Mirage 2000C, Kinetic 1/48 (kit no. 48042)

Mirage 2000 C Kinetic 1/48

To κιτ του Mirage 2000 της Kinetic στην 1/48 κυκλοφόρησε στα τέλη του 2012 και μέχρι σήμερα θεωρείται το καλύτερο σε αυτήν την κλίμακα. Το κουτί του είναι αρκετά στιβαρό για να προστατέψει τα 13 πλαίσια πλαστικού και τις χαλκομανίες που περιέχει. Το σύνολο των κομματιών ανέρχεται σε 207 σε ανοιχτό γκρι πλαστικό και 12 σε διαφανές. Η λεπτομέρεια είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, με χαραγμένη γράμμωση αλλά και πριτσίνια. Τα μικρά κομμάτια είναι λεπτά και ρεαλιστικά. Η εφαρμογή στα μεγάλα κομμάτια όπως αυτά της ατράκτου είναι πολύ καλή. Τα διαφανή κομμάτια  είναι λεπτά σε πάχος και καθαρά/διαυγή.

Το κόκπιτ αποτελείται  από 16 κομμάτια μαζί με το κάθισμα. Το τελευταίο έχει πολύ καλή λεπτομέρεια και αποτελείται από έξι κομμάτια. Ο πίνακας οργάνων είναι ανάγλυφος, αν και δεν δίνεται χαλκομανία για τα όργανα. Οι αεραγωγοί έχουν μικρό βάθος. Υπάρχουν σαν επιλογή δύο εξαγωγές του κινητήρα για ανοιχτά ή κλειστά "πέταλα", χωρίς όμως να προσφέρεται η εσωτερική σειρά. Το βάθος είναι αρκετό, αν και η λεπτομέρεια του πλέγματος του μετακαυστήρα είναι υποτυπώδης. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην δίεδρο γωνία των πτερύγων, που από μηδενική (που σημαίνει πτέρυγα κάθετη προς τoν διαμήκη άξονα της ατράκτου) πρέπει να γίνει ελαφρώς αρνητική, να έχουν δηλαδή οι πτέρυγες μια μικρή κλίση προς τα κάτω. Όι κινητές επιφάνειες ελέγχου στις πτέρυγες δίνονται χωριστά, ώστε αν θέλετε μπορείτε να τις κολλήσετε κατεβαμένες, όπως συμβαίνει και στο πραγματικό όταν ΄΄πέσει΄΄ η πίεση των υδραυλικών. Τα σκέλη προσγείωσης και οι τροχοί έχουν καλή λεπτομέρεια.  Αντίθετα οι κύριες φωλειές του συστήματος προσγείωσης είναι κενές και στου ριναίου υπάρχει υποτυπώδης λεπτομέρεια. Το κιτ μας δίνει τρεις επιλογές ανάμεσα σε D, EGM και -5, παρέχοντας δυο διαφορετικούς κώνους ραντάρ (με και χωρίς σωλήνα pitot) και δύο κάθετα σταθερα.

Τα εξωτερικά φορτία αναρτώνται σε επτά (7) φορείς στις πτέρυγες και την άτρακτο. Αποτελούνται από πέντε (5) εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, οι οποίες τοποθετούνται εναλλακτικά, τέσσερις πύραυλους Mica, οι οποίοι έχουν δυνατότητα επιλογής κεφαλής με καθοδήγηση ραντάρ ή υπέρυθρες και 4 Matra Magic οι οποίοι επίσης τοποθετούνται εναλλακτικά. Η καρτέλα των σημάτων δίνει πλήρη προειδοποιητικά σήματα και παρέχει 8 επιλογές για 4 γαλλικά, 2 ελληνικά (-5 & EGM των 331 και 332 Μοιρών αντίστοιχα), 1 επιλογή για Καταριανό και 1 επιλογή για αεροσκάφος των Ην. Αραβικών Εμιράτων. Δείχνει να έχει καλή ποιότητα, αν και τα ελληνικά εθνόσημα είναι σε σκούρο γαλάζιο (αντι βαθύ μπλε χρωμα που είναι το σωστό - τουλάχιστον στα ελληνικά -5). Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά προσεγμένο σε όλους τους τομείς κιτ, το οποίο λόγω των πολλών κομματιών θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωσή του.  

Μείνετε συντονισμένοι για το αναλυτικό, βήμα προς βήμα κατασκευαστικό άρθρο που θα δημοσιευτεί σύντομα εδώ, στο modellingnews.gr. To κιτ μπορείτε να το βρείτε on-line εδώ.

Γιάννης Ασημάκος

 

Bιβλιογραφία

To απόλυτο μοντελιστικό βιβλίο για το Μirage 2000 είναι φυσικά το Under the Skin της Eagle Aviation που θα βρείτε εδώ.

Mirage 2000 C Kinetic 1/48Mirage 2000 C Kinetic 1/48Mirage 2000 C Kinetic 1/48Mirage 2000 C Kinetic 1/48Mirage 2000 C Kinetic 1/48Mirage 2000 C Kinetic 1/48Mirage 2000 C Kinetic 1/48Mirage 2000 C Kinetic 1/48
Κατηγορία: