DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)

DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)

H Hobby Colours έφερε πρώτη στην Ελλάδα τα μοντελιστικά εργαλεία της DSPIAE και μάλιστα σε εξαιρετικά προσιτές τιμές. Μπορέσαμε να δούμε και να δοκιμάσουμε δύο από αυτά. Το πρώτο είναι ο περίφημος «κυκλικός κόφτης» (Circular Cutter).

Oι πιο ψαγμένοι θα είχαν παρατηρήσει ότι ο κόφτης αυτός κυκλοφορούσε πριν μερικά χρόνια σαν Thinnerline Cutter, καθώς και με άλλα ονόματα στις ΗΠΑ (με προέλευση πάντα από Κίνα) αλλά αρκετοί από όσους προσπάθησαν να τον παραγγείλουν συνάντησαν προβλήματα διαθεσιμότητας.

Αυτή τη φορά η εταιρία DSPIAE έκανε κάτι πολύ έξυπνο: Κυκλοφόρησε (εκτός από την κανονική και κάπως πιο πλούσια έκδοση ΜΤ-C) μια δεύτερη, πιο προσιτή σε χαμηλότερη τιμή (Entry Level, που ξεχωρίζει έχοντας τον κωδικό MT-EC και το γεγονός ότι δεν διαθέτει τετράγωνο εξωτερικό πλαίσιο του πιο ακριβού MT-C).

Ας δούμε τι κάνει: Ως τώρα αν θέλαμε να φτιάξουμε κυκλικές μάσκες για εθνόσημα (βαμμένα ή σε χαλκομανία) ή μάσκες για ζάντες τροχών, κώνους ελίκων (spinner), κυκλικά panels, όργανα κόκπιτ κλπ, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε το μικρό κιτρινόμαυρο διαβήτη της OLFA, που έχει ακίδα στο ένα σκέλος και μικρή λεπίδα-κόφτη στο άλλο (ή να αγοράσουμε έτοιμες μάσκες). Όμως η διάταξη της OLFA δεν μπορεί να κόψει δίσκους με διάμετρο μικρότερη από 10 – 12 mm, ακόμα και αν γίνει η γνωστή πατέντα πριονίσματος του εσωτερικού μαύρου σκέλους (φτάνοντας με δυσκολία μια διάμετρο 7-8mm).

Ο κυκλικός κόφτης MT-EC της DSPIAE λύνει το πρόβλημα. Μπορεί να κόψει κύκλους -  δίσκους διαμέτρου έως και 1-2 χιλιοστά, διότι δεν χρησιμοποιεί σκέλη διαβήτη αλλά ένα ρουλεμάν, πάνω στο οποίο προσαρμόζεται μια ρυθμιζόμενη κλίμακα από μισό χιλιοστό έως 2,5 εκατοστά (ακτίνας κύκλου), που σημαίνει ότι μπορούμε να κόψουμε δίσκους διαμέτρου από 1 χιλιοστό έως 5 εκατοστά, ιδανικά μεγέθη για τις πιο δημοφιλείς μοντελιστικές κλίμακες.

Το υλικό κοπής πρέπει να είναι λεπτό (χαρτί, masking tape, λεπτότατο φύλλο πλαστικού, κλπ) αλλά η εταιρία διαθέτει χωριστά ανταλλακτικές λεπίδες με γωνία (προς τον κάθετο άξονα) 30, 45 και 60 μοιρών, ειδικά για να μπορούν να κόβονται και πιο σκληρά υλικά, όπως πχ. ντουκόχαρτο ή χαρτιά χαλκομανιών, plasticard (όχι όμως πάχους πολύ πάνω από 0,2-0,3mm).

Δοκιμάσαμε το εργαλείο σε απλό Α4 χαρτί φωτοτυπίας και κίτρινη αυτοκόλλητη ταινία μασκαρίσματος (τύπου Kabuki/Tamiya) και τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στις φωτό πιο κάτω.

Διαπιστώσαμε καλύτερα αποτελέσματα πάνω σε γυάλινη βάση κοπής παρά σε μαλακό mat. Όπως και άλλοι που το δοκίμασαν, οι διάμετροι από 2-3 χιλιοστά και πάνω κόβονται πολύ πιο εύκολα, αλλά για τις μικρότερες διαμέτρους (1-2 χιλιοστά) θα πρέπει να κάνετε περισσότερες δοκιμές ώστε να αποκτήσετε τον «αέρα» του εργαλείου. Αυτό βέβαια είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, καθώς η τέλεια κοπή ενός δίσκου ακτίνας 0,5mm παρουσιάζει αυτονόητες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με παράγοντες του υλικού (πχ. ευκολότερο κόψιμο στο χαρτί και λιγότερο εύκολα σε μια όχι τόσο καλής ποιότητας masking tape).

Στη συσκευασία το εργαλείο δίνεται ασυναρμολόγητο, αλλά συναρμολογείται πανεύκολα με δύο κλειδάκια σε σχήμα «Γ» και μερικές βίδες. Περιέργως δεν περιέχονται οδηγίες συναρμολόγησης ή χρήσης, αλλά υπάρχουν σχέδια στο site της εταιρίας και στο You Tube πολλά βοηθητικά video (ένα από αυτά στο site της Hobby Colours και ένα δεύτερο στο τέλος του άρθρου μας).

To κρίσιμο (και κάπως ευαίσθητο) σημείο του εργαλείου είναι ο κάθετος προσαρμογέας της μικρής κοφτερής λεπίδας, που πρέπει να είναι ελεύθερη να περιστρέφεται γύρω από τον κάθετο άξονά της, αλλά -ταυτόχρονα- να εξασκεί και ικανή πίεση πάνω στο υλικό ώστε να μπορεί να το κόψει τέλεια και βαθειά. Για το σκοπό αυτό ο άξονας της λεπίδας εδράζεται σε ένα κυλινδρικό μαγνητάκι που ανεβοκατεβαίνει μέσω ενός παξιμαδιού στις βόλτες ενός σφικτού ελατηρίου. Το εξάρτημα αυτό υπάρχει και σε ανταλλακτικό. Η σωστή ρύθμισή του (σφίξιμο όχι όμως υπερβολικό) είναι κρίσιμη, αφενός για να έχουμε καλά αποτελέσματα αλλά αφετέρου η πίεση προς την μύτη της λεπίδας να μην είναι μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται, ώστε να μην φθείρεται η λεπίδα υπερβολικά.

Ρυθμίζουμε (φωτό αριστερά) την επιθυμητή ακτίνα σύροντας τον τριγωνικό κόκκινο κέρσορα πάνω από την χαραγμένη σε λευκό χρώμα κλίμακα (0 - 25mm) και σφίγγουμε τη ροδέλα. Κρατάμε με το ένα χέρι το εργαλείο σταθερά πάνω από την επιφάνεια κοπής και με το άλλο χέρι περιστρέφουμε το ρουλεμάν κυκλικά με τη βοήθεια της μικρής κόκκινης χειρολαβής κατά τη φορά που δείχνει το λευκό βέλος (αντίθετα δηλαδή από τη φορά των δεικτών του ρολογιού) κατά 360 μοίρες. Ανασηκώνοντας το εργαλείο έχουμε μία τρύπα στη διάμετρο που επιλέξαμε και ένα δίσκο που την καλύπτει. Χρησιμοποιούμε την τρύπα, ή το δίσκο (ή και τα δύο εναλλάξ) για να βάψουμε πάνω στο μοντέλο. Αυξομειώνοντας την ακτίνα πετυχαίνουμε διαδοχικά να φτιάξουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες μάσκες ομόκεντρων κύκλων.

Ο κάπως ακριβότερος κυκλικός κόφτης ΜΤ-C διαθέτει (αντί για κυκλικό) ένα τετράγωνο κόκκινο πλαίσιο γύρω από το ρουλεμάν που προσαρμόζεται στο αξεσουάρ Circular Cutter Locator MT-CL (φωτό πιο κάτω). Με το Locator βρίσκουμε αμέσως το κέντρο του δίσκου για να φτιάξουμε γύρω από αυτό όσους ομόκεντρους κύκλους θέλουμε.

Το Entry Level Circular Cutter MT-EC, που σας παρουσιάζουμε εδώ, ως πιο οικονομικό, δεν συνδυάζεται με το Locator. Mε το MT-ΕC θα πρέπει να σημειώσετε μόνοι σας το κέντρο των δίσκων αν χρειάζεται να φτιάξετε ομόκεντρους, όπως πχ. σε ένα ελληνικό εθνόσημο.

Το υλικό του εργαλείου είναι αλουμίνιο με κόκκινη ανωδίωση στο εξωτερικό κυκλικό πλαίσιο και πολύ καλής ποιότητας ρουλεμάν με μηχανισμό ακριβείας εσωτερικά.

Χωριστά διατίθεται το σετ με τις τρείς ανταλλακτικές λεπίδες (σετ MT-CB στο μικρό κουτί) που καλύπτουν όλες τις γωνίες (30, 45 και 60 μοιρών) για κόψιμο διαφορετικών (σκληρότερων) υλικών. Το εργαλείο στη συσκευασία του περιέχει στάνταρ τη λεπίδα των 45 μοιρών που είναι ιδανική για τα περισσότερα λεπτά μοντελιστικά υλικά. Κάθε λεπίδα προστατεύεται όταν είναι εκτός εργαλείου από χρωματιστό φορμαριστό καπάκι σε μαλακό βινύλιο (κόκκινο, μπλέ, κίτρινο για κωδικοποίηση-εύκολη εύρεση).

Τονίζουμε ότι απαιτείται εξοικείωση και πολλές δοκιμές για να νοιώσει κανείς άνετα με το πανέξυπνο αυτό εργαλείο. Ωστόσο οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές και ο μοντελιστής που θα το ψάξει με υπομονή είναι σίγουρο ότι θα λύσει το πρόβλημά του όσον αφορά μάσκες εθνοσήμων, τροχών, οργάνων για πίνακες, κώνους ελίκων, κυκλικά panels και ότι άλλο κυκλικό μπορεί να φανταστεί.

Θα το βρείτε εδώ. Μαζί του αρκετά άλλα ενδιαφέροντα εργαλεία της DSPIAE.

Χρήσιμα Links: εδώ.

 

DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)DSPIAE Circular Cutter από το Ηοbby Colours (και άλλα χρήσιμα μοντελιστικά εργαλεία)