U.S. WWII Armament with Ground Service Equipment, Academy 1/48

U.S. WWII Armament with Ground Service Equipment, Academy 1/48

Η αμερικανική εταιρία Accurate Miniatures είχε κυκλοφορήσει πρίν αρκετά χρόνια ακριβώς το ίδιο σετ αμερικανικού οπλισμού Β’ ΠΠ στην 1/48. Μετά την πτώχευση της εταιρίας στις αρχές αυτής της δεκαετίας και τις επακόλουθες αλλαγές της ιδιοκτησίας, πολλά καλούπια πουλήθηκαν σε τρίτους και σήμερα συναντάμε προϊόντα της ΑΜ πχ. μέσα σε κουτιά της Italeri και της Αcademy.

Ένα από αυτά είναι το κιτ της Academy που παρουσιάζουμε εδώ, το οποίο μάλιστα διατηρεί στο εξώφυλλο το λογότυπο της ΑΜ. To περιεχόμενο προέρχεται από διάφορα κιτ. Για παράδειγμα ένα πλαίσιο βομβών είναι από το κιτ του Β-25, ένα άλλο από σετ Ground Support Equipment (κυκλοφορία της Promodeler το 1996), κλπ. Τίποτα το περίεργο, καθώς είναι πάγια τακτική των εταιριών να ανταλλάσσουν, πωλούν/ενοικιάζουν και γενικά να αξιοποιούν καλούπια τρίτων, συχνά συνθέτοντας εντελώς δικά τους θέματα, βελτιώνοντας το αρχικό προϊον.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε: 8 βόμβες των 100 λιβρών, 8 βόμβες των 500 λιβρών, 2 βόμβες των 1000 λιβρών, μία βόμβα των 2000 λιβρών, μία αντιαρματική βόμβα των 1600 λιβρών, 6 βόμβες βυθού, 8 ρουκέτες των 5 ιντσών, μία τορπίλλη ΜΚ13, ένα trailer/cart μεταφοράς βομβών και ένα ρυμουλκό/τράκτορα.

Όλα τα κομμάτια χαρακτηρίζονται από ικανοποιητική λεπτομέρεια, με τις βόμβες να έχουν ιδιαίτερα λεπτά πτερύγια εμπρός και πίσω, ώστε να μην χρειάζονται βελτιώσεις για να δείξουν σωστά. Το trailer και ο τράκτορας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αξεσουάρ, με το τελευταίο να διαθέτει πλήρη κινητήρα και αληθοφανείς τροχούς. Περιλαμβάνονται και δύο μπάρες ρυμούλκησης. Το σετ συμπληρώνουν μια καρτέλα χαλκομανιών με προειδοποιητικά σήματα και φυλλάδιο οδηγιών με προτάσεις βαψίματος σε πίνακες αντιστοίχησης κωδικών έξι διαφορετικών εταιριών χρωμάτων.

Το σετ θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους θέλουν είτε απλώς να συμπληρώσουν τον οπλισμό που λείπει από ένα κιτ, είτε επιπλέον σκέπτονται να φτιάξουν ένα μικρό ή μεγάλο διόραμα αεροσκάφους στην 1/48, και φυσικά τα περισσότερα αξεσουάρ μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για αεροσκάφη της USAF όσο και για αυτά του US Navy (κυρίως του δεύτερου). Η ιστορία έχει δείξει ότι τα σετ αυτά δεν είναι πάντα διαθέσιμα στους καταλόγους των εταιριών, συνεπώς ακόμα και αν δεν έχετε σκοπό να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα καλό είναι να τα έχετε σε στοκ διότι πολύ πιθανό όταν τα χρειαστείτε να μην τα βρίσκετε.

Μακάρι το παράδειγμα της Academy να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες, όπως πχ. η Trumpeter, που ενώ έχει κάνει το βήμα για σύγχρονο οπλισμό, έχει παραμελήσει τους φίλους του Β’ ΠΠ, όταν σε πάρα πολλά κιτ αεροσκαφών της έχει ενδιαφέροντα αξεσουάρ (και οπλισμό) που θα μπορούσαν άνετα να κυκλοφορούν σαν χωριστά κιτ.

U.S. WWII Armament with Ground Service Equipment, Academy 1/48