Vickers Wellington, 85 χρόνια από την πρώτη πτήση...

Στις 15 Ιουνίου 1936 πέταξε για πρώτη φορά το πρωτότυπο του Vickers Wellington, ενός μέσου βομβαρδιστικού που κάλυψε σημαντικές ανάγκες της RAF μέχρι να ετοιμαστεί το ικανότερο και βαρύτερο Lancaster το 1942 (και ενώ τα Halifax & Stirling δεν επαρκούσαν για να φέρουν σε πέρας όλες τις αποστολές της Διοίκησης Βομβαρδισμού)

Moντελιστικά οι περισσότεροι θα έχουν φτιάξει τα παλιά 72άρια κιτ των Matchbox/Airfix και οι νεώτεροι τα σαφώς καλύτερα των MPM ή Trumpeter. Η τελευταία μάλιστα το προσφέρει και στην 1/48. Ωστόσο πολλοί ισχυρίζονται ότι η γεωδαισιακή ανάγλυφη λεπτομέρεια είναι πιο ρεαλιστική στο κιτ της Matchbox παρά στο Trumpeter (υπερτονισμένη).

Η επιστήμη της Γεωδαισίας (γνωστή στις βασικές της αρχές από τους Αρχαίους Ελληνες μαθηματικούς και φυσικούς) βρήκε την τέλεια πρακτική της εφαρμογή στον Β΄ΠΠ, όταν τα Wellington μπορούσαν να επιστρέφουν στη βάση τους με μεγάλα κομμάτια της ατράκτου ή των πτερύγων να λείπουν χτυπημένα από αντιαεροπορικά πυρά. Πλήγματα που θα ήταν καταστρεπτικά για οποιοδήποτε άλλο βομβαρδιστικό! Γεωδαισιακή είναι η συντομότερη διαδρομή μεταξύ δύο σημείων σε μια καμπύλη-σφαιρική επιφάνεια. Μια γεωδαισιακή καμπύλη δοκός, που τέμνεται με μια άλλη στην άτρακτο ή στην πτέρυγα, εξισορροπεί η μία το στρεπτικό φορτίο της άλλης, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να είναι ελαφρύτερο, αλλά πιο στέρεο και ανθεκτικό στα πλήγματα.

Το Wellington μπορούσε να μεταφέρει δύο τόννους βομβών σε ακτίνα δράσης 4000 χλμ (το Lancaster ως μεγαλύτερο και τετρακινητήριο μετέφερε τριπλάσιο φορτίο στην ίδια απόσταση). Ωστόσο κατασκευάστηκαν συνολικά 11.462 Wellington έναντι 7.377 Lancaster σε όλη τη διάρκεια του Πολέμου.

To 1945-47 η ελληνική πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε 19 Wellington ΜkXIII σε διάφορους ρόλους.

Στα πιο κάτω χρήσιμα links μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέρουσες δράσεις Wellington της RAF πάνω από την ελληνική επικράτεια στη διάρκεια του B΄ ΠΠ. Σίγουρα ένα ενδιαφέρον θέμα για τη συλλογή μας...

http://aviationarchaeology.gr/wp-content/uploads/2014/11/Vickers-Wellington-losses-in-Greece-1941-1946.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Vickers_Wellington