Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72

Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το A-7 Corsair II είναι αμερικάνικης κατασκευής, μονοθέσιο, μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος κρούσης μεγάλης εμβέλειας. Η Αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε ευρέως το Α-7 στον πόλεμο του Βιετνάμ, στις επιχειρήσεις στην Λιβύη, το 1983 στην Αμερικάνικη επέμβαση στην Γρενάδα, το 1989 στον Παναμά και το 1991 στη «Καταιγίδα της Ερήμου» όπου το αεροπλάνο διέπρεψε. Το Α-7 ήταν ένα πρωτοπόρο για την εποχή του, με αυξημένες δυνατότητες μεταφοράς βομβών, πολύ προηγμένο συστήματα ελέγχου πυρός, σκόπευσης & ναυτιλίας, τα οποία απουσίαζαν ακόμα και από τα καλύτερα καταδιωκτικά της εποχής.

Η Πολεμική μας Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα της Α-7Η (60 μονάδες) & διθέσια εκπαιδευτικά ΤΑ-7Η (5 μονάδες) τον Αύγουστο του 1975. Ο στόλος τους αυξήθηκε, και οι δυνατότητές του αναβαθμίστηκαν με την προσθήκη 62 A-7E και ΤΑ-7C από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Ναυτικού το 1992. Με την παραλαβή αυτών, τα Corsair μεταφέρονται στην 116 ΠΜ και πιο συγκεκριμένα στις 335 Μοίρα Βομβαρδισμού («Τίγρης») και 336 Μοίρα Βομβαρδισμού («Όλυμπος»). Το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε ως καμβάς για δύο επετειακά αεροσκάφη των προαναφερθέντων μοιρών. Συγκεκριμένα, η 335 Μοίρα έβαψε το 2005 ένα από τα αεροσκάφη της στα χρώματα και τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις μιας Τίγρης, και η 336 Μοίρα ένα ολόμαυρο, με καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Όλυμπου και ενός κουρσάρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι το αεροσκάφος της 335 ΜΒ είναι ένα από τα Α-7Ε που αποκτήθηκαν από το US Navy και πρόκειται περί βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ. O "Koυρσάρος" είναι και το θέμα αυτής της παρουσίασης...

Το κιτ της Hobby Boss στην 1/72

Το μοντέλο είναι της Hobby Boss, η οποία έχει κυκλοφορήσει όλες της εκδόσεις του θρυλικού Α-7. Πρόκειται για πολύ καλό κιτ με όμορφη λεπτομέρεια. Στο box art αναφέρει το μοντέλο στην έκδοση "Η", ενώ οι οδηγίες και τα σήματα έχουν επιλογές για την κατασκευή της έκδοσης "Ε".  Ξεκινώντας από το cockpit τα όργανα δίνονται σε χαλκομανίες και το κάθισμα είναι μέτριο προς καλό. Πολλά πριτσίνια καλύπτουν όλο το μοντέλο με πολύ καλή χαραγμένη γράμμωση και η εφαρμογή με λίγη προσοχή είναι πολύ καλή. Αρνητικό σημείο του μοντέλου είναι η εισαγωγή αέρα, η οποία είναι πιο στενή σε σχέση με το πραγματικό και η γραμμή που υπάρχει στην καλύπτρα από το καλούπι η οποία θα χρειαστεί υπομονή και προσοχή για να εξαφανιστεί.

Κατασκευή – Βάψιμο – Σήματα

Η κατασκευή έγινε κατευθείαν από το κουτί χωρίς τη χρήση κάποιου βελτιωτικού. Για όποιον ενδιαφέρεται έχουν κυκλοφορήσει σετ βελτίωσης η Eduard και η Aires τα οποία ανεβάσουν την τελική εικόνα του μοντέλου κυρίως στο cockpit. Ξεκινώντας από το cockpit προσθέσαμε μόνο ζώνες από φύλλο αλουμινίου και φύλλο πλαστικού στο κάθισμα και στη συνέχεια το σύνολο βάφτηκε και παλαιώθηκε ανάλογα με λάδια ζωγραφικής. Η συναρμολόγηση προχώρησε χωρίς προβλήματα και έφτασε η ώρα για το βάψιμο. Η εταιρία δίνει τις μαύρες και κίτρινες ρίγες σε μορφή χαλκομανίας οι οποίες είναι μέτριας ποιότητας. Βάφτηκε το μοντέλο  με πινέλο στα μαύρα και λευκά μέρη και ακολούθησε με αρκετή υπομονή για να αποφευχθούν ατυχήματα η τοποθέτηση των decals. Μετά την τοποθέτησή τους περάστηκαν δυο χέρια παρκετίνη για να σφραγίσουν τα πάντα ώστε να προχωρήσουμε στην διαδικασία της παλαίωσης. Θέλαμε να δώσουμε στον Τίγρη μια πιο ταλαιπωρημένη εμφάνιση οπότε με βάση φωτογραφίες του πραγματικού αεροσκάφους ακολούθησε wash και ξεθωριάσματα- βρωμίσματα  με λάδια ζωγραφικής σε αποχρώσεις του άσπρου, κίτρινου, γκρι και μαύρου. Το σύνολο περάστηκε με δυο χέρια matt βερνίκι της Humbrol. Τελευταίες προσθήκες ήταν κάποιες ταινίες RBF από το σετ της Eduard αλλά και ιδιοκατασκευή.

 

Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72Α-7Ε Corsair ''Τίγρης'', Hobbyboss 1/72

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές