Encyclopedia of Aircraft Modelling Techniques, Volume 1 Cockpits, Vol.2 Interiors & Assembly, Vol.3 Painting (by Diego Quijano, AMMO, Mig Jimenez, 2015)

Encyclopedia of Aircraft Modelling Techniques

Mετά το ογκώδες βιβλίο FAQ: Aircraft Scale Modelling (385 σελίδων) του Daniel Zamarbide από την ΑΚ Ιnteractive (που ήδη σας έχουμε παρουσιάσει εδώ), ήρθε και η σειρά του Μig Jimenez να προσφέρει τη δική του εκδοχή, αυτή τη φορά με ένα πεντάτομο έργο, 750 σελίδων με 3500 φωτογραφίες!

Συντονιστής ο εξίσου γνωστός Ισπανός μοντελιστής Diego Quijano, με τη βοήθεια μιας ομάδας άλλων 15 μοντελιστών, μεταξύ των οποίων οι Ralph Riese, JM Villalba, Jamie Haggo και o Αλέξης Κοντηβέης.

Και οι 5 τόμοι είναι διαθέσιμοι, είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε στο Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους (48) και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ο πρώτος τόμος ασχολείται αποκλειστικά με τα κόκπιτ. Σε 123 σελίδες θα βρείτε άπειρες βήμα προς βήμα φωτογραφίες και αναλυτικές λεζάντες που αναλύουν τις πιο μοντέρνες τεχνικές για εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αρχικά περιγράφονται και εικονίζονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αναλώσιμα υλικά και στη συνέχεια περιγράφονται οι τεχνικές και τα προβλήματα με τις λύσεις που προτείνονται. Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εξαιρετική, ο φακός πάει τόσο κοντά που ο αναγνώστης νοιώθει το μοντέλο μπροστά του και φυσικά η ποιόητα της μοντελιστικής δουλειάς είναι κορυφαία. Τα θέματα καλύπτουν κάθε ενδιαφέρον, από πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο μέχρι σύγχρονα, ενώ δεν λείπουν ρώσικα και δυτικά μαχητικά. Σκιές, φωτίσματα, wash, drybrushing, μασκάρισμα καλυπτρών, στοκάρισμα, διόρθωση προβλημάτων, superdetail, ζώνες, καθίσματα, πίνακες οργάνων, παλιές και νέες τεχνικές, δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο φακός πάει τόσο κοντά που αναρωτιέται κανείς σε τι κλίμακα είναι αυτό που βλέπει! Ευτυχώς ο συγγραφέας φροντίζει να μας ενημερώνει αλλά όχι πάντα. Eυτυχώς οι περισσότερες τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν ανεξαρτήτως κλίμακας. Τα πιο πολλά μοντέλα πάντως του βιβλίου είναι στη δημοφιλή 1/48.

Ο τρόπος παρουσίασης είναι αρκετά απλός και κατανοητός ακόμα και από έναν μέσο ή και περίπου αρχάριο μοντελιστή, αλλά ο πλούτος των τεχνικών που περιέχονται καθιστά το βιβλίο ενδιαφέρον και για τον πιο έμπειρο που θα ήθελε να μάθει κάτι καινούργιο ή να συγκρίνει τις δικές του τεχνικές. Και φυσικά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ανάγκη εκμάθησης νέων τεχνικών, συχνά με νέα υλικά, όπως αυτά της σειράς ΑΜΜΟ του Μig Jimenez.

O δεύτερος τόμος ασχολείται με το εσωτερικό του μοντέλου και τη συναρμολόγηση. Σε 160 σελίδες έχουμε το γνωστό μοτίβο των πολλών βήμα προς βήμα φωτογραφιών, με τη λεζάντα να μας εξηγεί τα πάντα. Περιλαμβάνονται χωριστά κεφάλαια για συστήματα προσγείωσης, φωλεές, δημιουργία εσωτερικής λεπτομέρειας από φύλλο πλαστικού, κινητήρες, ιδιαιτερότητες ατράκτου και πτερύγων, προσθήκη εξωτερικής λεπτομέρειας, γραμμώσεις και μασκάρισμα.

Ο τρίτος τόμος είναι και ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής, περιέχοντας τα πάντα για το βάψιμο σε 200 σελίδες: preshading, αστάρωμα, μασκάρισμα και τεχνικές μασκαρίσματος για ειδικά εφέ, μονόχρωμα, δίχρωμα και περίπλοκα καμουφλάζ, χειμερινά καμουφλάζ, φθορές, chipping effects, φωτισμός πάνελ, τεχνικές αερογράφου, μεταλλικές επιφάνειες, fading, modulation, φίλτρα, σήματα, μάσκες σημάτων, απομίμηση ξύλινων επιφανειών, σκόνη, βρωμιές, διαρροές, κλπ.

Και στους τρείς τόμους, αλλά ιδιαίτερα στους 2 & 3 η λεγόμενη «ισπανική» ή ας πούμε «καλλιτεχνική» σχολή είναι έντονη και μπορεί σε κάποιους να φανεί υπερβολική ή και μη ρεαλιστική. Ωστόσο όλες οι τεχνικές είναι χρήσιμες και μπορεί κανείς να τις υιοθετήσει ως ένα σημείο ή ως ένα ποσοστό, αποφεύγοντας την υπερβολή στα δικά του μοντέλα. Είναι θέμα επιλογής αλλά είναι καλύτερα να ξέρουμε όλες τις δυνατότητες/τεχνικές και πως γίνονται στην πράξη και μετά να επιλέξουμε αν θα εφαρμόσουμε κάτι όπως το είδαμε ή αν θα το προσαρμόσουμε στις δικές μας προτιμήσεις!

Η τιμή κάθε τόμου είναι γύρω στα 30 ευρώ (η τιμή διαφέρει ελαφρά από τόμο σε τόμο). Tους τόμους Vol. 4 (Weathering) & Vol. 5 (Final Steps) μπορείτε να τους δείτε αναλυτικά εδώ.

Πιστεύουμε ότι και οι πέντε τόμοι αξίζουν τα χρήματά τους, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει καλή μελέτη του περιεχομένου και πολλές δοκιμές μέχρι να πάρει ο κάθε μοντελιστής αυτό που θέλει περισσότερο, δηλαδή να βελτιώσει το επίπεδο της δουλειάς του στα σημεία που κρίνει ο ίδιος πως χρειάζεται. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι πολλές εσωτερικές λεπτομέρειες ξεκινήστε κατευθείαν με τον τρίτο τόμο (Painting) και αν σας ικανοποιήσει οι άλλοι θα έρθουν μόνοι τους σαν φυσική επιλογή…

Θα τους βρείτε στο Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48 και με ταχυδρομική online παραγγελία στον πιό κάτω σύνδεσμο, ή τηλεφωνικά (2103613011, 2102224955)

https://www.pla.gr/encyclopedia-aircraft-modelling-techniques-vol.3%3A-painting-p-7131.html?sess=0a18ed1453c0a8ea287b736193b531f1

Encyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling TechniquesEncyclopedia of Aircraft Modelling Techniques