Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72

Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το Curtiss SB2C Helldiver ήταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος κάθετης εφόρμησης, που έδρασε σε συνολικά 30 Μοίρες Βομβαρδισμού, πάνω στα αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αντικατέστησε (για την ακρίβεια προσπάθησε με δυσκολίες και τελικά κατάφερε να αντικαταστήσει!) το ικανότατο Douglas SBD Dauntless και παρόλο το μέγεθος του, το SB2C ήταν ταχύτερο από το SBD. Τα πληρώματά του το αποκαλούσαν Big-Tailed Beast (κτήνος με μεγάλη ουρά), Two-Cee (2-C) ή Son-of-a-Bitch 2nd Class (παραφράζοντας τα αρχικά του SB2C, αλλά και λόγω της φήμης του ως προβληματικού σχεδίου). Παρά τις φήμες η Curtiss κατάφερε να διορθώσει τις «παιδικές ασθένειες» του Helldiver (στην έκδοση SB2C-4) και να το καταστήσει ένα ικανότατο καταστροφέα 301 ιαπωνικών πλοίων στον Ειρηνικό, όπου κυρίως έδρασε. Συνολικά 7140 Helldivers πέταξαν σε 18.808 αποστολές από το 1943 ως το 1945. Τρία χρόνια μετά τη λήξη του Πολέμου η Curtiss έκλεισε οριστικά το τμήμα παραγωγής αεροσκαφών, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Curtiss-Wright, παράγοντας άλλα αεροπορικά προϊόντα & υπηρεσίες.

Το κιτ της Academy στην 1/72

Το κιτ αποτελεί επανέκδοση του κλασικού κιτ της Academy, στην έκδοση SB2C-4 (την πιο βελτιωμένη και πολυπληθέστερη που έδρασε στον Β’ ΠΠ με 2045 αεροσκάφη του τύπου), με νέα σήματα από την Cartograf,  καθώς και φωτοχαραγμένα κομμάτια για τα flaps του αεροσκάφους με δυνατότητα αυτά να κολληθούν σε ανοιχτή θέση. Η λεπτομέρεια είναι εξαιρετική, ακόμη και αν κάποιος θελήσει να το κατασκευάσει από το κουτί, χωρίς βελτιώσεις, ενώ υποδειγματική είναι και η εφαρμογή  του. Μοναδικό αρνητικό σημείο τα πολλά σημάδια από το καλούπι, τα οποία συναντώνται και στα πιο μικρά κομμάτια του μοντέλου και χρειάζεται αρκετή προσοχή και υπομονή ώστε να εξαφανιστούν, καθαρίζοντάς τα προσεκτικά με τον κόφτη και τη λίμα ή βρεγμένο ντουκόχαρτο. H κατασκευή μας θα αρέσει ιδιαίτερα σε όσους δεν χρησιμοποιούν αερογράφο, καθώς όλα τα βαψίματα έγιναν με πινέλο και σπρέι βερνικιού.

Κατασκευή – Βάψιμο

 Για να εμπλουτίσουμε τη λεπτομέρεια στο χώρο του cockpit επιλέξαμε τη χρήση φωτοχαραγμένων της Eduard (σετ SS266). Ξεκινήσαμε καθαρίζοντας τα κομμάτια από τις γραμμές των καλουπιών και με βάση τις οδηγίες της εταιρίας αλλά και του βελτιωτικού σετ προχωρήσαμε την κατασκευή του πιλοτηρίου. Τα πάντα βάφτηκαν με πράσινο Humbrol Νο. 226 και με τη χρήση στεγνού πινέλου και wash δώσαμε τον ανάλογο ρεαλισμό στο cockpit μας. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για το βάψιμο του διαμερίσματος οπλισμού στην κοιλιά της ατράκτου, το οποίο φορτώθηκε με δυο βόμβες που προσφέρει το κιτ. Η κατασκευή κύλησε ομαλά και στόκος χρησιμοποιήθηκε ελάχιστος, σε ένα-δύο σημεία μόνο. Μετά το κατάλληλο καθάρισμα και γυάλισμα των επιφανειών μας, έφτασε η στιγμή του βαψίματος. Το βασικό μας χρώμα για την μονόχρωμη έκδοση που διαλέξαμε ήταν το σκούρο μπλε, Humbrol Νο.15, το οποίο αραιώθηκε καλά και περάστηκε με φαρδύ-πλακέ πινέλο καλής ποιότητας σε πολλά ελαφριά χέρια, δίνοντας περιθώριο στεγνώματος τουλάχιστον 24 ώρες πριν περάσουμε το επόμενο, μιας και το χρώμα αυτό είναι γυαλιστερό (Gloss) και το στέγνωμα καθυστερεί αρκετά. Συνιστούμε στο τελικό χέρι να το αφήσετε να στεγνώσει πάρα πολύ καλά για αρκετές μέρες. Μεγάλη προσοχή στο βάψιμο απαιτούν και τα διάφανα μέρη, τα οποία στο συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά. Το βάψιμό τους έγινε με λεπτό πινέλο και χρήση ακρυλικών χρωμάτων της Humbrol, ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε τυχόν ατέλειες με τη χρήση οδοντογλυφίδας. Επόμενο βήμα το βάψιμο των επιμέρους λεπτομερειών και η κόλληση των χαλκομανιών. Λόγω του γυαλιστερού χρώματος του μοντέλου μας δεν χρησιμοποιήσαμε κάποιο γυαλιστερό βερνίκι πριν τα σήματα. Τα τελευταία εφάρμοσαν τέλεια με τη χρήση του Gunze / Mr Ηobby Mark Softer, δίνοντας τον ανάλογο ρεαλισμό των “βαμμένων” σημάτων στο μοντέλο μας. Σειρά είχε η διαδικασία του wash, το οποίο έγινε με μείξη λαδιών ζωγραφικής άσπρου, μαύρου και καφέ, ενώ με κόκκινο λάδι έγινε το wash στα τρυπητά μέρη των flaps.  Τα πάντα σφραγίστηκαν με το εξαιρετικής ποιότητας ματ βερνίκι σε μορφή σπρέι από τη Gunze/Mr Hobby και ακολούθησε η παλαίωση της παραλλαγής μας με λάδια ζωγραφικής και σκόνες της Humbrol και της Agama. Ακόμα ένα ψέκασμα ματ βερνικιού και τρίψιμο με πανάκια Micro Mesh έδωσαν το τελικό φινίρισμα. Τελευταία μας ενέργεια ήταν η κόλληση των διάφανων κομματιών (αφού παλαιώθηκαν ανάλογα ώστε να μην δείχνουν “ξένο σώμα” πάνω στο τελειωμένο μοντέλο) και η κεραία/αντένα ασυρμάτου από λεπτό μαύρο ζεσταμένο & τεντωμένο πλαστικό (ή εύκαμπτο ελαστικό νήμα ΕΖ Line/Infini Model/Uschi V.D.R.)

Επίλογος

 Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη κατασκευή ενός υπέροχου αεροσκάφους, το οποίο η Academy έχει αποδώσει με εξαιρετική λεπτομέρεια και ακρίβεια. Με εξαίρεση τη δυσκολία στο βάψιμο της παραλλαγής (καθότι έγινε με πινέλο) ο γραφών δεν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία στην όλη κατασκευή. Το μοντέλο απευθύνεται τόσο σε έμπειρους όσο και αρχάριους μοντελιστές και με λίγη προσοχή αποδίδει εξαιρετικά το θρυλικό Helldiver, άξιο να προστεθεί σε κάθε συλλογή στην 1/72 κλίμακα.

To kit θα το βρείτε, σε τιμή λιανικής κάτω από 30€, στο Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48, Αθήνα και online mail-order εδώ.

Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72Curtiss SB2C-4 Helldiver, Academy 1/72

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές