Frequently Asked Questions


Aπλά μπείτε στο πλησιέστερο μοντελιστικό σας κατάστημα και διαλέξτε το μοντέλο που σας συγκινεί και σας αρέσει περισσότερο. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό ή περίπλοκο. Όσο πιο απλό και φτηνό είναι, τόσο το καλύτερο για αρχή. Αν δεν έχετε τα βασικά εργαλεία και υλικά ρωτήστε τον καταστηματάρχη να σας βοηθήσει. Πριν πάτε στο κατάστημα διαβάστε σχετικά άρθρα που θα βρείτε στο διαδίκτυο και φυσικά στο Modellingnews.gr!

Όχι. Μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν κόφτη, μια κόλλα πολυστερίνης (για πλαστικά κιτ), δυό-τρία πινέλα, χρώματα και μπόλικη καλή διάθεση!

Φυσικά και όχι. Οι περισσότεροι μοντελιστές δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια. Απλά διαμορφώνουν ένα μικρό χώρο σε κάποιο ήσυχο σημείο του σπιτιού ώστε να μην ενοχλείται η οικογένεια. Αρκετοί χρησιμοποιούν το τραπέζι της κουζίνας – τις ώρες που δεν το χρειάζεται η κυρία του σπιτιού και μετά από σχετική της άδεια! Το βασικό είναι να μην σας ενοχλεί κανείς για μερικές ώρες και να μην σας πειράζει τα πράγματα που έχετε απλωμένα στον πάγκο σας. Αν έχετε πρόβλημα χώρου διαμορφώστε μια εργαλειοθήκη (κούτα, παλιά συρταριέρα ή βαλίτσα) και φυλάξτε εκεί τα πράγματά σας όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Το φυλλάδιο οδηγιών είναι η καλύτερη αρχή. Θα πρέπει να το μελετήσετε προσεκτικά πριν ξεκινήσετε και να έχετε κατανοήσει καλά όλα τα στάδια. Πχ. θα πρέπει να βάψουμε πριν κολλήσουμε τα κομμάτια στο εσωτερικό του κιτ διότι μετά αυτό θα είναι αδύνατον. Συνεπώς θα πρέπει ήδη να έχουμε συγκεντρώσει τα κατάλληλα χρώματα. Τα μοντέλα αρμάτων μάχης είναι πιο εύκολα διότι μπορούμε να κολλήσουμε τα πάντα και μετά να αρχίσουμε το βάψιμο. Αν είστε αρχάριος είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με ένα άρμα μάχης ή έστω με ένα απλό στρατιωτικό όχημα. Τα μοντέλα πλοίων είναι τα πιο δύσκολα και απαιτητικά.

Οσο μεγαλύτερο είναι ένα μοντέλο τόσο πιο δύσκολη είναι η κατασκευή του αν δεν έχετε εμπειρία από μεγάλα μοντέλα. Επίσης κάθε λάθος θα φαίνεται πιο έντονο στο μεγάλο μοντέλο παρά στο μικρό. Γιαυτό λοιπόν ξεκινήστε με μικρά μοντέλα και αφήστε τα μεγάλα για αργότερα που θα έχετε περισσότερη πείρα.

Το ξύλο έχει τη δική του μαγεία και έχει φανατικούς φίλους αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο και δύστροπο από το πλαστικό. Επίσης σας περιορίζει στον τομέα των πλοίων. Αφήστε τα ξύλινα για αργότερα. Αν η παρόρμηση είναι πολύ δυνατή αγοράστε κάτι φτηνό και απλό και δείτε αν αξίζει τον κόπο.

Διαβάζετε όσο περισσότερα άρθρα για κατασκευές και τεχνικές. Αναρωτηθείτε όταν βλέπετε τη φωτό ενός καλού μοντέλου: Πως το έκανε αυτό; Πως το έκανε το άλλο; Μη διστάσετε να ρωτάτε αν ξέρετε ότι απευθύνεστε σε ανθρώπους που πράγματι γνωρίζουν. Για να κάνετε μια νέα τεχνική κτήμα σας πειραματιστείτε πάνω σε ένα παλιό μοντέλο. Κρατάτε σημειώσεις με το τι ακριβώς κάνατε κάθε φορά ώστε να ξέρετε τι θα αλλάξετε την επόμενη.

Οι χαλκομανίες γενικά δεν «κάθονται» καλά σε ματ επιφάνειες διότι εγκλωβίζουν αέρα που τις κάνει να γυαλίζουν αντιαισθητικά και καθόλου ρεαλιστικά. Θα πρέπει λοιπόν να περάσουμε πρώτα ένα γυαλιστερό βερνίκι, να περιμένουμε 1-2 μέρες να στεγνώσει πλήρως και μετά να τις τοποθετήσουμε, χρησιμοποιώντας βελτιωτικά υγρά (decal setter, micro set/sol κλπ). Μόλις εφαρμόσουν και στεγνώσουν καλά, περνάμε το τελικό ματ (ή σατινέ ή γυαλιστερό) βερνίκι.

Τα μοντέλα είναι για καθαρά προσωπική μας ευχαρίστηση. Αργότερα που θα έχουμε κατανοήσει τις διάφορες τεχνικές θα έρθουν οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με μοντέλα άλλων. Θα είναι λάθος όμως να συγκρίνουμε τα μοντέλα ενός αρχάριου με αυτά ενός προχωρημένου μοντελιστή. Ολοι ξεκίνησαν από κάπου με πολύ λίγες γνώσεις και στην πορεία, με λάθη και πολλές δοκιμές/πειραματισμούς/διάβασμα έφτασαν σε ένα καλύτερο επίπεδο. Όπως και σε άλλα πράγματα και καταστάσεις δεν μπορούμε να κάνουμε άλματα. Θα περάσουμε από όλα τα στάδια για να φτάσουμε στο επιθυμητό!

Είτε βάφετε με πινέλο είτε με αερογράφο, το χρώμα χρειάζεται τη σωστή αραίωση με το κατάλληλο διαλυτικό και πολύ καλό ανακάτεμα. Επίσης η επιφάνεια του μοντέλου πρέπει να είναι καθαρή χωρίς λίπος από τα δάχτυλά μας. Χρησιμοποιούμε πινέλα με λεπτή τρίχα για μικρά κομμάτια και κάπως πιο φαρδιά για τις μεγαλύτερες επιφάνειες – πάντα με πινέλα άριστης ποιότητας. Αν δυσκολευόμαστε βάφουμε πρώτα σε μια άσχετη επιφάνεια, πχ. σε ένα χαρτόνι και μετά στο καλό μας μοντέλο.

Ο μοντελισμός είναι ίσως το πιο οικονομικό από όλα τα χόμπυ, καθώς δεν απαιτεί ακριβά κιτ ούτε ακριβά εργαλεία και αναλώσιμα. Υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμα πολύ φτηνά και ποιοτικά κιτ για όλα τα γούστα και τσέπες. Η ικανότητα να δίνουμε λύσεις σε κατασκευαστικά προβλήματα είναι πιο σημαντική από το πόσα χρήματα διαθέτουμε για έτοιμες και ίσως ακριβές λύσεις σε αξεσουάρ, βελτιωτικά σετ και διάφορα ακριβά εργαλεία & υλικά.

Διαλέξτε κάτι εύκολο και απλό και προχωρήστε σταδιακά σε πιο περίπλοκα θέματα. Μην βιαστείτε να το τελειώσετε αλλά βεβαιωθείτε πως έχετε κατανοήσει από πριν τι ακριβώς πρόκειται να κάνετε και πως θα το κάνετε, διαβάζοντας σχετικά άρθρα ή -ακόμα καλύτερα- παρακολουθώντας ένα φίλο σας μοντελιστή. Τα περισσότερα λάθη στο μοντελισμό διορθώνονται εύκολα και ποτέ δεν πετάμε το μοντέλο (αν δεν διορθώνεται τότε χρησιμεύει για πειράματα!). Απεναντίας μερικά λάθη είναι αναπόφευκτα και ως ένα σημείο επιθυμητά, διότι μόνον τότε κατανοούμε πλήρως πως πρέπει να γίνει το σωστό.

Μια καλή ιδέα είναι να τον πάρετε μαζί βόλτα στα μοντελιστικά καταστήματα ένα Σάββατο πρωί. Αφήστε τον να διαλέξει κάτι που του αρέσει και μετά προτείνετε να το φτιάξετε μαζί - ή αν θέλει μόνος του με δική σας βοήθεια - όταν και αν τη χρειαστεί. Χαρίστε του στη γιορτή του ένα κιτ σε θέματα που τον ενδιαφέρουν. Πάρτε και κάποιο σχετικό περιοδικό ή βιβλίο, σχετικά με το πραγματικό αντικείμενο. Είναι πιθανό να το βρεί εξίσου ενδιαφέρον με τους φανταστικούς ήρωες της οθόνης.

Φυσικά. Θα γλυτώσετε και χρήματα αφού ήδη έχετε κάποια από τα βασικά. Επίσης μπορείτε να αξιοποιήσετε και κάποια είδη που ήδη υπάρχουν στο σπίτι, όπως μικρό ψαλίδι, κόφτη με συρόμενη ή σταθερή λεπίδα, μικρό κατσαβίδι για ανακάτεμα χρωμάτων, τσιμπιδάκια, μπατονέτες, οδοντογλυφίδες, λίμες νυχιών, μανταλάκια, λαστιχάκια, σελλοτέιπ και διάφορα άλλα μικροπράγματα. Προσοχή στα χρώματα - ειδικά αν είναι πολύ παλιά - διότι μπορεί να έχουν πάρει αέρα και να έχουν χαλάσει. Αν δείτε ότι δεν αραιώνονται ομοιόμορφα και εμφανίζουν «περίεργη» συμπεριφορά μην προσπαθήσετε να σώσετε την κατάσταση πχ.

Μέσω διαδικτύου από ένα καλό και αξιόπιστο e-shop. Για αγορές από το εξωτερικό θα χρειαστείτε μια πιστωτική ή prepaid κάρτα ή Paypal (που επίσης προϋποθέτει κάρτα). Προσοχή στα ταχυδρομικά που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και καθιστούν ακριβές κάποιες αγορές εξωτερικού. Επίσης προσοχή σε ακριβά είδη που έρχονται από το εξωτερικό μέσω Fedex και άλλων Courrier, καθώς σε αξίες άνω των 150 USD το δέμα σας ενδέχεται να περάσει από τελωνείο και να επιβαρυνθεί με δασμούς.

Αν φτιάχνετε συνήθως αεροπλάνα θα χρειαστείτε καλό αερογράφο που να μπορεί να κάνει πολύ λεπτή δέσμη, ειδικά αν σας αρέσουν τα περίπλοκα καμουφλάζ. Αν φτιάχνετε άρματα, αυτοκίνητα, πλοία ή αν σας αρέσουν μόνο τα πολιτικά θέματα μπορείτε να πάρετε και κάποιον φτηνότερο. Διαβάστε ειδικά άρθρα, κριτικές και αποκτήστε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Μην βιαστείτε να αγοράσετε. Μην εντυπωσιάζεστε από τον πωλητή και κάντε απαραιτήτως τη δική σας έρευνα, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες.

Ναι υπάρχουν ειδικά χρώματα που θα τα βρείτε στα καταστήματα ειδών μοντελισμού. Ακρυλικά και σμάλτου είναι οι δύο βασικές κατηγορίες. Τα πρώτα έχουν το πλεονέκτημα ότι αραιώνονται με νερό (όχι όλα) ή άζαξ τζαμιών ή το διαλυτικό της εταιρίας. Τα χρώματα σμάλτου (enamel) αραιώνονται με white spirit ή το ειδικό Thinner for enamels της εταιρίας. Τα ακρυλικά είναι πιο εύκολα στο χειρισμό, καθαρίζονται επίσης πιο εύκολα και δεν μυρίζουν. Μια εύκολη & γρήγορη λύση είναι και τα χρώματα σε σπρέι – ειδικά για μονόχρωμα βαψίματα και μεσαίες/μεγάλες επιφάνειες ή για πέρασμα βερνικιών.

Φροντίστε να τους εξηγήσετε από νωρίς τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με το χόμπυ του μοντελισμού από όλες τις απόψεις και θα καταλάβουν. Γενικά φροντίστε να μην ενοχλείτε με έντονες οσμές χρωμάτων και θορύβους εργαλείων όταν βρίσκονται άλλοι στο σπίτι. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα νέα χρώματα, κόλλες, κομπρεσέρ κλπ, ενοχλούν όλο και λιγότερο μέσω μειωμένων οσμών, μειωμένων επιπέδων θορύβου, κλπ. Φροντίστε όμως να μην σας ενοχλούν κι εσάς με θόρυβο, συχνές διακοπές, κλπ.