Φτιάξτε μάσκες για κυκλικά εθνόσημα

Πως φτιάχνουμε μάσκες για να βάψουμε κυκλικά εθνόσημα, τροχούς και άλλα στρογγυλά μέρη του μοντέλου

Πως φτιάχνουμε μάσκες για να βάψουμε κυκλικά εθνόσημα, τροχούς και άλλα στρογγυλά μέρη του μοντέλου

 

Τα κυκλικά εθνόσημα, όπως αυτά της Πολεμικής Αεροπορίας ή της RAF, ειδικά σε μεγάλες κλίμακες, δείχνουν πολύ πιο ρεαλιστικά αν τα βάψουμε παρά αν χρησιμοποιήσουμε χαλκομανίες.

Για να πετύχουμε τέλειες κυκλικές μάσκες θα χρησιμοποιήσουμε το μικρό διαβήτη-κόφτη της OLFA (Compass cutter) που μπορεί να βρεθεί και σε ελληνικά καταστήματα μικροεργαλείων (Αθηνάς). Ο διαβήτης αυτός αντί για μολύβι έχει μια πολύ μικρή και κοφτερή λεπίδα στο ένα του σκέλος.

Χρησιμοποιώντας την κίτρινη ταινία μασκαρίσματος της Τamiya (ή άλλη αντίστοιχη) κόβουμε διαδοχικές μάσκες, τις κολλάμε στο μοντέλο και βάφουμε τα εθνόσημα, ξεκινώντας πάντα από το πιο ανοικτό χρώμα και καταλήγοντας στο πιο σκούρο. Αν έχουμε λευκό είναι πιο βολικό να βάψουμε όλο το δίσκο άσπρο και αφού στεγνώσει να τον επικαλύψουμε με τα άλλα χρώματα (πχ το μπλέ) παρά να προσπαθήσουμε το αντίστροφο ή να βάψουμε κάθε δακτύλιο χωριστά.  Φυσικά πριν κόψουμε τις μάσκες έχουμε μελετήσει προσεκτικά τη βιβλιογραφία και έχουμε κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις ακριβείας!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένας κυκλικός κόφτης (circular cutter), αλλά με δυνατότητα να κόβει μάσκες διαμέτρου από 1mm έως και 5cm, καθιστώντας τον ιδανικό για μικρότερες κλίμακες. Ο διαβήτης της Olfa μπορεί να κόψει μάσκες διαμέτρου από 11-12mm έως και 15cm, συνεπώς είναι καταλληλότερος για κλίμακες από 1/48 ή 1/32 και πάνω. Ωστόσο αν επέμβει κανείς στo μαύρο πλαστικό σκέλος του διαβήτη και αφαιρέσει υλικό με ένα πριονάκι μπορεί να τον κάνει να φτάσει σε διάμετρο μέχρι και 7 - 8mm.

Ο διαβήτης-κόφτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα μάσκες προκειμένου να βάψουμε με αερογράφο τις ζάντες και τα ελαστικά των τροχών του μοντέλου μας. Μετράμε προσεκτικά με το διαβήτη τη διάμετρο της ζάντας και κόβουμε την μάσκα από την ταινία μασκαρίσματος. Βάφουμε με αερογράφο - free hand - πρώτα τη ζάντα, μόλις στεγνώσει καλά τη σκεπάζουμε με τη μάσκα και ακολούθως βάφουμε το ελαστικό του τροχού. Σε τρείς κινήσεις και πολύ γρήγορα έχουμε τέλεια  βαμμένους τροχούς, χωρίς να πονοκεφαλιάζουμε με το τρέμουλό μας όταν τους βάφαμε με πινέλο….κρατώντας την αναπνοή μας!

Ομοίως ο καταπληκτικός αυτός διαβήτης-κόφτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε ημικυκλικές μάσκες- λεπτές λωρίδες για δύσκολες καμπύλες επιφάνειες του μοντέλου (πχ. ρίγες ή σπιράλ σε κώνους έλικας ή σε ριγωτές εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου) ή ακόμα και για λευκούς δίσκους (φόντο για τους μαύρους αριθμούς) σε αγωνιστικά αυτοκίνητα. Μια ακόμα χρήση του είναι να φτιάχνουμε καμπυλωτά μέρη γραμμάτων και αριθμών (πχ. τα καμπυλωτά τμήματα του γράμματος «Β») όταν θέλουμε να φτιάξουμε μάσκες, σε συνδυασμό με τα ευθύγραμμα τμήματά τους που βέβαια είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν με απλό χάρακα…

Αν ασχολείστε ή θέλετε να ασχοληθείτε με μετασκευές είναι σίγουρο ότι αυτό το εργαλείο θα αποδειχθεί πολύτιμο…

 

 

Youtube Video: