Οι δυσκολίες γεννάνε ευκαιρίες!

Οι δυσκολίες γεννάνε ευκαιρίες!

Σκεφθείτε:

Gaspatch Models, Pathos Miniatures, Kostas Kavvathias Aviation Art, Slingshot Models, LM Decals, Icarus Productions, YS Masterpieces, Athens Miniatures, MDC Model Display Case, Μοntex, γνωστές και λιγότερο γνωστές ελληνικές εταιρίες φιγούρων, αξεσουάρ, υλικών και βάσεων διοραμάτων, χαλκομανιών, κιτ, εκδόσεων, κλπ, που κυκλοφορούν, άλλες 100% ελληνικές εταιρίες που δεν τις θυμόμαστε αυτή τη στιγμή αλλά είναι ενεργές, άλλες που έχουν κλείσει, άλλες που λειτουργούν «one man show» χωρίς βιτρίνα και προβολή, και αρκετές που ενδεχομένως ετοιμάζονται να ανοίξουν…

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά από τα ελληνικά μοντελιστικά καταστήματα βγάζουν ακόμα ή έβγαζαν δικά τους προϊόντα. Υγρές κόλλες, εργαλεία, διάφορα αναλώσιμα και τα σήματα του Plastimodellismo, τα βελτιωτικά ζουμιά, τα διαλυτικά και τα σήματα ΠΑ του Kαλφάκη, τα ξύλινα πλοία του Δανέζη, τα κομπρεσέρ του Ν. Σπανού και τόσα άλλα που πρέπει να γεμίσουμε σελίδες για να τα αναφέρουμε όλα χωρίς να ξεχάσουμε κάποιον ή κάτι…

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά μοντελιστικά sites και φόρουμ, με πληθώρα κατασκευών και πολλούς καλούς έως εκπληκτικούς μοντελιστές. Στη διάθεσή μας εξίσου ενημερωμένα καταστήματα και αν δεν υπάρχει κάτι στην πόλη που ζεί κάποιος εύκολα μπορεί να παραγγελθεί σε ντόπιο ή ξένο on-line κατάστημα και να φτάσει γρήγορα μέσω ταχυδρομείου.

Οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων λόγω των πιο πάνω ευκολιών (και του ebay) είναι πιο εύκολες και γρήγορες από ποτέ.

Η βοήθεια που έχουν σήμερα οι μοντελιστές είναι πέρα από κάθε φαντασία. Ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες μπορεί να πληκτρολογήσει στο Google αυτό που ψάχνει και θα βρεί τόσο υλικό που θα έχει πρόβλημα να το αξιολογήσει, να το οργανώσει και να το αξιοποιήσει. Φωτογραφίες του πραγματικού, video, close-up, walkaround, τεχνικές, σχέδια, profiles, tips, τα πάντα, αρκεί να ξέρει πώς να ψάξει και που.

Τα downloads είναι στην ημερησία διάταξη καθώς κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο ελεύθερα ή με πολύ μικρό αντίτιμο χιλιάδες βιβλία και περιοδικά σε έναν ωκεανό πληροφόρησης που μπορεί να καταναλώσει πρακτικά όλο το χρόνο του περιηγητή, καθώς η μία ανακάλυψη οδηγεί σε μια άλλη…

Στο παιχνίδι έχουν μπεί και οι τρισδιάστατοι (3D Printers) εκτυπωτές, για τους οποίους γίνονται άπειρες συζητήσεις εντός και εκτός διαδικτύου. Και όλα αυτά με κόστος που συνεχώς μειώνεται, δίνοντας λύσεις σε μοντελιστές αλλά και παραγωγούς με φαντασία.

Aναλογικά με το μικρό της γεωγραφικό μέγεθος και το μικρό πληθυσμό της η Ελλάδα έχει άπειρες δυνατότητες στον μοντελιστικό τομέα και το έχει αποδείξει. Απομένει σε μας τους ίδιους να μπορέσουμε να οργανωθούμε και να συνεργαστούμε μεταξύ μας, έτσι ώστε οι μικρές παραγωγικές μονάδες να είναι βιώσιμες, να μπορούν να αναπτύσσονται ώστε να έχουν μέλλον, κυρίως σε ότι αφορά τις εξαγωγές, μια και η ντόπια αγορά είναι μικρή.

Οι δυσκολίες γεννάνε ευκαιρίες (νέα προϊόντα & υπηρεσίες) για όλους και το γεγονός ότι το «κράτος» αλλάζει με ρυθμούς χελώνας (η οποία ενίοτε κάνει και όπισθεν) δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει αλλά να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν στις προσωπικές μας αναζητήσεις!