Oυκρανία: Ενας Moντελιστικός παράδεισος!

Oυκρανία: Moντελιστικός παράδεισος και πολιτική κόλαση!
Oυκρανία: Moντελιστικός παράδεισος και πολιτική κόλαση!Oυκρανία: Moντελιστικός παράδεισος και πολιτική κόλαση!

Μετά την επικράτηση των φιλοδυτικών στοιχείων της εξεγερμένης (το 2014) και διχασμένης Ουκρανίας, ο Πούτιν σίγουρα δεν θα άφηνε να χάσει την επιρροή και τα συμφέροντά του στην πολύ σημαντική αυτή χώρα – πρώην επαρχία της ΕΣΣΔ. Ετσι αποφάσισε να εισβάλει στις 28 Φεβρουαρίου 2014 στην ημιανεξάρτητη δημοκρατία της Κριμαίας, της νότιας επαρχίας που το 1991(με τη διάλυση της ΕΣΣΔ) είχε συμφωνηθεί να παραχωρηθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Και αυτό διότι στη Σεβαστούπολη διατηρείται η έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (ρωσο-ουκρανική συμφωνία ενοικίασης του 1997).

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου 2014 στην χερσόνησο της Κριμαίας με μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν τις «βάσεις» και όχι μόνο! Στην ουσία αυτό που έγινε ήταν κάτι που οι περισσότεροι αμυντικοί αναλυτές το είχαν προβλέψει. Η αφορμή ήταν η φυγή του Ρωσόφιλου πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς και η επικράτηση των φιλοδυτικών αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Εντυπωσιακή ήταν και η άμεση αποφυλάκιση-αποκατάσταση της Τιμοσένκο, η οποία είχε καταδικαστεί για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Φαίνεται πως είχε τιμωρηθεί αρκετά και τώρα έπρεπε να της ανατεθεί νέος ρόλος…

Ο πολιτικός, κοινωνικός αλλά και γεωγραφικός διχασμός της χώρας (μισή φιλοδυτική, μισή φιλορωσική) ήταν επόμενο να μεταφερθεί σε επίπεδο ηγεσίας (Τιμοσένκο-Γιανουκόβιτς) με μπόλικο διεθνές ενεργειακό «άρωμα» (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, διυλιστήρια-πετροχημική βιομηχανία και λοιπός ορυκτός πλούτος). Η πασίγνωστη αεροπορική βιομηχανία Antonov είναι ουκρανική.

Τα συμφέροντα της Δύσης αντέδρασαν στην πρόθεση του Γιανουκόβιτς να στρέψει τη χώρα προς την «αγκαλιά» της Μόσχας και «βοήθησαν» να γίνει χάος στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί ο… εναγκαλισμός. Δεν πρόκειται για μια τυχαία χώρα. Πέρα από τους ενεργειακούς πόρους και τη σημαντική βιομηχανία της η Ουκρανία είναι μια οικονομία 45.000.000 κατοίκων, με έκταση σχεδόν όσο η Γαλλία και φυσικά ήταν ευπρόσδεκτη στη μεγάλη ευρωπαϊκή «οικογένεια». Το ΔΝΤ και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αδημονούσαν αφενός να διασφαλίσουν τα ενεργειακά αποθέματα και την υποσχόμενη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και αφετέρου να…βοηθήσουν με πακτωλό δισεκατομμυρίων σε μορφή δανείων. Ο δρόμος ήταν ανοικτός μέχρι που εμφανίστηκε δυναμικά η…Αρκούδα για να πάρει αυτό που μπορούσε και να μην καταγράψει μια 100% απώλεια.

Tελικά το 2014 η Κριμαία με τη Σεβαστούπολη προσαρτήθηκαν στη Ρωσία μετά από τοπικό δημοψήφισμα (της τάξης του 97%) που θεωρήθηκε άκυρο από την Ουκρανία και τον ΟΗΕ. Αν κρίνουμε πάντως από τη χλιδή του Γιανουκόβιτς και τα δισεκατομμύρια της προσωπικής περιουσίας της Τιμοσένκο (δεινή επιχειρηματίας), ο ουκρανικός λαός θα συνεχίσει να καταληστεύεται, απλώς από άλλα αφεντικά. Τίποτα το πρωτότυπο θα πείτε. Συμβαίνει και εις άλλες χώρες πλησίον μας…Ας ελπίσουμε μόνο να μην γίνει κι εδώ (ξανά) της Ουκρανίας για χάρη των πετρελαίων, των βάσεων αλλά και της πολιτικής ασυνεννοησίας…Δεν ξεχνάμε τι έγινε εκεί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στο επίκεντρο ήταν για άλλη μια φορά τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της γειτονικής περιοχής (Καύκασος). Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Το 1941 τμήμα του πληθυσμού της Ουκρανίας υποδεχόταν το γερμανικό στρατό ως σωτήρα και απελευθερωτή έναντι των βίαιων μεθόδων του Στάλιν. Παρόλο που δύο μεγάλα ουκρανικά εθνικιστικά/στρατιωτικά κινήματα πολέμησαν στο πλευρό των Γερμανών, οι τελευταίοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια των Ουκρανών προς το Στάλιν και να πάρουν με το μέρος τους μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Οι ουκρανικές πόλεις Κίεβο, Σεβαστούπολη, Χάρκοβο, Οδησσός, Πολτάβα, Ουμάν, Σταλίνο, Ντόνετσκ, Τσερκάσι, Ιζιουμ, Μαριούπολη, Νικόπολη, Ζαπορόζι, είναι γνωστές από τις καταστροφές που υπέστησαν και τις αιματηρές μάχες κατά την εισβολή, αλλά και κατά την υποχώρηση του γερμανικού στρατού το 1941 και το 1943 αντίστοιχα. Οι καταστροφές οφείλονταν εκτός από τις μάχες και στην ισοπεδωτική τακτική της «καμμένης γής» που εφάρμοσαν και οι δύο εμπόλεμες πλευρές κατά την υποχώρησή τους. Υπολογίζεται ότι το 1941-44 οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν μεταξύ 5-8 εκατομμυρίων ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένου και του άμαχου πληθυσμού), ενώ από τα 8,8 εκατομμύρια σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατα το Β΄ ΠΠ το 1,4 εκ. ήταν Ουκρανοί.

Σχεδόν πριν από 70 χρόνια, το Φεβρουάριο του 1945, σε μια παραλιακή ουκρανική πόλη στη χερσόνησο της Κριμαίας, πραγματοποιήθηκε η περίφημη Διάσκεψη της Γιάλτας, κατά την οποία οι τρείς νικητές του Β' ΠΠ μοίρασαν την μεταπολεμική Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής...

Μετά την πολιτική και ιστορική αναδρομή ας δούμε κάτι πιο μοντελιστικό, που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί από μας. Η Ουκρανία είναι μοντελιστικά μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες – τουλάχιστον όσον αφορά τους κατασκευαστές κιτ. Συνολικά στη χώρα αυτή εδρεύουν πάνω από τριάντα οκτώ (38) εταιρίες κατασκευής πλαστικών ή ρητινένιων μοντέλων και αξεσουάρ!

Mini Art, Master Box, ICM, Roden, DORA WINGS, Wingsy kits, Clear Prop, SKIF, Toko, Ace Models, UM-Uni Models, Orion, A Model, Arsenal Model Group - AMG, Kolibri, Modelsvit, Condor, Avis, Olimp, Mikromir, Red Box, Art Model, AIM Fan Model, ZZ Modell, Mini World, Scale 48, E- Aviation, Military Wheels, Print Scale (χαλκομανίες), Armory, AMP, Laser Model Graving, Proper Plane, UGears, Strelets, SOVA-M, USCP και Hobbyterra (η τελευταία είναι χονδρέμπορος όλων αυτών). Πολλές από αυτές δεν τις ξέραμε ούτε εμείς και σίγουρα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δέκα μικρότερες που ασχολούνται με κιτ, αξεσουάρ, χαλκομανίες και διαφορετικά υλικά πέραν του πλαστικού. Οσοι φτιάχνουν αρματικά θέματα στην 1/72 και στην 1/35, καθώς και σοβιετικά αεροπορικά μοντέλα σίγουρα θα γνωρίζουν πολλές από όσες αναφέρθηκαν, καθώς προϊόντα τους διατίθενται ευρέως στα διαδικτυακά μοντελιστικά καταστήματα και κατά καιρούς εισάγονται και στην Ελλάδα. 

Aπό μια διαδικτυακή έρευνα προέκυψε ότι πολλές από αυτές έχουν την έδρα τους στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου πρόσφατα είδαμε να ξετυλίγονται οι δολοφονικές συγκρούσεις μεταξύ εξεγερμένων και της αστυνομίας.

Αξίζει πραγματικά να αναζητήσετε στην Ελλάδα και στο διαδίκτυο τα πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα αυτών των εταιριών. Αν μη τι άλλο ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα και λεπτομέρεια, είναι από τα πλέον προσιτά στο θέμα τιμής και κάθε χρόνο εμπλουτίζονται με ακόμα πιο ελκυστικά και μοναδικά κιτ. Τα διοράματα και τα δύο τράμ της Mini Art στην 1/35 είναι χαρακτηριστική περίπτωση, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το ολοκαίνουριό της Panzer III Ausf B με πλούσια λεπτομέρεια (1127 κομμάτια, πλήρες εσωτερικό πυργίσκου), στην ίδια κλίμακα.

http://www.miniart-models.com/

(Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά την 1η Μαρτίου 2014. Updated 31/5/2023)