SPITFIRE Μk IXc ΕΒΑ, Τamiya 1/32

SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Με το κιτ της Tamiya προσπάθησα να αναπαραστήσω ένα αεροσκάφος που έδρασε κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου του Eμφυλίου Πολέμου, με serial number EN 143, από την 336 Μοίρα Δίωξης της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ). Το κιτ της Tamiya στην 1/32 είναι απλά καταπληκτικό. Έγιναν ιδιοκατασκευές στα ακόλουθα σημεία: εθνόσημα, θυρίδα πυρομαχικών, πολυβόλο, κινητήρα, πιλοτήριο, στην θυρίδα επιβίβασης και στο head rest. Το καμουφλάζ είναι βαμμένο με τα εξαιρετικά χρώματα της Lifecolor με τους ακόλουθους κωδικούς: Dark Green UA 091, Ocean Grey UA 093, Medioum Sea Grey UA 094. To κόκπιτ με το H-319 interior green της Gunze και το spinner με το LC 01 White της Lifecolor, ενώ για το γαλάζιο έγινε ανάμιξη των Νο.89 και Νο.109 χρωμάτων της HUMBROL. Τέλος το αεροσκάφος ψεκάστηκε με το ακρυλικό ματ βερνίκι της Winsor & Newton από τη σειρά Galleria.

Αναλυτικότερα οι εργασίες έγιναν ως εξής:

Κατασκευή

Η  κατασκευή ξεκίνησε από το κόκπιτ, οπού φτιάξαμε τον ασύρματο, ο οποίος κατασκευάστηκε από χαλκόσυρμα και το σωλήνα παροχής οξυγόνου από σύρμα καλλιτεχνίας. Από εποξικό στόκο δύο συστατικών (MILLIPUT)  κατασκευάσαμε το head-rest (προσκέφαλο) του χειριστή, το οποίο δεν δίνει το κιτ. Συνεχίσαμε με τον κινητήρα Merlin, ο οποίος είναι από μόνος του ένα μοντέλο. Μελετώντας στο διαδίκτυο τον κινητήρα από όλες του τις όψεις προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα πιστό αντίγραφο. Με βοηθό μας μήκη χαλκοσυρμάτων διαφόρων διατομών, περισσεύματα από το spares box, και αφού πρώτα αντικαταστάθηκαν όλες οι πλαστικές σωληνώσεις και καλωδιώσεις του κιτ, ολοκληρώθηκε και αφέθηκε στην άκρη  για να τοποθετηθεί στο τέλος. Συνεχίσαμε με την δημιουργία της θυρίδας πυρομαχικών, την οποία κατασκευάσαμε από φύλλο πλαστικού, μεταλλικές δοκίδες και περισσεύματα από το Mustang της Dragon στην 1/32.

Το πολυβόλο βελτιώθηκε με την βοήθεια κυλινδρικού μήκους από το πλαίσιο του κιτ και μύτες μηχανικού μολυβιού. Έγινε βελτίωση της θυρίδας επιβίβασης  προσθέτοντας μεντεσέδες, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από  μεταλλικά σωληνάκια της Lion Roar. Το πίσω σκέλος προσγείωσης κόπηκε και τρυπήθηκε με ψιλό τρυπανάκι, ώστε να τοποθετηθεί μεταλλικός πύρος (καρφίτσα), για να μπορεί να γίνει μία πλήρης περιστροφή του κάτω κινητού μέρους. Οι αντένες του ασυρμάτου έγιναν από πετονιά ψαρέματος.

Βάψιμο, Σήματα & Τελικό φινίρισμα

Η παραλλαγή είναι η βρετανική «τύπου Α», η οποία βαφόταν στα πραγματικά αεροσκάφη με μασκάρισμα. Το ίδιο κάναμε και εμείς με την βοήθεια χαρτοταινίας.

Αρχικά το μοντέλο ψεκάστηκε με το αστάρι Νο.1 της HUMBROL για να δεχθεί κατόπιν τα Lifecolor χρώματα. Αφού έγινε με πολύ ψιλή δέσμη το ξεθώριασμα των βασικών χρωμάτων στο σύνολο των πάνελ, ψεκάσαμε στις ακμές της χαρτοταινίας το Dark green αναμεμειγμένο με Smoke της ίδιας εταιρίας, θέλοντας να τονίσουμε το κοντράστ των χρωμάτων στην ένωση τους.

Τα εθνόσημα έγιναν με την βοήθεια μασκών από χαρτοταινία και την μέθοδο των ομόκεντρων κύκλων, που κόπηκαν με ένα διαβήτη-λεπίδα της Model Craft. Χρησιμοποιήσαμε το λευκό της Lifecolor και για το γαλάζιο έγινε ανάμιξη των Νο.89 και Νο.109 της HUMBROL σε αναλογία 60/40 αντίστοιχα. Τα serial numbers EN 143 στην ουρά της ατράκτου σχεδιάστηκαν σε υπολογιστή και τυπώθηκαν σε ink jet εκτυπωτή, πάνω στο Clear Decal Film της Experts Choice, ενώ τα μεγάλα serial του κάτω μέρους των πτερύγων, σχεδιάστηκαν με μεγάλη υπομονή πάνω σε χαρτοταινία και βάφτηκαν με το μαύρο της Gunze. Το μοντέλο τέλος ψεκάστηκε με το ακρυλικό βερνίκι της Winsor & Newton και ακολούθησε wash με το raw umber της ίδιας εταιρίας. Για τις καπνιές των εξατμίσεων και την αναπαράσταση της σκόνης χρησιμοποιήθηκαν σκόνες αγιογραφίας μαύρου και καφέ χρώματος. Τέλος ο κινητήρας λερώθηκε με το Oil της Gunze, στα σημεία που απαιτήθηκε.                        

 

 

SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32SPITFIRE Μk IXc  ΕΒΑ, Τamiya 1/32

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές