Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48

Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το Α-1 της Douglas πρωτοπέταξε το 1945, όταν τα αεροσκάφη με εμβολοφόρους κινητήρες είχαν ήδη αρχίσει να παραγκωνίζονται από τα πιο προηγμένα τζετ. Παρόλα αυτά έλαβε μέρος σε πολέμους και έμεινε σε υπηρεσία για 30 περίπου χρόνια, ενώ 3180 αεροπλάνα του τύπου κατασκευάστηκαν συνολικά από το 1946 έως το 1957.

Το κιτ

Το κιτ της Tamiya κυκλοφόρησε στις αρχές του 2000, αποτελείται από 180 περίπου κομμάτια σε ανοικτό γκρι και διαφανές πλαστικό με εξαιρετική λεπτομέρεια και πολύ όμορφη χαραγμένη γράμμωση σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες. Τα φλαπς μπορούν να κολληθούν σε κατεβασμένη θέση, τα 3 αερόφρενα ανοικτά, όπως επίσης και η διαυγέστατη καλύπτρα. Το πιλοτήριο είναι κι αυτό αρκετά καλό, το κάθισμα μπορεί να βελτιωθεί όμως με την προσθήκη ζωνών και λέπτυνση της πλάτης του. Παρέχεται επίσης το μπροστινό μέρος του κινητήρα, που θα ωφεληθεί από την προσθήκη καλωδιώσεων.

Η κατασκευή

Η κατασκευή ξεκίνησε από το πιλοτήριο, που βάφτηκε με το Νο991 της Vallejo, ενώ οι κονσόλες, ο πίνακας, το πίσω μέρος και το κάθισμα βάφτηκαν μαύρα. Το τελευταίο βελτιώθηκε με τρίψιμο με ντουκόχαρτο στο πίσω μέρος του ώστε να λεπτύνει, και με την προσθήκη ζωνών από λεπτό αλουμινόφυλλο. Οι λεπτομέρειες τονίστηκαν με στεγνό πινέλο γκρι χρώματος και κάποιοι διακόπτες με κόκκινο και κίτρινο χρώμα βάσει φωτογραφιών του πραγματικού, ενώ στον πίνακα τοποθετήθηκε η πολύ καλή χαλκομανία του κιτ. Σειρά είχε ο κινητήρας που δέχτηκε την προσθήκη καλωδιώσεων από λεπτό χαλκόσυρμα, βάφτηκε στη συνέχεια με το Νο11 silver της Humbrol και ένα wash με μαύρο λάδι ζωγραφικής ανέλαβε να αναδείξει τη λεπτομέρειά του. Η συνέχεια της κατασκευή κύλισε ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ στόκος χρειάστηκε μόνο σε ένα σημείο, πίσω από την εισαγωγή λαδιού στην κοιλιά του αεροπλάνου και πουθενά αλλού. Έτσι πολύ γρήγορα το μοντέλο ήταν έτοιμο για...

Το βάψιμο

Αφού το μοντέλο καθαρίστηκε καλά, μασκαρίστηκαν τα διαφανή μέρη με ταινία της 3Μ και υγρό μασκαρίσματος, ενώ οι φωλιές του συστήματος προσγείωσης αφέθηκαν αμασκάριστες για να βαφτούν κι αυτές άσπρες όπως το κάτω μέρος. Οι κάτω επιφάνειες, όπως και οι άνω των πηδαλίων κλίσης και ανόδου-καθόδου ψεκάστηκαν σε πολλά ελαφρά χέρια με το γυαλιστερό λευκό Χ2 της Tamiya. Αφού αφέθηκαν να στεγνώσουν καλά, μασκαρίστηκαν προσεκτικά με ταινία της 3Μ και σειρά είχε το Gull gray Νο129 της Humbrol που ψεκάστηκε στις πάνω επιφάνειες, ενώ τα χείλη προσβολής των πτερύγων και του cowling βάφτηκαν με Νο11 silver της Humbrol. Ακολούθησε το γυαλιστερό βερνίκι Humbrol Clear και η τοποθέτηση των χαλκομανιών, που αν και σχετικά χοντρές, είναι καλοτυπωμένες και κόλλησαν άψογα στο μοντέλο. Άλλο ένα χέρι Clear τις σφράγισε και ετοίμασε τις επιφάνειες για την τεχνητή παλαίωση και τις φθορές που θα ακολουθούσαν. Αρχικά έγινε wash σε όλες τις επιφάνειες με μείγμα μαύρου, λευκού και raw umber λαδιού, επιμένοντας ιδιαίτερα στο κάτω μέρος και στο σημείο πίσω από τα ψυγεία λαδιού του κινητήρα.Όταν το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε σειρά είχε το πιο χαρακτηριστικό σημείο ίσως των Skyraider που δεν είναι άλλο από τις καπνιές των κινητήρων. Στην αρχή ψεκάστηκαν στα πλαινά της ατράκτου μερικές κάθετες γραμμες με Tamiya X19 Smoke, και στη συνέχεια οι καπνιές με καλά αραιωμένο μαύρο ματ χρώμα, πίεση αέρα γύρω στο 1 bar και πολλή υπομονή. Οι 2 πρώτες προσπάθειες δεν μας ικανοποίησαν, ενώ το τελικό αποτέλεσμα επετεύχθη με την τρίτη προσπάθεια. Το τελικό φινίρισμα ανέλαβε να δώσει το ματ βερνίκι της Talens, που όμως αφήνει μια ανεπαίσθητη γυαλάδα, ιδανική για τα ταλαιπωρημένα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων.

Τελευταίες λεπτομέρειες

Στο τέλος τοποθετήθηκαν τα οπλικά φορτία αποτελούμενα από  2 βόμβες των 2000 λιβρών, 4 εκτοξευτές ρουκετών και 6 εκτοξευτές βομβιδίων, όλα προερχόμενα από το κιτ. Η αντέννα του ασυρμάτου φτιάχτηκε από ζεσταμένο και τεντωμένο πλαστικό, τοποθετήθηκαν τα σκέλη και οι τροχοί, οι ζάντες των οποίων βάφτηκαν λευκές και τα δισκόφρενα με Gun metal, η έλικα που είχε βαφτεί με μαύρο semi mat και η καλύπτρα σε ανοικτή θέση.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_A-1_Skyraider

 

Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48Douglas A-1H Skyraider, Tamiya 1/48

Δείτε ακόμα ...

Νέα
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Κριτική