Amelia Earhart: 80 χρόνια από την εξαφάνιση...

Amelia Earhart: 80 χρόνια από την εξαφάνιση...

H Amelia Earhart ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της Αεροπορίας. Ηταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό (το 1932 με ένα μονοκινητήριο Lockheed Vega 5B), ενώ πέτυχε πολλά άλλα ρεκόρ. Εγραψε βιβλία με τις εμπειρίες της και το 1931 παντρεύτηκε τον εκδότη George Putnam της ομώνυμης εκδοτικής εταιρίας (οι παλαιότεροι θα έχουν σίγουρα αεροπορικά βιβλία της Putnam στη βιβλιοθήκη τους). Μετά από πολλές ριψοκίνδυνες πτήσεις και ρεκόρ, η Αμέλια αποφάσισε το 1937 να κάνει το γύρο του κόσμου με ένα δικινητήριο Lockheed Electra 10E και συγκυβερνήτη/2ο ναυτίλο τον Fred Noonan. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του φιλόδοξου ταξιδιού, τα ίχνη του αεροσκάφους της χάθηκαν στην πορεία προς το νησί Howland στη μέση του Ειρηνικού, στις 2 Ιουλίου.

To Lockheed Vega 5B της υπερατλαντικής πτήσης...Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που κράτησαν 17 ημέρες και κάλυψαν πολύ μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις, μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια του αεροσκάφους ή κάποιο ίχνος από τους δύο πιλότους. Ωστόσο μεταγενέστερες έρευνες το 1940 στο κοντινό νησί Gardner (κοραλλιογενής ατόλλη Νikumaroro) αποκάλυψαν ένα σκελετό που πιθανολογήθηκε ότι ανήκε στην Ερχαρτ αλλά οι χημικές αναλύσεις το διεύψευσαν. Κάποιες άλλες έρευνες με υποβρύχιο σόναρ εντόπισαν ενδεχομένως κομμάτια από το αεροσκάφος αλλά ούτε αυτά βρέθηκαν τελικά. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως το πλήρωμα πιάστηκε αιχμάλωτο των Ιαπώνων και μια θολή φωτογραφία που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2017, εμφανίζοντας το υποτιθέμενο εξαφανισμένο ζευγάρι σε κάποιο νησί, προερχόταν από ένα ιαπωνικό βιβλίο του 1935 και αποδείχθηκε μέγα φιάσκο του History Channel. Πολλές άλλες θεωρίες έχουν υποστηριχθεί κατά καιρούς (συνήθως για εμπορικούς λόγους/δημοσιότητα βιβλίων) χωρίς καμία από αυτές να έχει επιβεβαιωθεί.

 

Το μυστήριο λοιπόν παραμένει ως σήμερα.

 

Από μοντελιστικής πλευράς το κόκκινο Lockheed Vega 5B της Αμέλια (υπερατλαντική πτήση) είχε κυκλοφορήσει στην 1/72 από την ΜPM και στην 1/48 από τη Lindberg. Ωστόσο περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δικινητήριο Lockheed Electra 10E με το οποίο χάθηκε. Στην 1/72 είχε κυκλοφορήσει από τη Special Hobby (έδινε και τα κατάλληλα σήματα για το εξαφανισμένο αεροσκάφος) και στην περίεργη 1/53 από την William Brothers. Όλα αυτά πριν κάμποσα χρόνια και σήμερα είναι θέμα τύχης να βρεθεί στο ebay κάποιο από αυτά. Εννοείται πως κανένα, με μόνη εξαίρεση αυτό της Special Hobby, δεν έχει ιδιαίτερη λεπτομέρεια και όλα θα χρειαστούν αρκετή δουλειά για να δείξουν σωστά.

Στην αγγλική Wikipedia έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα βιογραφία και ιστορικό της Amelia Εarhart, που χάθηκε σε ηλικία 39 ετών, πρίν από ακριβώς 80 χρόνια στη μέση του Ειρηνικού…

Xρήσιμα Links:

http://www.internetmodeler.com/1999/april/first-looks/specialhobby_electra.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Amelia_Earhart