Editorial, Δεκέμβριος 2013

Editorial, Δεκέμβριος 2013

Ο κόσμος μας είναι καλύτερος από τον δικό τους!

Ένας μήνας πέρασε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του modellingnews.gr και πριν από οτιδήποτε άλλο θέλουμε να σας απευθύνουμε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά οι 5000+ επισκέψεις και οι πρώτοι 2000 μοναδικοί επισκέπτες μας δίνουν δύναμη και ενθουσιασμό για να συνεχίσουμε!

Φυσικά το διαδικτυακό Modelling έχει πολλές διαφορές σε σύγκριση με το έντυπο. Μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για μας αλλά για τους πάντες, καθώς όλα αλλάζουν ταχύτατα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Πιστεύουμε όμως στις παλιές μας αρχές και αξίες και δεν τις εγκαταλείπουμε: Tην όσο το δυνατό πληρέστερη & σφαιρική ενημέρωση του Αναγνώστη, τη συνεχή βελτίωση και την αναζήτηση της μέγιστης ικανοποίησης που μπορεί να αντλήσει κανείς από το υπέροχο χόμπυ του Μοντελισμού. Ασφαλώς, με το ξεκίνημα, είναι αδύνατο να ικανοποιήσουμε τους πάντες. Όμως αυτό σταδιακά είναι πιο εύκολο στο διαδίκτυο από όσο ήταν στο χαρτί. Καθώς μεγαλώνει η ομάδα συνεργατών, πληθαίνουν τα άρθρα, χωρίς το ένα να εκτοπίζει το άλλο στον περιορισμένο χώρο ενός εντύπου.

Κάποιες ατέλειες & δυσλειτουργίες θα εξομαλύνονται στην πορεία, καθώς θελήσαμε να είμαστε νωρίτερα κοντά σας - με τα όποια λάθη του νέου στο διαδίκτυο. Άλλωστε, όπως και στο έντυπο Modelling, δεν μας ήταν αρκετό ένα ακόμα περιοδικό αλλά «ΤΟ» περιοδικό στο είδος του. Έτσι λοιπόν και το modellingnews.gr δεν χτίστηκε σαν ένα ακόμα μοντελιστικό «σάϊτ» αλλά σαν μια πύλη μοντελιστικής αλλά και ευρύτερης αναζήτησης. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η επίσης θερμή υποδοχή της νέας σελίδας στο Facebook, που ξεκίνησε παράλληλα, τόσο σαν επίσημη παρουσία του modellingnews.gr, όσο και αναφορικά με την προσωπική σελίδα του υπογράφοντος (https://www.facebook.com/sotiris.constantinidis.3). Θα ήταν αδύνατο χωρίς το…φατσοβιβλίο να ξανασυναντήσουμε τόσους παλιούς αγαπημένους φίλους & συνεργάτες αλλά και πολλούς καινούργιους!

Από τη διακοπή της κυκλοφορίας του Modelling -το καλοκαίρι του 2001- έχουν περάσει 12 χρόνια και πολλά έχουν αλλάξει, τόσο στον τομέα του Μοντελισμού, όσο και στην ίδια τη χώρα, αλλά και τον κόσμο, στο βαθμό που έχουμε αντιληφθεί ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο «χωριό», όπου «η πεταλούδα του Πεκίνου που προκαλεί ανεμοστρόβιλο στην Ευρώπη» δεν είναι υπερβολή αλλά πραγματικότητα!

Μέσα σε ένα κλίμα γενικής πτώσης αξιών, υποκρισίας, διαφθοράς, διαπλοκής (και όχι μόνο λόγω του χρέους και ύφεσης) το χόμπυ μας στέκεται αξιοθαύμαστα και γίνεται όλο και πιο δυνατό. Όπως μου αποκάλυψε ένας παλιός φίλος που είδε πρόσφατα τη νέα ψηφιακή μορφή του περιοδικού: «Τελικά ο κόσμος των μοντέλων είναι πολύ πιο όμορφος και καλύτερος από τον υπόλοιπο κόσμο στην κλίμακα 1/1…».

Και πώς να μην είναι! Ποιο άλλο χόμπυ μπορεί να προσφέρει και να συνδυάσει τόσο εύκολα και απλά τη δημιουργικότητα με τη φαντασία, το ταξίδι στο χρόνο με την ιστορική διαδρομή του πνεύματος, την εξερεύνηση της τεχνολογίας, το πάντρεμα των υλικών, την ευφυΐα στην επίλυση προβλημάτων, την τέχνη της αναπαράστασης και του ξυπνήματος μοναδικών συναισθημάτων, την ομαδική δουλειά μέσα από φαινομενικά μοναχικές εργασίες, το ευρύτατο πεδίο δράσης σε τόσους διαφορετικούς τομείς, το πέρασμα σε μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, το σχέδιο, η γλυπτική, η φωτογραφία, ο κινηματογράφος (πόσες ταινίες δεν βασίζονται σε δουλειές μοντελιστών), η συγγένεια με τεχνολογίες αιχμής (3D Printers)…δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σε κάτι που στην ουσία δεν έχει όρια!

Τι μπορεί να μας πει ένας σκηνοθέτης βλέποντας ένα διόραμα σαν τη Σπιναλόγκα ή μια φιγούρα 32 φορές μικρότερη, που οι συσπάσεις του παγωμένου προσώπου προκαλούν ρίγη στο θεατή;

To πιο αξιοθαύμαστο όμως είναι ότι παρά τη δραματική εξέλιξη της τεχνολογίας του μοντελισμού, η οποία μας προσφέρει περισσότερα και πιο εξειδικευμένα προϊόντα που μας δελεάζουν να τα αποκτήσουμε, η πρακτική αξιοποίηση του χόμπυ μπορεί να γίνει με ελάχιστα μέσα, στην ουσία με πολύ μικρό κόστος σε συνάρτηση με το συνολικό χρόνο απασχόλησης. Τα δαπανηρά βελτιωτικά είναι ελκυστικά αλλά όχι απαραίτητα για να ευχαριστηθούμε ένα μοντέλο. Η γεμάτη τσέπη βοηθάει αλλά δεν μπορεί να αγοράσει τεχνικές μεθόδους και πείρα. Αυτή θα πρέπει να αποκτηθεί σιγά-σιγά πάνω στον πάγκο, κατασκευάζοντας, κάνοντας λάθη και μαθαίνοντας να το κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά…

Κατακόρυφη πτώση στις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών ανάμεσα σε 65 χώρες (διαβάζουμε στις ειδήσεις). Η Ελλάδα από την 25η θέση το 2009 έπεσε φέτος στην 42η – λίγο πριν από τον πάτο (Καμερούν, Ινδονησία, κλπ)! Δεν ξέρουμε αν φταίει η Κρίση, η διαλυμένη Παιδεία ή το…Playstation! Eνα είναι σίγουρο. Ο Μοντελισμός μπορεί να τους/μας ανεβάσει ξανά προς την κορυφή. Γιατί καθοδηγεί ευχάριστα και χωρίς καμία δυσκολία τον Άνθρωπο σε ανώτερα επίπεδα σκέψης & μελέτης…

Όπως πάντα, περιμένουμε και τις δικές σας δουλειές. Τραβήξτε φωτογραφίες τα μοντέλα σας και στείλτε.

Καλή μοντελιστική αναζήτηση – και να θυμάστε: το ταξίδι είναι πάντα πιο ενδιαφέρον από τον τελικό προορισμό!

 

Σωτήρης Κωνσταντινίδης