To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest)

To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest)

Βασισμένο στις προσωπικές γραπτές μαρτυρίες του Γεώργιου Φραντζή, πιστού φίλου του αυτοκράτορα και του Bενετσιάνου γιατρού Νικολό Μπαρμπαρό, το βιβλίο αυτό του Γιάννη Χρονόπουλου είναι μια ημερολογιακή καταγραφή των όσων συνέβησαν κατά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Η γραφή είναι σύντομη, περιεκτική, κοφτή, στον πυρήνα των γεγονότων. Οπου υπάρχουν λεπτομέρειες δίνονται με γλαφυρό τρόπο, καθώς ο αναγνώστης βυθίζεται με μαεστρία ολοένα και περισσότερο στη δίνη της πολιορκίας. Για όποιον δεν έχει διαβάσει ολοκληρωμένη την ιστορία της Αλωσης το βιβλίο είναι ό,τι καλύτερο, ενώ και για όποιον έχει διαβάσει μερικά ή αρκετά άλλα κείμενα, άρθρα ή βιβλία, το συμπυκνωμένο ύφος του συγγραφέα θα του φανεί χρήσιμο, ανακαλύπτοντας παράλληλα πολλές ιδιαίτερες λεπτομέρειες που πιθανώς αγνοούσε.

Η άλωση της Πόλης είναι ένα γεγονός που ξεκίνησε το χάραμα της 29ης Μαΐου 1453 και ολοκληρώθηκε σε λίγες ώρες που σημάδεψαν το συλλογικό υποσυνείδητο της Ρωμιοσύνης στην αιωνιότητα. Η πολιορκία της Πόλης από τους Οθωμανούς είχε ήδη κρατήσει για πάνω από δύο αγωνιώδεις μήνες, εν μέσω της απόλυτης παρακμής της άλλοτε κραταιής αυτοκρατορίας, που κατέληξε να είναι σφοδρά διχασμένη πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά, και συνεπώς ώριμο φρούτο στις ορέξεις ενός πανέξυπνου, ενωτικού Σουλτάνου που μιλούσε (και) ελληνικά.

Το τοπόσημο - σύμβολο της υπερχιλιετούς (Ανατολικής) Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλώθηκε από τους αλλόθρησκους: Λεηλασίες, σφαγές, βιασμοί, δηώσεις και βαρβάρων αφανισμοί. Η Πόλις, το καύχημα όλων των χριστιανών μεταβλήθηκε σε σωρό ερειπίων. Ό,τι είχαν αφήσει ανέπαφο και αμόλυντο οι μιαροί σταυροφόροι το 1204 μόλεψαν οι βαζιβουζούκοι, οι χριστιανοί μισθοφόροι και οι γενίτσαροι του αδυσώπητου και αποφασιστικού Μωάμεθ που το όνομά του θα διασώσουν οι επόμενες γενιές με το προσωνύμιο «Πορθητής».

Στο  «Χρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαΐου 1453)» το τέλος της χριστιανικής αυτοκρατορίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη ξεδιπλώνεται με τρόπο σχεδόν κινηματογραφικό, με μοντάζ που κλιμακώνει την αγωνία έως το τελευταίο στιγμιότυπο, με έναν ελκυστικό εσωτερικό ρυθμό. Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, ένα λεπτομερές ημερολόγιο της θλιβερής άνοιξης του 1453 περνά μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη. Μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα σαν να πρόκειται για πολεμική ανταπόκριση μέσα από την Βασιλεύουσα, σαν οπτικό υλικό που έχει καταγραφεί από την κάμερα και αποστέλλεται κρυφά έξω από την Πόλη για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης. Μία ανασύνθεση των γεγονότων βασισμένη κυρίως σε δύο χρονικά της εποχής: την «πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης» του Βυζαντινού αξιωματούχου Γεώργιου Φραντζή και το «Ημερολόγιο της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης» που έγραψε ο Βενετσιάνος γιατρός Νικολό Μπάρμπαρο. Οι λεπτομέρειες -πραγματολογικές, χρονολογικές και τοπογραφικές- συναρπάζουν με τη ζωντάνια τους.

Οσον αφορά την ιστορική ακρίβεια, αυτή οπωσδήποτε είναι ανάλογη των διαθέσιμων πρωτογενών ιστορικών πηγών, συνεπώς σε κάποια σημεία που αυτές αντιφάσκουν (ή παίζουν με το μύθο) είναι δύσκολο να παρθεί αντικειμενική και οριστική θέση (κλασικό παράδειγμα η Κερκόπορτα που δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο αν ήταν πραγματικό γεγονός που επηρέασε τόσο πολύ την έκβαση της μάχης, ή θρύλος, όπως τόσοι άλλοι που περιβάλλουν την Αλωση.)

Το «Χρονικό» έχει μια μοναδική πρωτοτυπία: To πρώτο μισό του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην καταγραφή των γεγονότων και το δεύτερο μισό αναλύει ένα προς ένα τα πορτραίτα των ιστορικών πρωταγωνιστών, Ελλήνων, Λατίνων και Οθωμανών. Το κείμενο συμπληρώνουν δεκάδες έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες εποχής καθώς και κατατοπιστικοί χάρτες.

Συμπερασματικά ένα πολύ πρακτικό εγχειρίδιο που συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία και απευθείας από την Historical Quest, Μαυρομιχάλη 51 στο κέντρο της Αθήνας ή online εδώ.

 

Το Χρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαΐου 1453)

Συγγραφέας: Γιάννης Χρονόπουλος

Εκδόσεις: Historical Quest: Μαυρομιχάλη 51, Τ.Κ. 106 80, Αθήνα

Σειρά: Βυζαντινή Ιστορία

Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Σελίδες: 216, χαρτί chamois 85gr., 35 έγχρωμες και 25 ασπρόμαυρες εικόνες

Αρχική Τιμή: 13,30 €

Διαστάσεις: 14 x 20 εκατοστά

ISBN: 978-618-5088-47-7

Έτος έκδοσης: Μάιος 2019 (Α’ Εκδοση), 2020 (Β’ Εκδοση)

 

 

To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest) To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest) To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest) To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest) To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest) To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest) To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest) To Xρονικό της Άλωσης της Πόλης (29 Μαϊου 1453), Γιάννης Κ. Χρονόπουλος (εκδόσεις Historical Quest)