Mirage 2000C EGM (ΠΑ/HAF) Kinetic 1/48 (kit no. 48042)

Mirage 2000C EGM (ΠΑ/HAF) Kinetic 1/48 (kit no. 48042)
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

To κιτ του Mirage 2000 της Kinetic στην 1/48 έχει παρουσιασθεί ξανά από το Modellignews σαν -5. To σχετικό άρθρο μας μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Αυτή τη φορά θα το απολαύσουμε στην έκδοση EGM με special φορτίο ένα ζευγάρι πυραύλους Exocet (οι οποίοι δεν περιέχονται και τους προμηθευτήκαμε χωριστά - link στο τέλος του άρθρου).

Το κιτ περιέχει 13 πλαίσια πλαστικού, τις χαλκομανίες (με ελληνικά σήματα) και το φυλάδιο με τις οδηγίες. Το σύνολο των κομματιών ανέρχεται σε 207 σε ανοιχτό γκρι πλαστικό και 12 σε διαφανές. Η λεπτομέρεια είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, με λεπτή χαραγμένη γράμμωση. Τα μικρά κομμάτια είναι λεπτά και ρεαλιστικά. Η εφαρμογή στα μεγάλα κομμάτια όπως αυτά της ατράκτου είναι πολύ καλή με εξαίρεση την ένωση πτερύγων - ατράκτου. Τα διαφανή κομμάτια  είναι λεπτά σε πάχος και καθαρά/διαυγή. Το κόκπιτ αποτελείται  από 16 κομμάτια μαζί με το κάθισμα. Το τελευταίο έχει πολύ καλή λεπτομέρεια και αποτελείται από έξι κομμάτια. Ο πίνακας οργάνων είναι ανάγλυφος  και δεν δίνεται χαλκομανία για τα όργανα. Οι αεραγωγοί έχουν μικρό βάθος.

Υπάρχουν σαν επιλογή δύο εξαγωγές του κινητήρα για ανοιχτά ή κλειστά "πέταλα", τα οποία έχουν μέτρια λεπτομέρεια, ενώ δεν  προσφέρεται η εσωτερική σειρά. Το βάθος είναι οριακό  και η λεπτομέρεια του πλέγματος του μετακαυστήρα είναι υποτυπώδης. Οι κινητές επιφάνειες ελέγχου στις πτέρυγες δίνονται χωριστά, ώστε αν θέλετε μπορείτε να τις κολλήσετε κατεβασμένες, όπως συμβαίνει και στο πραγματικό όταν ΄΄πέσει΄΄ η πίεση των υδραυλικών σβήνοντας τον κινητήρα. Τα σκέλη προσγείωσης και οι τροχοί έχουν καλή λεπτομέρεια. Αντίθετα οι κύριες φωλιές του συστήματος προσγείωσης είναι κενές και στον ριναίο  υπάρχει υποτυπώδης λεπτομέρεια. Το κιτ μας δίνει τρεις επιλογές ανάμεσα σε D, EGM και -5, παρέχοντας δυο διαφορετικούς κώνους ραντάρ (με και χωρίς σωλήνα pitot) και τρία κάθετα σταθερά. Τα εξωτερικά φορτία αναρτώνται σε φορείς στις πτέρυγες και την άτρακτο. Αποτελούνται από 5 εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, οι οποίες τοποθετούνται εναλλακτικά, 4 πυραύλους Mica, οι οποίοι έχουν δυνατότητα επιλογής κεφαλής με καθοδήγηση ραντάρ ή υπέρυθρες και 4 Matra Magic, οι οποίοι επίσης τοποθετούνται εναλλακτικά. Η καρτέλα των σημάτων δίνει πλήρη προειδοποιητικά σήματα και παρέχει 8 επιλογές για 4 γαλλικά, 2 ελληνικά (-5 & EGM των 331 και 332 Μοιρών), 1 επιλογή για Καταριανό και 1 επιλογή για αεροσκάφος των Ην. Αραβικών Εμιράτων. Έχει καλή ποιότητα, αν και τα ελληνικά εθνόσημα είναι σε σκούρο γαλάζιο - αντί βαθύ μπλε χρώμα που είναι το σωστό, τουλάχιστον στα ελληνικά -5. 

Κατασκευή

Η κατασκευή έγινε ακολουθώντας σε γενικές γραμμές το ασπρόμαυρο πολυσέλιδο σχέδιο και τα πάντα ακολούθησαν την φυσική ροή τους χωρίς κάποιο πρόβλημα. Στο κάθισμα του χειριστή τοποθετήθηκαν ζώνες και άλλες μικρολεπτομέρειες. Στο κάλυμμα των οργάνων προστέθηκαν κάποιες λεπτομέρειες, όπως φαίνεται στην αντίστοιχη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας φύλλο πλαστικού και αλουμινόχαρτο από πακέτο τσιγάρων. Ο πίνακας οργάνων, όπως δίνεται αφορά την έκδοση -5 και τροποποιήθηκε για την έκδοση ΕGM. Οι διακόπτες στις κονσόλες βάφτηκαν με άσπρο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα και οι λεπτομέρειες αναδείχτηκαν με στεγνό πινέλο και γκρι λάδι ζωγραφικής. Στις φωλιές των τροχών προστέθηκαν κάποιες σωληνώσεις και καλωδιώσεις και στα σκέλη τα σωληνάκια των φρένων μαζί με κάποιες καλωδιώσεις. Στοκάρισμα χρειάστηκε ελάχιστο στην ραφή της ατράκτου και στην ένωση των πτερύγων. Στην εξαγωγή του κινητήρα το πλέγμα του μετακαυστήρα και η τελευταία βαθμίδα του στροβίλου που δίνει το κιτ αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με άλλο πιο ρεαλιστικό, που δημιουργήθηκε από το μηδέν. Με λεπτό φύλο αλουμινίου έγιναν τα εσωτερικά πέταλα της εξαγωγής.  Το μοντέλο τρίφτηκε στα λιγοστά σημεία που είχε στοκαριστεί με βρεγμένο ντουκόχαρτο και αφού αποκαταστάθηκαν οι χαμένες γραμμώσεις, πλύθηκε με υγρό σαπούνι πιάτων και αφέθηκε να στεγνώσει καλά.

Βάψιμο

Αρχικά ψεκάστηκε ο κώνος του ραντάρ με ακρυλικό Mr. Hobby/Gunze H307, στο οποίο προστέθηκε λίγο σκούρο γκρι (περίπου 10%) και όταν αυτός στέγνωσε καλά καλύφθηκε με ταινία μασκαρίσματος για να ακολουθήσει το βάψιμο της παραλλαγής. Για ανοιχτό γρι χρησιμοποιήθηκε το Η308 της ίδιας εταιρίας. Ακολούθως ετοιμάστηκε ένα μείγμα αποτελούμενο από Η42, Η25 και White της Gunze σε αναλογία 80, 5 και 15% αντίστοιχα για το blue-gray. Τα όρια της παραλλαγής μαρκαρίστηκαν με ένα μολύβι και το  βάψιμο έγινε με ελεύθερο χέρι, με τον αερογράφο να ψεκάζει σε μέτρια προς κοφτή δέσμη. Το μοντέλο ψεκάστηκε με δυο ελαφρά χέρια παρκετίνη (Future/Long Shine), ώστε τα σήματα να βρουν καλή πρόσφυση. Οι χαλκομανίες έχουν μικρό πάχος και καλή ποιότητα και δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην τοποθέτηση. Τα εθνόσημα αντικαταστάθηκαν από την αντίστοιχη καρτέλα του Καλφάκη διότι αυτά του κιτ έχουν γαλάζια απόχρωση και όχι σκούρο μπλε που είναι το σωστό. Οι γραμμώσεις τονίστηκαν με wash από μείγμα λαδιών ζωγραφικής, αρκετά αραιωμένο με white spirit. Χρησιμοποιήθηκε μείγμα με άσπρο, μαύρο και ελάχιστο raw umber. Κατόπιν οι γραμμώσεις ψεκάστηκαν με αραιωμένο (8 μέρη διαλυτικού - 2 μέρη χρώμα) Smoke Χ19 της Tamyia για να δοθεί επιπλέον βάθος. Τέλος δυο χέρια του πολύ καλού ακρυλικού ματ βερνικιού της ΑΚ Ιnteractive αποκατέστησαν την γυαλάδα του μοντέλου.

Σαν φορτία τοποθετήθηκαν η κεντρική δεξαμενή καυσίμου και δυο πύραυλοι Matra Magic από το κιτ, μαζί με δυο Exocet με τους πυλώνες τους, τους οποίους προμηθευτήκαμε από τον Θόδωρο Αντωνόπουλο. Οι Εxocet είναι από ρητίνη και έχουν πολύ καλή ποιότητα με λεπτότατα πτερύγια, απόλυτα ρεαλιστικά. Αν τους θέλετε για το δικό σας μοντέλο (μαζί με εξτρά, πιο λεπτομερείς ΜΙCA ή και SCALP) επικοινωνείστε με μήνυμα απευθείας στον "Ted" μέσω Facebook. Για το σετ πυραύλων και των πυλώνων σχεδιάστηκαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ειδικά σήματα, τα οποία τυπώθηκαν σε διαφανές φύλο χαλκομανίας από το Ρlastimodelismo. Αξίζει να προσέξετε κάποιες... ιδιόχειρες αφιερώσεις πάνω στο εμπρός τμήμα των Exocet μελετώντας τις πιο κάτω φωτό! Στο Plastimodellismo επίσης θα βρείτε τα κιτ της Kinetic. Το μοντέλο τέλος τοποθετήθηκε επάνω σε μια ρεαλιστική βάση της Creativity Models.

Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM Mirage 2000 EGM

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές