Modelling Tip: Mεζούρα από κοκτέϊλ για αραίωση χρώματος!

Modelling Tip: Mεζούρα από κοκτέϊλ για αραίωση χρώματος!

Σε τι δοχεία αραιώνετε και ανακατεύετε το χρώμα πριν βάψετε με αερογράφο ή πινέλο? Σε μικρά κουτάκια μερίδας Νουνού, στα τσίγκινα δισκάκια της Gunze ή κατευθείαν στο δοχείο χρώματος του αερογράφου? Μήπως σε άλλα πλαστικά καπάκια ή ότι άλλο πρόχειρο βρείτε?

Όλα είναι καλά, αλλά έχουν μειονεκτήματα: Tα κουτάκια από Νουνού προϋποθέτουν να τα αγοράζεις πρώτα και πολύ μάλιστα αφού είναι μιας χρήσης. Επίσης σαν πολύ ελαφριά μπορούν να τουμπάρουν εύκολα με καταστροφικές συνέπειες.

Τα περισσότερα τσίγκινα δισκάκια, όπως της Gunze, είναι κατάλληλα κυρίως για wash ή ξέπλυμα του μπέκ και άλλων μικροεξαρτημάτων, διότι απλούστατα είναι πολύ ρηχά και δυσκολεύουν το σωστό ανακάτεμα.

Το δοχείο του αερογράφου δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, ειδικά αν είναι πάνω στον αερογράφο. Το ανακάτεμα μάλλον θα γίνει βιαστικά και αν ρίξετε πρώτα το αδιάλυτο χρώμα αυτό θα εισχωρήσει στο εσωτερικό του αερογράφου και δεν θα αραιωθεί σωστά. Επίσης αν χυθεί θα λερώσει σωλήνα και άλλα που δεν πρέπει και δύσκολα διορθώνονται. Τέλος αν ανακατεύετε με κατσαβίδι θα το χαράξετε ή αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό αναδευτήρα μπαταρίας θα πρέπει να έχετε ικανότητες ζογκλέρ και τύχη!

Η λύση που βρήκαμε εμείς και σας παρουσιάζουμε εδώ είναι οι μικρές μεταλλικές μεζούρες που χρησιμοποιούν οι μπάρμεν για ακριβείς μετρήσεις δόσεων σε κοκτέϊλ. Συνήθως αποτελούνται από δύο δοχεία κολλημένα στους πάτους: Στη μια πλευρά είναι η μικρή χωρητικότητα, πχ 2cl (2 εκατοστόλιτρα = εκατοστά του λίτρου = 20ml δηλ. miligram ή χιλιοστά του λίτρου) και στην άλλη πλευρά 4cl. Εναλλακτικά θα βρείτε να αναγράφουν ml ή οz (oυγγιές = 28 γραμμάρια η μία). Θα τις βρείτε σε καταστήματα ειδών κουζίνας ή σε ειδικά οn-line bar stores googlάροντας. Μία είναι αρκετή, αρκεί να σας βολεύει στις χωρητικότητες που χρησιμοποιείτε. Προτιμήστε μια μικρή. Αυτή στη φωτό έχει μήκος 7cm και διάμετρο 3,5cm στο χείλος του μικρού δοχείου.

Είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι και αυτό σημαίνει ότι καθαρίζονται πανεύκολα, ακόμα και με μια σταγόνα διαλυτικό, με μια απλή χαρτοπετσέτα, σκληρή ή μαλακή ή με οποιοδήποτε χαρτί. Κανένα μοντελιστικό χρώμα δεν είναι τόσο δυνατό για να «πιάσει» στο καλογυαλισμένο ατσάλι και με δύο σκουπίσματα φεύγουν τα πάντα, εκτός αν το αφήσετε να ξεραθεί μέρες.

Για μικρές ποσότητες χρησιμοποιείτε την πλευρά με το μικρό δοχείο. Αν χρειαστείτε μεγαλύτερη ποσότητα, απλά το γυρνάτε ανάποδα και έχετε χώρο για διπλάσια.

Το σχήμα του βολεύει το σταθερό και σίγουρο πιάσιμό του και το πάτημά του σε συνδυασμό με το βάρος του είναι μελετημένο για να μην τουμπάρει. Το πιάσιμό του βολεύει όταν ρίχνουμε το χρώμα στον αερογράφο ώστε να μην χυθεί. Επίσης βολεύει διότι το προς αραίωση χρώμα «κάθεται» ψηλά και ανακατεύεται πιο βολικά στο χέρι μας. Οντας ατσάλινο δεν χαράζεται από το κατσαβίδι ή άλλο μεταλλικό ανακατευρήρι.

Αν τυχόν χυθεί προς τα έξω κάποια σταγόνα χρώματος σκουπίζεται αμέσως χωρίς συνέπειες.

Εχοντάς το πάντα πάνω στον πάγκο μας δεν χρειάζεται να ψάχνουμε τελευταία στιγμή για κουτάκια-μερίδες νουνού, ή άλλες πρόχειρες και αμφίβολες λύσεις ή να μπούμε στον πειρασμό να ρίξουμε βιαστικά χρώμα και διαλυτικό απευθείας στον αερογράφο μας.

Επίσης αν το έχουμε μόνιμα ως βάση αραιώματος και ανακατέματος, συνηθίζουμε πιο εύκολα να μετράμε αναλογίες χρώματος-διαλυτικού με το μάτι και έτσι αραιώνουμε με ασφάλεια, χωρίς υπερβολές ή λάθη.

Δοκιμάστε το και δεν θα το αλλάζετε με τίποτα! Kαι φυσικά όταν βάφουμε δεν ξεχνάμε: μάσκα με τα κατάλληλα φίλτρα, ποδιά, ανοικτό παράθυρο ή σύστημα εξαερισμού και γάντια - ακόμα και αν πρόκειται για ακρυλικά ή δοκιμές των τριών λεπτών.

Κατηγορία εργαλείων: