O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)

O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)

O Aυγουστίνος Κομπαγιάσι γεννήθηκε στο Τόκιο και το πάθος του για την Ιστορία τον ώθησε να σπουδάσει αυτήν την επιστήμη αλλά και να συγγράψει πολύ ενδιαφέροντα βιβλία. Ένα από τα πιο πρόσφατα έχει θέμα τον Β’ ΠΠ στη Μεσόγειο, σημαντικότατο Μέτωπο, με εμπλοκή όλων σχεδόν των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων (πλήν ΕΣΣΔ). Σε 500 σελίδες αναλύει όλα τα στάδια του Μετώπου, όπου πολέμησαν σε αμφίρροπες μάχες (και ναυμαχίες) Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ. 

Ο συγγραφέας μελετά με διεισδυτική ματιά σημαντικές πτυχές των συγκρούσεων στο Μεσογειακό Μέτωπο, που αφορούν τόσο τη στρατηγική και τις τακτικές των Αγγλοαμερικανών και του Άξονα, όσο και τα κομβικά σημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μέτωπο αυτό. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα εξής:

Τα πρώτα έτη του Πολέμου (1939-42), κορυφώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Βρετανών και των Ιταλών / Γερμανών για τον έλεγχο της Βόρειας Αφρικής. Η ιταλική εισβολή στην Ελλάδα (1940) καταλήγει σε παταγώδη αποτυχία, ενώ ο ναυτικός πόλεμος στη Μεσόγειο Θάλασσα γίνεται αδυσώπητος: οι νηοπομπές αγωνίζονται να διαφύγουν από τις επιθέσεις των υποβρυχίων και των αεροπλάνων. Το τέλος της Africa Orientale διασώζεται προσωρινά από την επέμβαση του Deutsche Afrika Korps του Ρόμελ. Ο πόλεμος αναθερμαίνεται στην Έρημο Σαχάρα. Η κεραυνοβόλα γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και η Mάχη της Κρήτης που κατέληξε σε παραλίγο όλεθρο για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Το έτος 1941: η πιο σκοτεινή ώρα του πολέμου για τους Συμμάχους. Η διετής και πλέον ασφυκτική πολιορκία της Μάλτας από θάλασσα και αέρα.

Όμως την περίοδο 1943-45 οι Σύμμαχοι κυριαρχούν παντού και στο τέλος κατακτούν τη νίκη. Οι τύχες του πολέμου στη Βόρεια Αφρική αλλάζουν μετά την επική σύγκρουση μεταξύ Μοντγκόμερι και Ρόμελ στο Ελ Αλαμέιν. Οι Σύμμαχοι πραγματοποιούν την αμφίβια επιχείρηση «Torch» τo 1942 στη Βόρεια Αφρική και απόβαση στη Σικελία τo 1943. Η Ιταλία συνθηκολογεί αλλά ακολουθεί η σκληροτράχηλη εκστρατεία στην ιταλική χερσόνησο (1943-45). Το φιάσκο του Τσώρτσιλ στη Λέρο και οι βρετανικές ίντριγκες στην Ελλάδα μετά την Απελευθέρωση (Οκτώβριος 1944) έχουν ως τραγική κατάληξη τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε και τη δύση όλων των αποικιακών αυτοκρατοριών. Ανάμεσά τους και η νικήτρια Βρετανία που έβλεπε την αυτοκρατορία της να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Ο συγγραφέας επισημαίνει τις συνεχείς προσπάθειες των Βρετανών να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο Μέτωπο της Μεσογείου για να χτυπήσουν τον Αξονα, παρά τις αντιδράσεις, τόσο των Αμερικανών που προτιμούσαν να χτυπήσουν πρωτίστως στη Γαλλία, αλλά και των Σοβιετικών που καίγονταν εξαρχής για το άνοιγμα του δεύτερου Μετώπου, επίσης στη Γαλλία, προκειμένου να μειώσουν τη γερμανική ισχύ στο Ανατολικό Μέτωπο.

Επίσης αναλύει τους γεωπολιτικούς στόχους της Ιταλίας και του Μουσολίνι που ήθελαν το δικό τους ζωτικό χώρο στη Μεσόγειο (κυρίως στην Αφρική), ως μια αναγεννημένη αποικιακή δύναμη, που όμως δεν είχε επαρκή στρατιωτική βάση ισχύος και αυτό φάνηκε από την αποτυχία με την μικρή Ελλάδα το 1940.

Το ιταλικό ναυτικό, αλλά και η αεροπορία δεν ήταν ακόμα έτοιμα για έναν παγκόσμιο πόλεμο, ενώ παράλληλα υποτίμησαν την αντίστοιχη δύναμη της Αγγλίας. Αντίστοιχο πρόβλημα όμως είχε και το γερμανικό ναυτικό, ενώ και η Luftwaffe ποτέ δεν μπόρεσε να διαθέσει στη Μεσόγειο αρκετές δυνάμεις λόγω της διάσπασής της κυρίως στο Ανατολικό Μέτωπο που την απορρόφησε σχεδόν εξολοκλήρου την κρίσιμη περίοδο 1942-43.

Οι μάχες στην έρημο αλλά και στη θάλασσα περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια, ενώ δίνονται παράλληλα και οι γεωστρατηγικές πλευρές και παράμετροι, σημαντικό για να κατανοήσει ο αναγνώστης τις κινήσεις/κίνητρα των αντιπάλων, τις τεχνικές δυσκολίες αλλά και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του καθενός στη σκέψη αλλά και στα επιμέρους οπλικά συστήματα με τις ιδιομορφίες τους.

Η επίθεση στον Τάραντα και η ναυμαχία του Ταίναρου περιγράφονται με ιδιαίτερο βάθος, όπως και οι αντίστοιχες γερμανικές επιθέσεις σε Κρήτη και Ελλάδα. Παράλληλα δίνεται η ευρύτερη εικόνα των συνεχών μαχών των νηοπομπών, ο πόλεμος των υποβρυχίων, η περίπτωση της Μάλτας, αλλά και οι αδυσώπητες μάχες στη «θάλασσα» της Ερήμου.

Με το Ελ Αλαμέιν, την επιχείρηση «Πυρσός» και την Τυνησία, σφραγίζεται η μοίρα του Μετώπου της Μεσογείου υπέρ των Συμμάχων το 1942-43 και ακολουθούν οι αποβάσεις στην Ιταλία.

Ενδιαφέρονται κεφάλαια αναφέρονται στις μάχες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και στις περιπλοκές του πολιτικού προβλήματος εξουσίας στην Ελλάδα με το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και τα γεγονότα του 1944.

Στον επίλογό του ο Κομπαγιάσι κάνει έναν ενδιαφέροντα απολογισμό της σημασίας του Μετώπου της Μεσογείου στο σύνολο του Πολέμου, αλλά και στην εξαφάνιση των παλιών αυτοκρατοριών (Αγγλία, Γαλλία), παρά τη νίκη της πρώτης. Η Αγγλία δεν ανέδειξε Νέλσωνα κατά τον Β’ Παγκοσμιο Πόλεμο και αυτό από μόνο του λέει πολλά…

Το βιβλίο περιέχει αρκετές ενότητες με φωτογραφίες δράσης, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, ενώ υπάρχει και ένα παράρτημα με χρήσιμους χάρτες, βιβλιογραφία και ευρετήριο.

Το βιβλίο θα το βρείτε σε επιλεγμένα-συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Historical Quest, αλλά και από την ίδια την εκδοτική εταιρία εδώ.

Στοιχεία Έκδοσης

Τίτλος: Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο

Συγγραφέας: Αυγουστίνος Κομπαγιάσι

Εκδόσεις: Historical Quest: Χρυσηΐδος 66, Ίλιον, Αθήνα, ΤΚ. 131 22

Σειρά: Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Σελίδες: 496, χαρτί chamois 80gr., 6 έγχρωμες & 178 ασπρόμαυρες εικόνες

Αρχική Τιμή: 17,00 € (τιμή προσφοράς 15,30 €)

Διαστάσεις: 14 x 20 εκατοστά

ISBN: 978-618-5088-49-1

Έτος Έκδοσης: Αθήνα, Σεπτέμβριος 2019

 

 

O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο, Αυγουστίνος Κομπαγιάσι (Historical Quest, 2019)