Photo-etched parts Bender Tool, Master-Tools/Trumpeter

Photo-etched parts Bender Tool, Master-Tools/Trumpeter

Τα φωτοχαραγμένα (κοινώς photo-etched) κομμάτια που πρόκειται να τοποθετήσουμε στο μοντέλο μας, συχνά μας δίνονται από τον κατασκευαστή σε μορφή «πατρόν» που πρέπει να διπλωθεί μία ή περισσότερες φορές προκειμένου να σχηματιστεί ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Για παράδειγμα ο μηχανισμός των φλάπς, ένα κουτί, μια κονσόλα ή ένα εξόγκωμα.

Όπως όλοι ξέρουμε τα photo-etched έρχονται στη συσκευασία τους επίπεδα και όταν πρέπει να διπλωθούν απαιτούν πολύ προσοχή για να μην διπλώσουν σε λάθος σημείο ή να μην τσαλακωθούν. Αν γίνει κάποιο λάθος δύσκολα διορθώνεται, ενώ αν το δίπλωμα επαναληφθεί μπορεί να κοπεί στα δύο το επίμαχο κομμάτι και να είναι για πέταμα.

Για το δίπλωμα τρείς είναι οι συνήθεις τρόποι: Πρώτον, με τη χρήση μιας σκληρής ακμής (όπως πχ. ένα επίπεδο κομμάτι γυαλιού ή κρύσταλλου) και ενός λεπτού ατσάλινου χάρακα ή λάμας που θα λειτουργήσει σαν μοχλός αφού προηγουμένως έχουμε βάλει το photo-etched κάτω από τη σκληρή αυτή επιφάνεια, αφήνοντας εκτεθειμένη την επιφάνεια που θα διπλωθεί. Αυτός είναι ο πιο φτηνός αλλά και ο λιγότερο ασφαλής τρόπος.

Δεύτερον, με μια ειδική πένσα όπως αυτή της Tamiya (Βending Pliers – κανονική ή σε mini έκδοση). Η πένσα αυτή έχει πετλατυσμένα άκρα που διπλώνουν σχετικά μικρά σε μήκος φωτοχαραγμένα κομμάτια. Η μέθοδος αυτή είναι ικανοποιητική με την προϋπόθεση ότι το κομμάτι που θέλουμε να διπλώσουμε δεν έχει μήκος πάνω από 5 εκατοστά διότι τόσο είναι το μέγιστο μήκος κάθε «σιαγόνας» του εργαλείου (η mini έχει ακόμα μικρότερο: 2 cm). Επίσης έχει το μειονέκτημα ότι το κομμάτι διπλώνεται στον «αέρα», δηλαδή δεν στηρίζεται σε μια απόλυτα σταθερή βάση (συνήθως κρατάμε το κομμάτι με το αριστερό χέρι και με το δεξί χειριζόμαστε το εργαλείο).

Ο τρίτος τρόπος είναι με το ειδικό εργαλείο της Master Tools που σας παρουσιάζουμε εδώ. Φυσικά δεν είναι το μόνο που κυκλοφορεί στην αγορά. Είναι όμως εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, ευέλικτο και κυρίως προσιτό στην τιμή (παλαιότερα, αλλά ακόμα και σήμερα, ένα παρόμοιο εργαλείο πωλούνταν σε απελπιστικά υψηλές τιμές για το βαλάντιο του μέσου μοντελιστή). Προσφέρεται σε διαφορετικά μεγέθη, έτσι ώστε να αποκτήσετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα (από οικονομικής άποψης) αλλά και στο είδος των μοντέλων σας. Αυτό που παρουσιάζουμε εδώ είναι το μεγαλύτερο σε μήκος (16 εκατοστά, L= Large). Αυτό σημαίνει ότι είναι το μόνο που μπορεί να διπλώσει μεγάλα σε μήκος κομμάτια (μέχρι 16 εκατοστά). Φυσικά μπορεί να διπλώσει εξίσου καλά και μικρότερα. Για το σκοπό αυτό διαθέτει οκτώ διαφορετικές προεξοχές (φωτό) από τη μία πλευρά και μία μονοκόμματη ακμή από την άλλη, καθώς και τέσσερις επιφάνειες-μοχλούς (σε σκληρό λευκό πλαστικό υλικό) για το δίπλωμα. To μικρό σκαλοπάτι στο μέσον της μεγάλης επίπεδης επιφάνειας μας δείχνει τη νοητή γραμμή διπλώματος: είναι το "stop" πάνω στο οποίο "φρενάρει" ο λευκός μοχλίσκος και διπλώνει το λεπτό μεταλλικό φύλλο προς τα επάνω. Τα κρίσιμα μέρη του εργαλείου είναι ολομεταλλικά και η χρήση του πανεύκολη: Ξεσφίγγουμε τις δύο μεγάλες μαύρες βίδες, τοποθετούμε ανάμεσα στις δύο μεταλλικές επιφάνειες το κομμάτι, σφίγγουμε και με την λευκή επιφάνεια-μοχλό διπλώνουμε το κομμάτι σπρώχνοντάς το από κάτω προς τα πάνω, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία σε κάθε πλευρά που θέλουμε να διπλώσουμε. Αν έχουμε πολλά photo-etched, το εργαλείο αυτό μας γλυτώνει ώρες χρόνου και… σπάσιμο νεύρων. Η όλη διαδικασία γίνεται εντός δευτερολέπτων χωρίς να ακουμπάει το χέρι μας το photo-etched κομμάτι.

Το γεγονός ότι το προωθεί η Trumpeter, γνωστή και για τα υπόλοιπα χρήσιμα εργαλεία της, σημαίνει ότι είναι διεξοδικά δοκιμασμένο και αυτό είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε κι εμείς. Η τιμή του είναι 47,49 ευρώ (για το μεγάλο μέγεθος και 31,99 ευρώ για το μικρότερο (8cm).. Εισάγονται και διατίθενται από το Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους. Eπίσης on-line εδώ:

http://pla.gr/catalog/product_info.php?products_id=3936

(Τα βίντεο που ακολουθούν είναι ενδεικτικά και μόνον της χρήσης τέτοιων εργαλείων και δεν προέρχονται από τον κατασκευαστή Master Tools)