Additive MMA-001 που βελτιώνει τη ροή του χρώματος μέσα στο μπέκ και γύρω από τη βελόνα, ώστε να καθυστερεί το μπούκωμα σε πολύωρα βαψίματα. Σε μεγαλύτερα ποσοστά προσθήκης thinner το χρώμα άρχισε να χάνει την επιθυμητή συνοχή για λεπτές δέσμες και έπρεπε να αυξήσουμε την απόσταση ψεκασμού.

Ρίχνοντας διαλυτικό στο χρώμα το ανακάτεμα είναι σχεδόν αυτόματο, δεν απαιτεί δηλαδή ανάγκη έντονου ή συνεχούς ανακατέματος, πέρα από μερικές κινήσεις με το κατσαβίδι ή ότι άλλο εργαλείο προτιμάμε. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε κάνει προσεκτικά το ανακάτεμα πριν ρίξουμε το μίγμα στο κυπελάκι του αερογράφου.

Είτε σε μεγάλες είτε σε μικρές δέσμες το MISSION καλύπτει τέλεια τις επιφάνειες, χωρίς κόκκο, εξαιρετικά ομοιόμορφα, με λεπτότατο στρώσιμο και καθόλου «χτίσιμο» ακόμα και αν επιμείνουμε. Παρατηρήσαμε επίσης έλλειψη τάσης χτισίματος στην άκρη της βελόνας/μπουκώματος, ακόμα και μετά από πολύωρο βάψιμο. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με το ελάχιστο μέγεθος του κόκκου και την ομοιογένεια των συστατικών, ίσως και με την ύπαρξη retarder στην αρχική σύνθεση, παρόλο που η εταιρία το διαθέτει και χωριστά (δεν το δοκιμάσαμε και δεν νιώσαμε την ανάγκη του).

Σε εξαιρετικά απαιτητικές λεπτές δέσμες και λεπτές βούλες απαιτεί μια εξοικείωση, όπως κάθε χρώμα με το οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι και το χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά. Όμως η συμπεριφορά του ήταν άψογη. Mε τον Iwata HP-B πήραμε εξαιρετικά αποτελέσματα στο λευκό χαρτόνι (φωτό) με πίεση 15PSI και αραίωση με 30% Thinner. Δοκιμάσαμε και άλλους συνδυασμούς πίεσης-διαλυτικού αλλά αυτή μας έδωσε σταθερά τα αποτελέσματα που θέλαμε στις δικές μας απαιτήσεις του τεστ. Ελάχιστο επίσης ήταν το overspray και η τάση τρεξίματος σε πειραματισμούς μας με περισσότερο thinner.

To ΜΙSSION δεν παρουσιάζει τίποτα το ακραίο στη συμπεριφορά του, ακόμα κι αν το πιέσει κανείς και θα πρέπει ο μοντελιστής να κάνει πολλά και τρανταχτά λάθη για να τον προδώσει.

Μας άρεσε πολύ το γεγονός ότι η συμπεριφορά του κρατήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα στις πολύ ψιλές γραμμές/βούλες, είτε είχαμε αφαιρέσει το μπροστινό προστατευτικό κάλυμμα του μπεκ είτε όχι.

Το δοκιμάσαμε και με πινέλο και είδαμε ότι έτσι μπορεί κανείς πράγματι να μην το αραιώσει καθόλου, ακόμα κι αν έχει να κάνει με μεγάλες επιφάνειες, όπου ένα καλής ποιότητας flat πινέλο εξασφαλίζει ένα άψογο αποτέλεσμα. Οι αποχρώσεις που είδαμε είναι πολύ ψαγμένες και το χρωματολόγιο γενικά έχει προκύψει μετά από πολύ μελέτη ως προς τα θέματα (αεροπορικά, αρματικά, χρονικές περιόδους, WW2, κλπ) την πιστότητα και το scale effect. Φυσικά δεν μπορούμε να κρίνουμε για το σύνολο.

Συμπερασματικά το MISSION ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αποδίδοντας πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε, με βάση όσα είχαμε διαβάσει σε κριτικές.

Είναι δύσκολο να κάνουμε συγκρίσεις με ανταγωνισμό διότι κάθε χρώμα έχει τα συν και τα πλην του, άρα «κουμπώνει» διαφορετικά ανά μοντελιστή και ανά προτζεκτ, οπότε πρέπει να το δοκιμάσετε και μετά την πρώτη φορά να το ψάξετε περισσότερο για να δείτε μέχρι που φτάνει. Και φτάνει πάρα πολύ ψηλά. Είμαστε σίγουροι πως αν το δοκιμάσετε θα το βάλετε αυτομάτως στο Top 3 όσων ήδη χρησιμοποιείτε και όσοι το ψάξουν με λίγη υπομονή θα το πάνε ως και στην κορυφή των προτιμήσεών τους. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το MISSION μας θύμισε τα παλιά καλά Pactra & Τestors της δεκαετίας του ’70 για όσους τα πρόλαβαν. Για τους νεώτερους το MISSION έχει και μια ακατανίκητη έλξη που σήμερα είναι ανεκτίμητη: Δίνει ακόμα και στον αρχάριο πολύ καλά αποτελέσματα με μικρή προσπάθεια, ακόμα κι αν δεν έχει αερογράφο ή κάνει λαθάκια. Για τον έμπειρο δεν το συζητάμε καθόλου. Θα είναι δύσκολο να το προσπεράσει χωρίς να εντυπωσιαστεί. Το MISSION δεν πρόκειται να εκτοπίσει ως δια μαγείας καμιά δεκάδα δυνατά ονόματα στο χώρο των ακρυλικών που συνωστίζονται για να κερδίσουν τις προτιμήσεις. Αλλά αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια κορυφή τότε το MISSION είναι μια ανάσα από αυτή.

Θα τα βρείτε εδώ.

 

 

MISSION MODELS Water-based paints, made in USAMISSION MODELS Water-based paints, made in USAMISSION MODELS Water-based paints, made in USAMISSION MODELS Water-based paints, made in USAMISSION MODELS Water-based paints, made in USAMISSION MODELS Water-based paints, made in USAMISSION MODELS Water-based paints, made in USAMISSION MODELS Water-based paints, made in USAMISSION MODELS Water-based paints, made in USA