MODELFIX, Λευκή Κόλλα για Ξύλα (Γρήγορη, Κρυσταλιζέ) by PLASTIMODELLISMO

MODELFIX, Λευκή Κόλλα για Ξύλα (Γρήγορη, Κρυσταλιζέ) by PLASTIMODELLISMO

Η κλασική λευκή κόλλα προορίζεται συνήθως για κολλήσεις ξύλων. Η MODELFIX που διατίθεται από το Plastimodellismo μας κίνησε το ενδιαφέρον, αφενός διότι είναι εξαιρετικά φθηνή (3,32 ευρώ τα 200ml) και αφετέρου θέλαμε να την δοκιμάσουμε και σε άλλες μοντελιστικές χρήσεις.

Στις οδηγίες διαβάζουμε πως είναι γρήγορη και κρυσταλιζέ (δηλαδή στεγνώνει διαφανής). Σε ξύλινες επιφάνειες με καλή εφαρμογή και απλώνοντας ένα πολύ λεπτό στρώμα σε κάθε επιφάνεια, η κόλλα στεγνώνει πράγματι γρήγορα και δίνει ικανοποιητικά ισχυρή συγκόλληση μέσα σε 15 λεπτά (στις οδηγίες προτείνεται μισή ώρα ως χρόνος για πλήρη κόλληση). Ξύλινα επίπεδα κομμάτια κολλημένα μεταξύ τους σε επιφάνεια δύο τετραγωνικών εκατοστών ήταν αδύνατο να τα ξεκολλήσουμε με το χέρι μετά από 20λεπτο, ασκώντας είτε κάθετη, είτε δύναμη παράλληλη ή κυκλική προς την ένωση. Μετά από 30-40 λεπτά της ώρας το ξεκόλλημα ήταν δυνατό μόνο με σπάσιμο του κομματιού. Το μυστικό για την ταχύτητα συγκόλλησης είναι να απλώνουμε όσο το δυνατόν λεπτότερο στρώμα κόλλας και οι προς συγκόλληση επιφάνειες να είναι λείες και καθαρές. Η εφαρμογή ενός μικρού σφιγκτήρα ασφαλώς βοηθάει για να μην εξασκούμε πίεση με το χέρι.

Σε δοκιμή σε φύλλο πλαστικού πολυστερίνης, ρητίνη και άλλα παρόμοια μη πορώδη υλικά, η κόλλα, όπως είναι φυσικό, αργεί να πήξει και προσφέρει δυνατότητα μετακίνησης των κολλημένων κομματιών πολλές ώρες μετά την κόλληση, ενώ στο μεσοδιάστημα μπορούμε να τα ξεκολλήσουμε και να τα ξανακολλήσουμε άνετα αρκετές φορές, αφαιρώντας τα υπολείμματα κόλλας στο τέλος.

Πολύ χρήσιμη λοιπόν για δοκιμαστικές - προσωρινές κολλήσεις. Η κόλλα γίνεται διαφανής όταν στεγνώσει τελείως και από ότι γράφει στις οδηγίες είναι ανθεκτική για κατασκευές εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης (αλλά όχι όταν η κόλληση είναι μόνιμα στο νερό).

Το καπάκι της είναι βιδωτό και περιλαμβάνει μακρόστενο κωνικό στόμιο (και μικρό κλιπωτό κάλυμμα στομίου) για ευκολότερο άπλωμα σε δυσπρόσιτα σημεία.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα χρήση της είναι σαν κόλλα βιβλιοδεσίας: Mπορούμε άνετα να φτιάξουμε μια ράχη ή jacket από χαρτόνι και να κολλήσουμε φύλλα Α4 που θέλουμε να τα έχουμε σαν βιβλίο. Επίσης πολύ χρήσιμη για επιδιόρθωση παλιών βιβλίων ή περιοδικών με κολλητή ράχη (χωρίς ραφτό δέσιμο) όπου συχνά «σκάει» η σκληρυμένη παλιά κόλλα και χαλαρώνουν ή φεύγουν σελίδες. Με μια οδοντογλυφίδα απλώνουμε λευκή κόλλα στα ανοικτά προβληματικά σημεία, προσέχοντας να μην ξεχειλίσει, ευθυγραμμίζουμε τις χαλαρές σελίδες, κλείνουμε το βιβλίο, πιέζουμε σφικτά και το τοποθετούμε σφηνωτά ανάμεσα σε άλλα βαρύτερα για αρκετές μέρες στο ράφι της βιβλιοθήκης μας χωρίς να το πειράξουμε στο μεσοδιάστημα.

Άλλη χρήση είναι το γέμισμα κοιλοτήτων για αναπαράσταση φώτων ναυτιλίας, προβολέων, φωτοπολυβόλων και μικρών παραθύρων. Η συρίκνωση είναι αμελητέα και μετά από μερικές ώρες το σώμα της κόλλας γίνεται διαφανές. Μόλις στεγνώσει πλήρως καλύπτουμε με ένα στρώμα gloss βερνικιού. Πριν μπεί η κόλλα, βάφοντας την κοιλότητα ασημί ή με συνδυασμό χρωμάτων πετυχαίνουμε ψευδαίσθηση της λάμπας/προβολέα.

Κατά παρόμοιο τρόπο αναπαριστούμε σφαιρικούς συνδέσμους, τεντωτήρες και άλλες λεπτομέρειες σε αντέννες ασυρμάτου σε αεροσκάφη Β’ ΠΠ.

Μέσα στη συσκευασία της η κόλλα έχει μια πολύ φίνα παχύρευστη υφή, απλώνεται εύκολα, αλλά αν χρειαστεί μπορεί να αραιωθεί με νερό, στο οποίο διαλύεται τέλεια.

Σε άλλες δοκιμές που κάναμε κολλάει τέλεια χαρτόνια και χαρτιά γενικώς (όχι πολύ λεπτά όμως για να μην τα ποτίσει). Από περιέργεια -και με μια δόση υπερβολής- τη δοκιμάσαμε σε photo-etched parts και aluminium foil πάνω σε πλαστικό, αλλά χωρίς επιτυχία όσον αφορά μόνιμες κολλήσεις, κάτι άλλωστε αναμενόμενο, που δεν αναιρεί τη χρησιμότητά της ως δοκιμαστική/προσωρινή κόλληση αυτών και πολλών άλλων υλικών.

Συνολικά μια πολύ χρήσιμη και φθηνή κόλλα που αξίζει να την έχετε στον πάγκο σας για καθημερινή χρήση. Θα την βρείτε στο Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48  http://www.pla.gr/contact_us.php

 

 

 

MODELFIX, Λευκή Κόλλα για Ξύλα (Γρήγορη, Κρυσταλιζέ) by PLASTIMODELLISMOMODELFIX, Λευκή Κόλλα για Ξύλα (Γρήγορη, Κρυσταλιζέ) by PLASTIMODELLISMO