Airbrush Nozzle Cleaning (Needle Wash/Reamer) Tool

Airbrush Nozzle Cleaning (Needle Wash/Reamer) Tool

Θα το βρείτε με πολλά ονόματα στα αγγλικά (Νeedle Wash/reamer/Cleaning tool). H πρωταρχική λειτουργία του εργαλείου είναι να αφαιρεί ραγισμένα/σπασμένα μπέκ, ειδικά όταν αυτά δεν μπορούν να ξεβιδωθούν με το απλό κλειδάκι διότι έχουν κοπεί  (ή κινδυνεύουν να κοπούν τελείως) οι βόλτες. Το σφηνοειδές σχήμα της αιχμής λοκάρει μπαίνοντας από την μπροστινή οπή εσωτερικά και μπορούμε να ξεβιδώσουμε το ελαττωματικό μπεκ. Μια άλλη χρήση είναι να καθαρίζει το φραγμένο μπέκ του αερογράφου όταν η κλασική στριμμένη χαρτοπετσέτα ή το συμπιεσμένο χαρτί απονεύρωσης δοντιού δεν μπορεί πιά να μας βοηθήσει λόγω προχωρημένου προβλήματος (ξερή μπογιά που έχει βουλώσει τελείως τη δίοδο του μπέκ). Η Badger μάλιστα κυκλοφορεί δύο δικά της εργαλεία, ένα σαν αυτό και ένα άλλο τριγωνικής διατομής, αλλά ουσιαστικά κάνει την ίδια δουλειά με αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Η αιχμή του είναι κωνική κατά το ήμιση, λείπει δηλαδή η μισή κατά το διαμήκη άξονα. Ετσι αφού την περάσουμε μέσα στο μπέκ (φροντίζοντας να μην την ζορίσουμε υπερβολικά μέχρι το τέρμα) την περιστρέφουμε αργά μέχρι αυτό να καθαρίσει από τα ξένα σώματα και τα ξεραμένα υπολείματα χρώματος. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μεγεθυντικό φακό και μια καλή λιπαντική αλοιφή (πχ. Τri-Flow Grease Teflon ή παχύ λιπαντικό λάδι/βαζελίνη για να περιορίσουμε τον κίνδυνο να χαράξουμε εσωτερικά το μπέκ). 

Λόγω του πάχους του εργαλείου, αλλά και του σχήματος της αιχμής, ενδέχεται αυτό να μην φτάνει μέχρι την μπροστινή οπή του μπέκ απο την πίσω πλευρά. Από ότι είδαμε κυκλοφορούν διάφορες αιχμές. Αν βρείτε, προτιμήστε αυτήν που έχει μεγαλύτερο μήκος και μικρότερη γωνία ώστε να εισχωρεί και σε πολύ ψιλά μπέκ. Πάντως από δοκιμές που κάναμε η χρήση του σαν "καθαριστικού/ξεβουλωτικού" δεν συνιστάται σε πολύ μικρά μπεκ ή μπεκ με οπή μικρότερη από 0,35mm. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μάλλον αδύνατο να αξιοποιηθεί ή και επικίνδυνο. Κρατείστε το μόνο για την περίπτωση που σπάσει το μπεκ, όπως αναφέραμε στην αρχή.

Η χρήση του δεν συνιστάται καθόλου σε αρχάριους, διότι μπορεί να καταστρέψουν το μπέκ, ανοίγοντάς το σαν... τουλίπα, αν βάλουν περισσότερη δύναμη από όση απαιτείται.

Εναλλακτικά αν δεν έχετε αυτό το εργαλείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύρμα, πάρα πολύ λεπτό, με πολύ προσοχή, διότι αυτό μπορεί να χαράξει το εσωτερικό του μπέκ και να επηρρεάσει την ποιότητα της δέσμης του χρώματος.

Θα το βρείτε στο Plastimodellismo της οδού Iπποκράτους (4,65€) αλλά, αν έχετε πρόβλημα, είναι καλύτερα να συμβουλευθείτε το service του καταστήματος πριν πειραματιστείτε μόνοι σας με αυτό το εργαλείο.

Κατηγορία εργαλείων: