Hawker Hurricane Mk.I Tropical, ARMA HOBBY 1/72 (κωδικός 70021)
Το Hawker Hurricane ήταν το μοναδικό ικανό μονοθέσιο καταδιωκτικό που διέθετε σε επαρκείς ποσότητες η RAF κατά την έναρξη του B’ ΠΠ, ώστε να σταματήσει τα κύματα των γερμανικών βομβαρδιστικών, λίγο πριν την αποφασιστική βοήθεια των Spitfire – τα οποία όμως ήταν λιγότερα. Έγινε διάσημο στη Μάχη της Αγγλίας, όπου πέτυχε το 60% των συνολικών καταρρίψεων. Αργότερα υπηρέτησε σε όλα τα κύρια Μέτωπα του Πολέμου. Κατασκευάστηκε σε πολλές εκδόσεις και προσαρμογές/μετατροπές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς από αεροσκάφη που επιχειρούσαν είτε ως αναχαιτιστικά-μαχητικά, είτε ως μαχητικά-βομβαρδιστικά, είτε ως αεροσκάφη υποστήριξης μονάδων εδάφους/αντιαρματικά. Κατασκευάστηκαν περίπου 14000 αεροσκάφη όλων των εκδόσεων. Στα Μέτωπα της Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Απω Ανατολής τα Hurricane επιχειρούσαν σε Tropicalised εκδόσεις, με το χαρακτηριστικό φίλτρο αέρα Vokes κάτω από το ρύγχος, που αποτελεί και το θέμα μας.
Το κιτ της ARMA Hobby στην κλίμακα 1/72
Η ARMA Hobby είναι μια σχετικά νέα πολωνική εταιρία, που εξέπληξε τους πάντες με μια σειρά από Hurricane στην 1/72. Αυτά ξεκίνησαν να εμφανίζονται το 2018 και η σειρά συνεχίζεται με επιτυχία. Το μοντέλο που σας παρουσιάζουμε εδώ προέρχεται από το κιτ του 2019, με κωδικό 70021 και αφορά το Hurricane Mk.I Tropical. Aποτελείται από ένα μεγάλο και ένα μικρότερο πλαίσιο σε σκληρό γκρι πλαστικό, που περιλαμβάνουν 52 κομμάτια, καθώς κι ένα μικρό διάφανο πλαίσιο με το σταθερό (αλεξίνεμο) τα κινητά μέρη της καλύπτρας, τους προβολείς προσγείωσης και άλλες λεπτομέρειες. Δίνονται δυο «κινητά» (συρόμενα) κομμάτια (το ένα στενότερο εσωτερικά και το άλλο φαρδύτερο) προκειμένου να επιλέξουμε, ανάλογα με το αν θέλουμε ανοιχτή ή κλειστή καλύπτρα. Η λεπτομέρεια των κομματιών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και σωστή για την κλίμακα, με λεπτή, καθαρή και ρεαλιστικότατη χαραγμένη γράμμωση, ενώ εξαιρετική είναι και η λεπτομέρεια σε σύστημα προσγείωσης και πιλοτήριο. Ολες οι εξωτερικές επιφάνειες των κομματιών του κιτ έχουν μια φίνα σαγρέ/ματ υφή που βοηθάει πολύ την κατασκευή και το βάψιμο. Η καρτέλα χαλκομανιών μας προσφέρει τρεις επιλογές: Mια για αεροσκάφος της RAF (με τροπική παραλλαγή και το φίλτρο Vokes) και δυο για αεροσκάφη της RAAF, ένα με μεταλλικό φινίρισμα κι ένα με την κλασική παραλλαγή Dark Earth/Dark Green.
Κατασκευή - Βάψιμο
Ξεκινήσαμε την κατασκευή μας από το πιλοτήριο. Πέρα από την προσθήκη ζωνών από φύλλο αλουμινίου δεν κάναμε καμία απολύτως άλλη βελτίωση, καθώς η εταιρία προσφέρει αρκετά καλή λεπτομέρεια για την κλίμακα. Με ακρυλικά χρώματα Citadel και Humbrol βάφτηκαν όλα τα τμήματα, ενώ προχωρήσαμε και σε λίγες φθορές με στεγνά πινέλα με λάδια ζωγραφικής. Με προσοχή, για να αποφύγουμε τυχόν κακή εφαρμογή, κλείσαμε την άτρακτο και συνεχίσαμε την υπόλοιπη συναρμολόγηση χωρίς προβλήματα. Η χρήση στόκου περιορίστηκε σε ελάχιστα σημεία και γρήγορα προχωρήσαμε στο στάδιο του βαψίματος.
Για αρχή ασταρώσαμε με μοντέλο μας με σπρέι σκούρου γκρι χρώματος. Με το αστάρωμα καταφέρνουμε να ελέγξουμε και να διορθώσουμε τυχόν ατέλειες από το στάδιο της κατασκευής, ενώ επίσης προετοιμάζουμε τις επιφάνειες του μοντέλου ώστε να πιάσει καλύτερα το χρώμα επάνω τους. Επιλέξαμε να κατασκευάσουμε το αεροσκάφος της RAF με την παραλλαγή ερήμου. Για το βάψιμό μας χρησιμοποιήσαμε το Dark Earth και το Middle Stone της Model Master, τα οποία περάστηκαν με τη χρήση πινέλου. Στις κάτω επιφάνειες το βάψιμο έγινε με ακρυλικά χρώματα σε κωδικούς Humbrol 33 (μαύρο ματ) και 34 (λευκό ματ). Μετά από δυο ημέρες στεγνώματος το μοντέλο μας περάστηκε με παρκετίνη (Future ή Pronto Long Shine) ώστε να σφραγιστούν οι επιφάνειες μας και να προετοιμαστούν αυτές ώστε να δεχθούν τα σήματα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας gloss βερνίκι, αρκεί να είναι λεπτόρρευστο για να μην επηρρεάσει τη φίνα γράμμωση. Τα σήματα εφάρμοσαν τέλεια με τη χρήση του βελτιωτικού υγρού Gunze/Mr Ηobby Mark Softer. Επόμενο βήμα οι φθορές. Αρχή έγινε με wash με λάδια ζωγραφικής με αποχρώσεις raw amber και ivory black, οι οποίες αραιώθηκαν με τουρπεντίνη (τερεβινθέλαιο ή κοινώς νέφτι – οργανικός διαλύτης). Η τελευταία έδωσε καλύτερη υφή στο μείγμα μας και δεν την βρήκαμε τόσο “επιθετική” στις βαμμένες επιφάνειες σε σχέση με το κλασικό white spirit (που είναι χημικός διαλύτης). Φυσικά σε τέτοια θέματα συνιστώνται πάντα δοκιμές! Στεγνά πινέλα και chipping ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο φθορών. Με matt βερνίκι της Gunze/Mr Hobby σε μορφή σπρέι ψεκάσαμε όλο το μοντέλο και ακολούθησε ένα δεύτερο στάδιο φθορών με λάδια ζωγραφικής και σκόνες αγιογραφίας. Με σκόνες Humbrol αποδώσαμε τις κάπνιες από τις εξαγωγές και τα πολυβόλα, ενώ σκόνες της Agama τοποθετήθηκαν τοπικά σε πτέρυγες και σύστημα προσγείωσης. Επίσης με λάδια ζωγραφικής αποδόθηκαν οι διαρροές στο κάτω μέρος του αεροσκάφους. Τελευταία μας “πινελιά” η τοποθέτηση της κεραίας ασυρμάτου με εύκαμπτο ελαστικό νήμα Super Fine Black Lycra Rigging της Infini Models ή EZ line/Uschi VDR.
Αντί επιλόγου…
Τα Hurricane της ARMA Hobby είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο στην κλίμακα 1/72, ανώτερο ποιοτικά από οποιοδήποτε άλλο κιτ της αγοράς. Ηδη η εταιρία έχει κυκλοφορήσει και άλλες δημοφιλείς εκδόσεις, όπως το MkIIc, και έπεται συνέχεια (10 διαφορετικές κυκλοφορίες και αρκετά αξεσουάρ/καρτέλες σημάτων). Προς το παρόν δεν εισάγεται επίσημα στην Ελλάδα, αλλά αξίζει να το αναζητήσετε στο διαδίκτυο ή απευθείας στο site της εταιρίας, εδώ, καθώς η τιμή τους είναι πολύ δελεαστική (12,43€).
Δείτε ακόμα ...
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |