Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)

Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το Bristol Blenheim, το γνωστό δικινητήριο αεροσκάφος της RAF, χρησιμοποιήθηκε κυρίως κατά τα δύο πρώτα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ως ελαφρύ βομβαρδιστικό, αλλά και ως καταδιωκτικό μακράς ακτίνας δράσης (ημέρα και νύχτα) εναντίον βομβαρδιστικών της Luftwaffe πάνω από τη Μάγχη και τις ακτές της νότιας Αγγλίας. Μάλιστα ήταν ένα από τα πρώτα αεροσκάφη του Πολέμου που εφοδιάστηκε με ραντάρ. Χρήστης του συγκεκριμένου τύπου υπήρξε και η Ελλάδα (βομβαρδιστική έκδοση - ΙV). Στην παρούσα κατασκευή θα αναπαραστήσουμε την έκδοση βομβαρδισμού του Blenheim (Mk.IV), από τη σχετικά νέα (2017) κυκλοφορία της Airfix (κωδικός Α04061).

Το 2014 η Airfix είχε κυκλοφορήσει και την έκδοση ΙVF (Day Fighter – κωδικός Α04017), κριτική του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ. Το καταδιωκτικό (ΙVF) διέφερε στο ότι, αντί για διαμέρισμα βομβών, διέθετε ένα gun pack με τέσσερα πολυβόλα των 0,303 ιντσών (7,7mm) στην κοιλιά της ατράκτου, ενώ ορισμένα βομβαρδιστικά (ΙV) είχαν ένα μικρότερο τέτοιο pack με δύο πολυβόλα σε τηλεχειριζόμενο πυργίσκο κάτω από το ρύγχος (διακρίνεται στο εξώφυλλο του κιτ, αλλά δεν το χρησιμοποιούσαν όλες οι εκδόσεις, ούτε και αυτή που επιλέξαμε για την κατασκευή μας).

Κατασκευή

 Η αρχή έγινε από το χώρο του πιλοτηρίου. Έχοντας αποφασίσει εξ’αρχής η κατασκευή μας να γίνει κατευθείαν από το κουτί, χωρίς ιδιαίτερες βελτιώσεις, η μόνη μας προσθήκη ήταν οι ζώνες στα καθίσματα από ταινία μασκαρίσματος. Το βάψιμο του εσωτερικού έγινε με Humbrol 78, ενώ με ακρυλικά βάφτηκαν όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες. Η συναρμολόγηση κύλησε απροβλημάτιστα με την Airfix να μην αφήνει σκοτεινά σημεία στις εξαιρετικές οδηγίες της. Χρήση στόκου έγινε κυρίως στις ενώσεις της ατράκτου, σε αρκετά περιορισμένη ποσότητα, μιας και η εφαρμογή ήταν πολύ καλή. Ακολούθησαν τα απαραίτητα τριψίματα, επαναχάραξη γράμμωσης και γυάλισμα της επιφάνειας ώστε να είναι έτοιμη να δεχθεί τα πρώτα χέρια από το βάψιμο.

Βάψιμο

Παρατηρώντας τα χρώματα που προτείνει η Airfix σε κωδικούς Humbrol διαπιστώσαμε πως οι αποχρώσεις δεν είναι και οι πιο σωστές. Το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην τονικότητα του Dark Green. Έτσι για τη σωστότερη αναπαράσταση χρησιμοποιήσαμε το Dark Green της Gunze/Μr. Hobby, ενώ για το Dark Earth προτιμήσαμε αυτό της Lifecolor. Και τα δύο περάστηκαν με πινέλο σε τρία αραιά χέρια (αφήνοντας αρκετό χρόνο μεταξύ των στρωμάτων για στέγνωμα) ώσπου φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κάτω μέρος (μαύρο ματ) βάφτηκε με ακρυλικό Humbrol 33. Αφού τα πάντα στέγνωσαν καλά, τρίψαμε απαλά όλες τις επιφάνειες με ντουκόχαρτο 2000 βαθμών ώστε να φύγουν όλες οι ατέλειες από τη χρήση του πινέλου. Με δυο χέρια οriginal παρκετίνης «Future» δώσαμε ένα ωραίο γυαλιστερό φινίρισμα ώστε να δεχθεί το μοντέλο τα σήματα της εταιρίας. Με τα τελευταία δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με την εφαρμογή τους να είναι εξαιρετική με τη χρήση βελτιωτικού Mr Mark Softer. Με λάδια ζωγραφικής ξανοίξαμε ελαφρά τα χρώματα των άνω επιφανειών, ενώ με τη χρήση αποχρώσεων του γκρι και στεγνό πινέλο φθείραμε το μαύρο της κοιλιάς του μοντέλου μας. Με την τεχνική του wash και με το paneliner της AK (AK2071) τονίσαμε τις γραμμώσεις μας. Το τελικό μας φινίρισμα δόθηκε με matt βερνίκι της Mr Hobby σε μορφή spray και με σκόνες της Agama και λάδια ζωγραφικής δώσαμε μια πιο ταλαιπωρημένη όψη στο μοντέλο μας, προσθέτοντας καπνιές στις εξαγωγές του κινητήρα και σκόνες στους τροχούς.

Όταν χρησιμοποιείτε βερνίκι σε spray, όπως αυτό της Gunze που είναι Lacquer based, θυμηθείτε πάντα να αφήνετε να περάσουν μερικές ημέρες απόλυτου στεγνώματος του καμουφλάζ, ειδικά αν έχετε χρησιμοποιήσει ακρυλικά χρώματα και ποικιλία λαδιών και άλλων «ζουμιών» για τις φθορές σας. Αν όλο αυτό το υπόστρωμα δεν έχει στεγνώσει απόλυτα, το βερνίκι μπορεί να επιδράσει χημικά δημιουργώντας διάφορα οπτικά ανεπιθύμητα προβλήματα. Μπορείτε να επισπεύσετε τους χρόνους στεγνώματος μόνο αν έχετε ξαναδοκιμάσει τους ίδιους συνδυασμούς υλικών με επιτυχία.

Τελευταία μας κίνηση ήταν να προσθέσουμε την κεραία ασυρμάτου με Super Fine Black Lycra Rigging της INFINI, που είναι πολύ λεπτή -και βολικά ελαστική- και διατίθεται σε πολλές διαμέτρους και χρώματα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κλασικές EZ Line, Uschi Van der Rosten ή και πολύ λεπτή πετονιά σε σκούρα χρώματα (ψάξτε λίγο στα σχετικά καταστήματα).

Επίλογος

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως βλέπετε, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με φινιρίσματα αερογράφου, αρκεί να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας, δοκιμασμένα χρώματα, πολύ καλά ανακατεμένα & αραιωμένα, εξίσου ποιοτικά και σχετικά φαρδιά (πλακέ) πινέλα, spray για το τελικό ματ βερνίκι και φυσικά τις οδηγίες που σας δώσαμε πιο πάνω. Αν λοιπόν δεν έχετε, δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο χρήσης αερογράφου, το κιτ του Blenheim της Airfix είναι ιδανικό για να έχετε σχετικά γρήγορα ένα ρεαλιστικότατο αποτέλεσμα!

 

 

Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)Bristol Blenheim IV, Airfix 1/72 (Kit No. A04061 – new tool 2017)

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές