Supermarine Spitfire Mk.Vc, 1/72, Airfix (κωδικός A02108)
Η Airfix κυκλοφόρησε το 2020 στη δημοφιλή κλίμακα 1/72 το Supermarine Spitfire Mk.Vc (κωδικός καταλόγου A02108). Πρόκειται για νέο καλούπι, αποτελούμενο από 73 κομμάτια με πλούσια λεπτομέρεια, τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όπως το cockpit, αλλά και στις εξωτερικές επιφάνειες. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον μοντελιστή να κατασκευάσει χωρίς μετατροπές κάποιο ελληνικό Spitfire.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε την κατασκευή ενός Spitfire Mk.Vc Τropical της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (EBA), περιόδου 1944 -1946, και συγκεκριμένα το JK652, με το ενδιαφέρον καμουφλάζ, όπως εικονίζεται στη σχετική καρτέλα σημάτων της LM Decals (LM72017). To συγκεκριμένο αεροσκάφος έδρασε στο Μέτωπο της Ιταλίας και -μετά τη λήξη του Πολέμου- στην Ελλάδα του Εμφυλίου.
Κατασκευή-Βάψιμο
Ξεκινήσαμε από το χώρο του πιλοτήριο, του οποίου η λεπτομέρεια κρίνεται ικανοποιητική για την κλίμακα. Τα πάντα βάφτηκαν με ακρυλικό Humbrol 78, ενώ οι λοιπές λεπτομέρειες βάφτηκαν με βάση φωτογραφίες του πραγματικού. Στεγνά πινέλα και wash ανέδειξαν τις λεπτομέρειες του χώρου. Η μόνη μας προσθήκη ήταν φωτοχαραγμένες ζώνες της Eduard, που έδωσαν έξτρα λεπτομέρεια στο χώρο του cockpit.
Η συναρμολόγηση κύλησε ομαλά χωρίς δύσκολα σημεία, ενώ με λίγη προσοχή η χρήση στόκου περιορίζεται σε ελάχιστα σημεία. Πριν το βασικό μας βάψιμο περάσαμε με αστάρι το μοντέλο μας, ώστε να ελέγξουμε τυχών κατασκευαστικές ατέλειες. Ξεκινήσαμε το βάψιμό μας από τις κάτω επιφάνειες, όπου τα πάντα περάστηκαν με δυο χέρια Humbrol 64. Όταν στέγνωσε καλά το χρώμα μας μασκάραμε τα όρια και ακολούθησε το βάψιμο των άνω επιφανειών με Humbrol 145 για το γκρι και Humbrol 149 για το πράσινο. Ακολούθησαν στεγνά πινέλα με τα βασικά μας χρώματα ξανοιγμένα με λευκό και ανοιχτό γκρι χρώμα. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως όλο το καμουφλάζ (και τα εσωτερικά του μοντέλου) βάφτηκε με τη χρήση πινέλου και λεπτά αραιωμένα χέρια, ώστε να μην γεμίσουν/καλυφθούν με χρώμα οι γραμμώσεις.
Σε συνέχεια της κατασκευής μας, με μεταλλικό χρώμα Humbrol 56 αποδώσαμε το chipping (μεταλλικό ξεφλούδισμα) σε διάφορες επιφάνειες του μοντέλου μας, ενώ με ακρυλικό Humbrol 90 βάψαμε το spinner (κώνο της έλικας) και τα «μπαλώματα» της ατράκτου. Με δυο χέρια παρκετίνης Future ετοιμάσαμε τις επιφάνειές μας, ώστε να δεχθούν wash και χαλκομανίες. Οι τελευταίες προέρχονται από την καρτέλα (LM72017) της LM decals και με τη χρήση βελτιωτικού Mr. Mark Softer της Mr. Hobby/Gunze εφάρμοσαν άψογα στο μοντέλο μας.
Με μαύρο και καφέ λάδι ζωγραφικής κάναμε wash στις γραμμώσεις, ενώ με matt βερνίκι Ηumbrol, σε μορφή spray αυτή τη φορά, ψεκάσαμε όλες μας τις επιφάνειες, δίνοντας στο μοντέλο μας το τελικό του φινίρισμα. Kαλό είναι να αφήσετε το καμουφλάζ να στεγνώσει πλήρως μερικές μέρες, πριν ψεκάσετε το βερνίκι, ειδικά αν έχετε βάψει με πινέλο, όπου το πάχος του χρώματος χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Επίσης το βερνίκι καλό είναι να το ψεκάζετε σε 1-2 λεπτά χέρια (με αρκετή χρονική απόσταση μεταξύ τους) παρά ένα «παχύ». Τελευταίες μας ενέργειες ήταν οι καπνιές στις εξαγωγές του κινητήρα, που έγιναν με ξηρά παστέλ σε απόχρωση καφέ/σκουριάς/μαύρου, καθώς και σκόνισμα σε πτέρυγες και τροχούς με αντίστοιχες σκόνες αγιογραφίας. Επίσης κάποιες διαρροές αποδόθηκαν με σκούρο καφέ/σκούρο γκρι λάδι ζωγραφικής, πολύ καλά αραιωμένου με την κλασική τεχνική του wash.
Δείτε ακόμα ...
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |