HIQ PARTS, 3mm & 6mm Carving Guide Tape (Ταινία χάραξης γραμμώσεων)

HIQ PARTS, 3mm & 6mm Carving Guide Tape (Ταινία χάραξης γραμμώσεων)

Oταν θέλουμε να χαράξουμε νέα γράμμωση ή να επαναχαράξουμε/βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα γράμμωση ενός μοντέλου (συνήθως με τη βοήθεια ειδικού χαρακτικού εργαλείου και μεταλλικού εύκαμπτου χάρακα ή photo-etched templates) ένα σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται όταν η λεπίδα του εργαλείου χάραξης ξεφεύγει από την επιθυμητή κατεύθυνση, προκαλώντας ζημιά στις γειτονικές επιφάνειες. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό χρειάζεται να διορθώσουμε, τρίβοντας τη χαλασμένη επιφάνεια με ντουκόχαρτο για να εξαφανίσουμε τις επιπόλαιες χαρακιές. Αν μάλιστα αυτές είναι βαθιές τότε ίσως χρειαστεί προηγουμένως να τις γεμίσουμε με υπερκόλλα ή στόκο.

Η χρήση μεταλλικού χάρακα (ή ειδικού εύκαμπτου photo-etched template) ως οδηγού παρέχει ασφάλεια μόνο από τη μία πλευρά της γράμμωσης, περιορίζοντας τον κίνδυνο γλυστρήματος στην απέναντι. Σε μια βιαστική ή αδέξια κίνηση του χεριού μας, η λεπίδα του εργαλείου είναι ελεύθερη να πάει από την άλλη και να χαράξει εκεί που δεν πρέπει. Η ζημιά είναι πιο εύκολο να συμβεί με χαρακτικά που έχουν λεπίδα με γαμψή μύτη και πιο δύσκολο με εργαλεία με μύτη κωνικού σχήματος.

Το πρόβλημα έχει μια κλασική & παλιά λύση με τη χρήση σκληρής κολλητικής ταινίας τύπου DYMO (σε μικρό ρολό στα μηχανάκια που τυπώνουν αυτοκόλλητες επιγραφές για κουδούνια, συρτάρια, κλπ). Η ταινία αυτή είναι αρκετά σκληρή για να παίξει το ρόλο του χάρακα αλλά έχει και μειονεκτήματα: είναι δύσκαμπτη και δύστροπη όταν πρέπει να ακολουθήσει καμπύλες (πχ. άτρακτος), δεν βρίσκεται σε διαφανές υλικό για να βλέπουμε τι γίνεται κάτω της και επίσης η κόλλα της είναι ισχυρή και μπορεί να αφήσει κατάλοιπα.

Μια πολύ καλύτερη λύση είναι η νέα κολλητική ταινία της ιαπωνικής εταιρίας HIQ Parts που λέγεται Carving Guide Tape, με διαθέσιμο φάρδος στα 3mm ή 6mm. Eίναι εντελώς διαφανής, μοιάζει με στενό σελλοτέϊπ, αλλά έχει ικανό πάχος για να υποκαθιστά το χάρακα και να εμποδίζει το χαρακτικό εργαλείο να γλυστράει σε λάθος πορεία, ενώ παράλληλα διαθέτει και χαμηλή κολλητική ικανότητα για να μην αφήνει κατάλοιπα. Λόγω του μικρού φάρδους της, είναι εύκολο να την τοποθετήσουμε (για περισσότερη ασφάλεια) και από τις δύο πλευρές της γράμμωσης, έτσι ώστε η προστασία από λαθεμένες κινήσεις να είναι απόλυτη.

Παρά το πάχος της ακολουθεί εύκολα καμπύλες στην άτρακτο ή στις πτέρυγες, αρκεί να την κόβουμε σε μικρότερα μήκη και να την πιέζουμε με ένα μη αιχμηρό εργαλείο προκειμένου να τεντωθεί και να κολλήσει καλά σε καμπυλωτά σημεία.

Αν η επιφάνεια του μοντέλου είναι σχετικά καθαρή και λεία μπορούμε το ίδιο μήκος να το επαναχρησιμοποιήσουμε πολλές φορές μέχρι να χαθεί η κολλητική του δύναμη.

Σε δοκιμές που κάναμε πάνω σε μοντέλα διαπιστώσαμε ότι συμπεριφέρεται εξαιρετικά. Αν υπάρχει ήδη έτοιμη γράμμωση, που θέλουμε απλώς να τονίσουμε/βαθύνουμε, αρκεί να κολλήσουμε την ταινία από τη μία πλευρά της αρχικής γράμμωσης και το εργαλείο την ακολουθεί τέλεια χωρίς παρεκτροπές. Προσοχή χρειάζεται με τις γαμψές λεπίδες που γλυστρούν/λοξοδρομούν πιο εύκολα – ειδικά αν η επιφάνεια είναι λεία και εξασκούμε παραπάνω πίεση. Με μύτες κωνικού τύπου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πιο ασφαλής (και αργή) λύση είναι η εφαρμογή της ταινίας και από τις δύο πλευρές της γράμμωσης, αφήνοντας ένα πολύ μικρό κενό για να δουλέψει ανάμεσά του η λεπίδα του χαρακτικού εργαλείου.

Οσοι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε επαναχαράξεις γραμμώσεων θα πρέπει να κάνουν μερικές δοκιμές για να πάρουν τον «αέρα» του υλικού. Οσοι όμως έχουν πείρα σε τέτοιες εργασίες θα αποκτήσουν έναν πολύτιμο σύμμαχο που θα επιταχύνει εντυπωσιακά τη δουλειά τους.

Η ίδια εταιρία παράγει το ίδιο υλικό, εκτός από ρολό, και σε διάφορα πατρόν/έτοιμα σχήματα για χρήση σε μοντέλα - κυρίως fantasy ή φιγούρες. Η τιμή της κάθε ταινίας είναι γύρω στα 3 ευρώ χωρίς ταχυδρομικά και μπορείτε να την βρείτε στο website του κατασκευαστή ή σε ασιατικά οn line shops.

http://www.hiqparts.com/product-list/80

Κατηγορία εργαλείων: