Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)

Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)

Το Percival Proctor ήταν ένα βρετανικής προέλευσης ελαφρό, χαμηλοπτέρυγο, 3θέσιο/4θέσιο μονοκινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που χρησιμοποιήθηκε από τη RAF (και τον αεροπορικό κλάδο του Royal Navy – Fleet Air Arm) ως εκπαιδευτικό για πιλότους στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών.

Πέταξε για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου 1939 και μπήκε σε παραγωγή σύντομα, με την εταιρία να κατασκευάζει 1143 μονάδες ως το τέλος του Πολέμου. Εκτός από τη Μ. Βρετανία χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από άλλες 14 χώρες στις αντίστοιχες πολεμικές τους αεροπορίες, ενώ μετά τον Πόλεμο πολλά από αυτά πουλήθηκαν σε ιδιώτες και εταιρίες, κυρίως μικρές επιχειρήσεις αερομεταφορών & αερολέσχες.

Η εταιρία Percival (γνωστή και ως Hunting Aircraft/Hunting Percival) δραστηριοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο επί 27 χρόνια, από το 1933 μέχρι το 1960, όταν και απορροφήθηκε από την ΒAC (Βritish Aircraft Corporation – μετέπειτα BAe). Proctor στα αγγλικά σημαίνει επιτηρητής/επόπτης - εξεταστής.

Άλλα, περισσότερο γνωστά αεροσκάφη σχεδιασμένα από την ίδια εταιρία ήταν το εκπαιδευτικό Provost/Jet Provost. To ελικοφόρο Provost είναι πιο γνωστό στους μοντελιστές από το παλιό, μικρό κιτ της Matchbox (PK-30, 1976 – 1986), τα καλούπια του οποίου δεν επανεμφανίστηκαν ποτέ (από τη Revell ή άλλο κατασκευαστή) μετά το κλείσιμο της εταιρίας.

Το κιτ του Percival Proctor της ουκρανικής εταιρίας Dora Wings κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις, τόσο στην 1/72 όσο και στην 1/48. Η συγκεκριμένη έκδοση (DW72017) αφορά ένα αεροσκάφος πολιτικής/γενικής αεροπορίας στην 1/72. Με τα σήματα που περιέχονται μπορεί να γίνει επιλογή μεταξύ τεσσάρων θεμάτων: Eνα με κόκκινο-ασημί μεταλλικό (δίχρωμο) βάψιμο αερολέσχης της Νέας Ζηλανδίας, ένα ολλανδικό με παρόμοιο βάψιμο, ένα ολομεταλλικό της RAAF και ένα με το ίδιο φινίρισμα ισπανικό. Oσοι από σας θα προτιμούσαν το military Proctor η εταιρία το διαθέτει σε ξεχωριστό κιτ και στις δύο κλίμακες (1/72 & 1/48).

Οι οδηγίες είναι έγχρωμες σε 10 σελίδες και αναλύουν τη συναρμολόγηση και την τοποθέτηση σημάτων σε 23 στάδια. Είναι πολύ επεξηγηματικές και περιέχουν τέσσερα πολύ όμορφα έγχρωμα profiles τεσσάρων όψεων. Δυστυχώς πουθενά δεν σημειώνονται κάποια προτεινόμενα χρώματα, είτε για το εξωτερικό ή για το εσωτερικό βάψιμο του μοντέλου. Για το εξωτερικό βάψιμο ωστόσο τα έγχρωμα profile είναι επαρκέστατα (με ανοικτό γκρί υποδηλώνεται το μεταλλικό φινίρισμα).

Συνολικά περιέχονται πάνω από 60 κομμάτια σε γκρί ανοικτό και διαφανές πλαστικό, καθώς και 47 σε PE (Photo-Etched).

Η λεπτομέρεια είναι εξαιρετική, καθώς περιλαμβάνεται πλήρες κόκπιτ με χωριστά όργανα σε χαλκομανία + PE + πλαστική βάση (“σάντουιτς”), διπλά χειριστήρια, καθίσματα με ζώνες σε PE, ραδιοβοηθήματα πίσω από το πιλοτήριο, καλύπτρα με χωριστές θύρες επιβίβασης για να κολληθούν σε ανοικτές θέσεις, χωριστές σχεδόν όλες οι επιφάνειες ελέγχου σε πτέρυγες και ουραίο τμήμα (για να κολληθούν σε διαφορετικές θέσεις – εκτός των κλειστών φλάπς), χωριστοί προβολείς προσγείωσης σε χείλη προσβολής πτερύγων και άλλα καλούδια, όπως διπλές έλικες + διπλά spinner (για προγενέστερες εκδόσεις) που δύσκολα θα περίμενε κανείς να βρεί σε ένα τόσο μικρό κιτ.

Για το βάψιμο του σκελετού της καλύπτρας προσφέρονται αυτοκόλλητες μάσκες, ενώ το πλαίσιο με τα PE (Photo-Etched) περιλαμβάνει πάνω από 45 λεπτεπίλεπτα κομμάτια για διάφορες λεπτομέρειες.

Η καρτέλα σημάτων είναι εξαιρετικά καλοτυπωμένη με λεπτότατο φίλμ, ακρίβεια χρωμάτων, ενώ διαθέτει και πενταχρωμία (γράμματα σε ασημί χρώμα που τοποθετούνται πάνω από κόκκινες βαμμένες επιφάνειες).

Η εξωτερική λεπτομέρεια σε πτέρυγες και άτρακτο είναι μίγμα χαραγμένων φίνων γραμμώσεων, ελαφρά υπερυψωμένων μικροσκοπικών πριτσινιών και ρεαλιστικότατων τρισδιάστατων αναγλυφότητων των επιφανειών, που αναπαριστούν υφασμάτινες επικαλύψεις σε πτέρυγες και το ουραίο τμήμα. Πραγματικά αξίζει να βάλετε τα πλαίσια του κιτ δίπλα σε αυτά του Provost της Matchbox (με τις αξιαγάπητες…γραμμώσεις - χαράδρες!) για να δείτε πόση εξέλιξη έχει επιτευχθεί στα injection καλούπια μέσα σε μισό αιώνα! Εννοείται πως το πλαστικό είναι παντού πάνλεπτο, συνεπώς προσοχή στην ποσότητα της υγρής κόλλας κατά τη συναρμολόγηση – θα ήταν κρίμα να χαθεί αυτή η υπέροχη εξωτερική λεπτομέρεια.

Συμπερασματικά, ένα εκπληκτικής λεπτομέρειας μικρό κιτ (το εκπέτασμα είναι στα 16,8 εκατοστά και το μήκος ατράκτου 11,2 εκατοστά) που θα ενθουσιάσει τους φίλους της 1/72 με το πρωτότυπο θέμα του και θα αποτελέσει έναν ιδανικό σύντροφο σε όσους έχουν ήδη το Provost στη συλλογή τους.

Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)Percival Proctor Mk.III (Civil), Dora Wings 1/72 (κωδικός DW72017)