Editorial Noέμβριος 2013

editorial
Editorial July 2013

1973 - 2013

 

40 Xρόνια Μοντελισμού...

 

«And then one day you find ten years have got behind you...»

(“Time”/“The Dark Side of the Moon”/Pink Floyd, 1973)

 

Το πέρασμα του χρόνου δεν γίνεται συχνά αντιληπτό με την καθημερινότητα αλλά με την…αιφνίδια συνειδητοποίηση ότι ξαφνικά πέρασαν 10 (ή και ενίοτε 40) χρόνια από τότε που ξεκίνησε κάτι!

Aν ο δρόμος τύχει να σας φέρει στην περιοχή του Νέου Κόσμου, στην οδό Θεοδωρήτου Βρεσθένης 39, θα δείτε ένα κατάστημα κλειστό, με τα ρολά μονίμως κατεβασμένα. Το κατάστημα αυτό, έως και τα τέλη περίπου της δεκαετίας του ΄80, ήταν ένα συνηθισμένο παλιομοδίτικο, συνοικιακό βιβλιοχαρτοπωλείο. Οι μαθητές της δεκαετίας του ΄50, του ΄60 και του ΄70 στα σχολεία της περιοχής αγόραζαν τα τετράδια, τα μολύβια, τις κασετίνες και όλα τους τα σχολικά από το κατάστημα εκείνο με τα σκούρα ξύλινα ράφια. Η μυρωδιά από τις αρωματισμένες γόμες κυριαρχούσε στο εσωτερικό του (όπως τα παλιά χρώματα σμάλτου ξυπνούν αναμνήσεις στους παλαιότερους…)

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 η δεξιά βιτρίνα του καταστήματος αλλάζει περιεχόμενο και τη θέση των βιβλίων και των Parker παίρνουν κάτι πολύχρωμα κουτιά με ζωγραφιές αεροπλάνων που πάνω τους γράφουν Airfix, Revell, Heller, Matchbox και…Starfix!. O πιτσιρικάς της έκτης Δημοτικού (το παλιό σχολείο είναι σήμερα ταβέρνα στην οδό Σπινθάρου) χαζεύει με τις ώρες τη βιτρίνα και αναπροσαρμόζει το δρομολόγιο επιστροφής από το σχολείο έτσι ώστε να περνά υποχρεωτικά από το βιβλιοπωλείο. Στο μαγαζί ο 60χρονος, αδύνατος ιδιοκτήτης με τα άσπρα μαλλιά είναι ο Αγγελος Λαρόζας.

Η σχολική χρονιά είναι το 1972 - 1973, τότε που πρωτόβγαιναν στην αγορά τα πολύχρωμα κιτ της Matchbox για να ανταγωνιστούν τα καθιερωμένα της Revell και της Airfix αλλά και τα ξεπερασμένα της Starfix.

Τα σακουλάκια της Airfix και τα πρώτα κιτ της Matchbox κοστίζουν τότε 30 δραχμές (περίπου 10 λεπτά του ευρώ!) και το μεγάλο B-29 της Airfix στην 1/72 το εξωφρενικό ποσό των 245 δραχμών (λιγότερο από ένα…ευρώ!). Πολλοί Νεοκοσμίτες - αλλά και παιδιά από άλλες περιοχές - θα γνωρίσουν το μοντελισμό και θα φτιάξουν τα πρώτα τους μοντέλα που αγόρασαν από το μαγαζί του κυρ Άγγελου…
Ο πιτσιρικάς δεν θα αργήσει να γνωρίσει το νεαρό γιό του ιδιοκτήτη, το Δημήτρη, που εκείνη την περίοδο απουσίαζε συχνά διότι υπηρετούσε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία.
Τα πρώτα μοντέλα οδηγούν σύντομα στην «Αθλητική Αεροπορία» (1976), την «Πτήση» (1980) και τους «4Τροχούς» (1983), το «Μοντέλο» (1985) και αργότερα στο «Μοdelling» (1989 – 2001). Ο Δημήτρης φτιάχνει, δίπλα ακριβώς από το βιβλιοχαρτοπωλείο, το πρώτο «Plastimodellismo» (1981) και αργότερα το δεύτερο που σήμερα το βρίσκουμε χαμηλά στην οδό Ιπποκράτους. Ο κυρ Άγγελος βγαίνει στη σύνταξη και το βιβλιοχαρτοπωλείο θα κλείσει. Τον θυμάμαι να οδηγεί το κίτρινο Ford Capri, ένα δίπορτο σπορ με μαύρη οροφή, και να το παρκάρει έξω από το μαγαζί ή στο σπίτι της οδού Κλαδά, δυό τετράγωνα πιο πάνω. Οποία σύμπτωση, στον παράλληλο δρόμο, τη Φωτομάρα, ένα τετράγωνο δίπλα, έμενε σε μικρή ηλικία ο Κώστας Καββαθάς, εκδότης-ιδρυτής των «4Τροχών» και της «Πτήσης», όπου ο πιτσιρικάς έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα. Σήμερα ο ΚΚ διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του, ο κυρ-Αγγελος διένυσε και την δέκατη (πριν μας εγκαταλείψει), ο γιός του διανύει την έκτη και ο υπογράφων -πρώην πιτσιρικάς- την πέμπτη. Και η ζωή συνεχίζεται…

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά, καθώς περνώ έξω από το κλειστό μαγαζί, σταματώ στη δεξιά βιτρίνα και, παρά το σκονισμένο τζάμι, καταφέρνω να «δώ» και πάλι τα πρώτα Airfix και Revell να με προκαλούν με τα υπέροχες ζωγραφιές τους…

Πέρασαν πολλά χρόνια, αλλάξαμε παραστάσεις, αλλά η σημερινή εποχή μοιάζει να μας προ(σ)καλεί να επιστρέψουμε στις παλιές μας αξίες.

Το 2001 ο υπογράφων αναγκάστηκε να διακόψει την έκδοση του περιοδικού “Modelling” - μετά από 12 χρόνια κυκλοφορίας - για λόγους που εδώ και μερικά χρόνια γίνονται όλο και πιο φανεροί και έχουν κυρίως να κάνουν αφενός με τη συνεχή απαξίωση των έντυπων ΜΜΕ και τη συνεχή άνοδο του ηλεκτρονικού Τύπου -κυρίως μέσω του Διαδικτύου- και αφετέρου με τη γενικότερη απαξίωση έντιμων επιχειρηματικών προσπαθειών σε μια χώρα που βασιλεύει η λαμογιά, η παραοικονομία, οι συντεχνίες, τα κυκλώματα και οι κλίκες…

Τη δεκαετία του ’80 η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» πωλούσε καθημερινά 250.000 φύλλα. Σήμερα μετά βίας ξεπερνά τις 20.000. Ολοι αυτοί που την αγόραζαν δεν ανακάλυψαν όψιμα την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Απλά κατάλαβαν σιγά-σιγά το παιχνίδι που παιζόταν από τους πολιτικούς μέσω των ΜΜΕ, είδαν την απαξίωση/εξαθλίωση των φυλλάδων με την τρανταχτή έλλειψη αληθινών δημοσιογράφων-αναλυτών και σταμάτησε να πηγαίνει στο περίπτερο.

Σήμερα η τεχνολογία μας προσφέρει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε πληθώρα υλικού και να την οργανώσουμε κατάλληλα, προσαρμόζοντάς την στις δικές μας ιδιαίτερες και προσωπικές ανάγκες/απαιτήσεις/προτιμήσεις.

Ο ιστότοπος αυτός έρχεται πιστεύουμε την κατάλληλη στιγμή να δείξει εν μέσω κρίσης (που δεν είναι τωρινή αλλά διαχρονική - με μπόλικο ελληνικό «άρωμα») ότι ο Μοντελισμός έχει να προσφέρει πάρα πολλά και να αποτελέσει καταφύγιο ψυχής & πνεύματος για ακόμα περισσότερους φίλους που τον (ξανά)ανακαλύπτουν καθημερινά. Φιλοδοξία μας είναι να διευκολύνουμε το ταξίδι και την περιήγησή σας στο μαγικό του κόσμο, μαθαίνοντας καινούρια και «ξεσκονίζοντας» παλιά κόλπα.

Η εισβολή των Ασιατών και δη των Κινέζων στην παγκόσμια μοντελιστική αγορά, ανέτρεψε τα δεδομένα του Μοντελισμού σε όλη την Υφήλιο, ξυπνώντας ταυτόχρονα από το λήθαργο Ευρωπαίους και Αμερικανούς κατασκευαστές που είχαν επαναπαυθεί στις δάφνες του παρελθόντος. Παράλληλα η τεράστια αγορά του λεγόμενου "aftermarket" ή "cottage industry" γιγαντώθηκε και πρώην μικρές εταιρίες «βελτιωτικών» διεκδικούν τζίρους που θα ζήλευαν παραδοσιακά εργοστάσια, με τους Ανατολικοευρωπαίους και ιδιαίτερα τους Τσέχους να κατέχουν τα πρωτεία.

Μείνετε μαζί μας, βάλτε τώρα το www.modellingnews.gr στα Αγαπημένα σας και ελπίζουμε ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας.To ψηφιακό “Modelling” είναι γεγονός!

 

Σωτήρης Κωνσταντινίδης

 

Y.Γ. Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς (παλιούς & καινούργιους αναγνώστες) που μας κάνετε την τιμή να μας διαβάζετε. Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 1300 μοναδικούς επισκέπτες (3000 επισκέψεις) και... συνεχίζουμε!

Οσοι από σας έχετε λογαριασμό στο Facebook μπορείτε να δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Modellingnews.gr στη διεύθυνση https://www.facebook.com/modellingnews.gr (και του υπογράφοντος στην: https://www.facebook.com/sotiris.constantinidis.3)