Modelling on the Web!

Modelling on the Web!
Modelling on the Web!Modelling on the Web!

Πολύς λόγος έγινε πρόσφατα στο διεθνές μοντελιστικό στερέωμα για την ακρίβεια στην κλίμακα και μικρά ή μεγάλα λάθη στο νέο κιτ του Bf109G-6 της Eduard στην 1/48. Η ίδια η Eduard το φιλοσόφησε δεόντως στο ενημερωτικό της ψηφιακό έντυπο γράφοντας ότι «μετά από ένα χρόνο θα δούμε ποιος είχε τελικά δίκιο και αν η όλη φασαρία ήταν δικαιολογημένη», υποστηρίζοντας ότι ναι μεν υπάρχουν λάθη αλλά είναι τόσο μικρά που δεν επρόκειτο να τα αντιληφθεί κανείς αν δεν είχαν προηγηθεί τόσες αρνητικές αναρτήσεις. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι πολλά από τα προηγούμενα μοντέλα της είχαν δεχθεί αρχικά αρνητικές κριτικές αλλά δεν τα εμπόδισε να γίνουν εμπορικές επιτυχίες. Ο καθένας δηλαδή βλέπει το πρόβλημα από τη δική του σκοπιά!

Χωρίς να μπούμε σε κουραστικές λεπτομέρειες θα επισημάνουμε ότι -όπως πάντα- η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: Oντως οι διαφορές λίγων χιλιοστών δεν γίνονται αντιληπτές σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο στην 1/48 (Αν όμως το εκπέτασμα είναι σχεδόν 8mm μεγαλύτερο, όπως διαβάσαμε στο britmodeller η διαφορά δεν είναι και λίγη – ειδικά αν το μοντέλο (1/46?) μπεί δίπλα σε Bf109G άλλων εταιριών!). Ωστόσο δεν είμαστε στο 1974 αλλά στο 2014 και ο ανταγωνισμός αλλά και η πληθώρα πληροφοριών δεν συγχωρούν εύκολα τέτοια λάθη. Ειδικά όταν ο μοντελιστής καλείται να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό.

Επίσης θα περιμέναμε μια πιο άμεση, ευθεία και λιτή αναγνώριση του λάθους εκ μέρους της εταιρίας και όχι δικαιολογίες του στυλ «ξαναμετρήσαμε το πραγματικό στο μουσείο και το βρήκαμε μερικά εκατοστά πιο μεγάλο από τις παλαιότερες μετρήσεις στην υπάρχουσα βιβλιογραφία….»!!!

Δηλαδή το λάθος πάμε να το παρουσιάσουμε ως σωστό!

Γεγονός παραμένει ότι -κατά τα άλλα- το κιτ είναι θαυμάσιο, με εξαιρετική λεπτομέρεια και βγαίνει ένα από τα καλύτερα -αν όχι το καλύτερο Gustav- στην 1/48 και σε μάλλον καλή τιμή σε σχέση με παλαιότερα αντίστοιχα κιτ της εταιρίας.

Γεγονός επίσης παραμένει ότι η προσπάθεια ανακάλυψης μικρών ή μεγάλων λαθών στην εποχή του Διαδικτύου θα συνεχιστεί αμείωτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνουμε κατά γράμμα όλες τις αναφορές για λάθη αλλά να σταθμίζουμε προσεκτικά όλες τις κριτικές, και τις καλές και τις κακές, να βλέπουμε αν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές ή από αξιόπιστους μοντελιστές, να αξιολογούμε τα πειστήρια και τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον ένα ή τον άλλο ισχυρισμό και τέλος να αποφασίζουμε με γνώμονα το κόστος και τον προγραμματισμό μας.

Ας μην αφήνουμε μικρά ή όχι και τόσο μικρά λάθη -που όλες οι εταιρίες κάνουν σε όλα τα μοντέλα τους- να μας εμποδίσουν από το να ευχαριστηθούμε ένα νέο κιτ που διαθέτει καλύτερη λεπτομέρεια. Από την άλλη καλό είναι να ενημερωνόμαστε και να μην βιαζόμαστε να κάνουμε την αγορά αν δεν ζυγίσουμε όλα τα υπέρ και τα κατά.

Αλλιώς ακόμα και η αρνητική κριτική είναι στο τέλος μια καταπληκτική και ανέλπιστη διαφήμιση πού απλά κάνει τη δουλειά της στα πλαίσια του marketing.

Σταθμίζοντας κι εμείς τα πλεονεκτήματα του Διαδικτύου με τις παραδόσεις μας, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το λογότυπο του Modellingnews.gr, αξιοποιώντας το original που είχε δημιουργήσει το 1989 ο Χρήστος Γεωργιάδης, αφού είχε μελετήσει κάποια αρχικά σκαριφήματα-ιδέες του υπογράφοντος με μολύβι. Το 1994 αλλάξαμε το λογότυπο του Modelling με ένα άλλο, με κεφαλαία, λόγω της ολικής τότε αναμόρφωσης του σχεδιασμού και του μεγέθους του περιοδικού. Αλλά πάντοτε το παλιό, αρχικό λογότυπο άρεσε περισσότερο. Ελπίζουμε να σας αρέσει και τώρα! To νέο λογότυπο του Modellingnews.gr είναι λοιπόν - μετά από 25 χρόνια!- και αυτό δημιουργία του Χρήστου Γεωργιάδη και τον ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία του!

Επίσης ευχαριστούμε την πολύ καλή υποδοχή και ανταπόκριση που μας επιφυλάξατε στο Modellingshop.gr. Η καλοκαιρινή περίοδος δεν μας επιτρέπει μεγάλες υποσχέσεις αλλά όσοι το δοκίμασαν μας είπαν τα καλύτερα.

Το αν θα μπορέσει να σας προσφέρει ακόμα περισσότερα εξαρτάται και από σας: Διαδώστε το, από στόμα σε στόμα, στους φίλους και γνωστούς σας, στα social media, λέσχες και forum.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουν με την πρώτη. Αρκεί που θα περιηγηθούν στο περιεχόμενο, θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και ίσως θελήσουν να μας στείλουν τις εντυπώσεις τους!

 

Όπως πάντα περιμένουμε προτάσεις και ιδέες σας για ό,τι σας ενδιαφέρει στο πιο κάτω προσωπικό e-mail.

 

 

Σωτήρης Κωνσταντινίδης

modelling@otenet.gr