HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72

HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το Harrier είναι ένα βρετανικής κατασκευής αεροσκάφος δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τη βρετανική αεροπορία και το βρετανικό ναυτικό, ενώ σε διάφορες εκδόσεις του έχει υπηρετήσει ή και υπηρετεί ακόμα σε αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Ισπανίας, Ινδίας, Ιταλίας και Ταϊλάνδης. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε την βρετανική έκδοση Gr.9A, βαμμένης επετειακά για την τελετή απόσυρσης του τύπου που πραγματοποιήθηκε το 2010.

Κατασκευή

 Για την κατασκευή μας επιλέξαμε το κιτ της Airfix στην 1/72. Πρόκειται για καινούργιο καλούπι με πολύ όμορφη λεπτομέρεια και πλήθος κομματιών που δίνουν τη δυνατότητα στο μοντελιστή να αναπαραστήσει και την έκδοση Gr.7. Ξεκινώντας από το χώρο του cockpit, το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν ένα καλό βάψιμο για να αναδειχθεί η λεπτομέρεια στην «μπανιέρα» και στον πίνακα οργάνων. Στο κάθισμα προστέθηκαν ζώνες από φύλλο πλαστικού και χαλκόσυρμα. Μετά το βάψιμο ένα απαλό wash έδωσε βάθος στο όλο σύνολο. Η συναρμολόγηση της ατράκτου και των επιμέρους κομματιών προχώρησε απροβλημάτιστα και λίγη ποσότητα στόκου χρησιμοποιήθηκε σε λίγα σημεία. Από φύλλο πλαστικού κατασκευάστηκαν και τα καλύμματα για τις εισαγωγές του κινητήρα.

Επόμενο βήμα ήταν να ψεκάσουμε ένα χέρι αστάρι για τον τελικό έλεγχο αλλά και για να προετοιμάσουμε την επιφάνεια να δεχθεί το βάψιμο. Χρησιμοποιήσαμε αποχρώσεις της Humbrol, με κωδικούς τα Νο. 28, 116 και 125. Δεν χρησιμοποιήθηκαν οι κωδικοί που αναφέρει η εταιρία γιατί έδειχναν πιο σκούρες οι αποχρώσεις σε σχέση με φωτογραφίες  του πραγματικού. Δύο χέρια παρκετίνη (Future ή Pronto Long Shine) περασμένη με πινέλο σφράγισαν το βάψιμο και έδωσαν στο μοντέλο μια ωραία γυαλιστερή υφή και επιφάνεια για να τοποθετηθούν τα σήματα. Οι χαλκομανίες είναι τυπωμένες από την Cartograf και η ποιότητά τους ήταν εξαιρετική. Ακολούθησε άλλο ένα χέρι παρκετίνη και μετά wash με αρκετά αραιωμένο μαύρο λάδι ζωγραφικής. Με το weathering δεν ασχοληθήκαμε, καθώς σκοπός μας ήταν να αναπαραστήσουμε ένα πεντακάθαρο μοντέλο, όπως ήταν και το πραγματικό. Το τελικό μας φινίρισμα δόθηκε ψεκάζοντας ένα μείγμα γυαλιστερού και ματ βερνικιού της  Humbrol σε αναλογία 3 προς 1. Δύο ταινίες RBF της Eduard για  βρετανικά αεροσκάφη τοποθετημένες στις τάπες του κινητήρα συμπλήρωσαν την κατασκευή και σήμαναν το τέλος της.

 

HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72HARRIER Gr.9A (RAF), Airfix 1/72

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές