McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48

McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το F-101 σχεδιάστηκε αρχικά σαν συνοδό βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης, αλλά εξελίχτηκε σε μαχητικό-βομβαρδιστικό με δυνατότητα πυρηνικής κρούσης. Πρωτοπέταξε το 1954, ενώ τα τελευταία του τύπου αποσύρθηκαν το 1982 από την Εθνοφρουρά των ΗΠΑ και το 1984 από την Αεροπορία του Καναδά. Συνολικά κατασκευάστηκαν 807 αεροσκάφη διαφόρων εκδόσεων.

Το κιτ

Το κιτ της Monogram χρονολογείται πολλά χρόνια πίσω, περίπου από το 1985. Παρόλα αυτά η λεπτομέρειά του είναι εξαιρετική σε όλα τα σημεία, άλλωστε το συνηθίζει η συγκεκριμένη εταιρεία. Στα μείον του κιτ η ανάγλυφη -αλλά σωστή- γράμμωση, και η κακή εφαρμογή στο πίσω μέρος της ατράκτου.

Κατασκευή

Η κατασκευή ξεκίνησε με τη χάραξη της γράμμωσης χρησιμοποιώντας σαν οδηγό την υπάρχουσα ανάγλυφη του κιτ. Χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο της Olfa, και σε κάποια δυσπρόσιτα σημεία το πάνω μέρος ενός νυστεριού. Η συνέχεια έγινε με το πιλοτήριο, που χωρίς υπερβολή δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα από ένα καλό βάψιμο, καθώς περιλαμβάνονται τα πάντα! Η ‘’μπανιέρα’’ και τα καθίσματα βάφτηκαν με το Νο.140 Matt Gull Grey της Humbrol, οι κονσόλες με μαύρο ματ, τα μαξιλάρια στα καθίσματα με πράσινο και τα προσκέφαλα με κόκκινο. Οι ζώνες βάφτηκαν με γκρι ανοικτό λάδι ζωγραφικής, ενώ τα καθιερωμένα wash με σκούρο γκρι χρώμα και στεγνό πινέλο με ανοικτό ανέλαβαν να αναδείξουν τη λεπτομέρεια. Σειρά είχε το σύστημα προσγείωσης, με τις γεμάτες λεπτομέρεια φωλιές του να βάφονται με interior green, ενώ έγινε wash με λάδι raw umber και στεγνό πινέλο με το βασικό χρώμα ξανοιγμένο με κίτρινο. Στους ενδιάμεσους χρόνους βάφτηκαν οι επιμέρους λεπτομέρειες, όπως τα σκέλη του συστήματος προσγείωσης με αλουμίνιο, οι θυρίδες του και τα αερόφρενα εσωτερικά με κόκκινο, και τα οπλικά φορτία, ήτοι 2 πύραυλοι αέρος-αέρος ΑΙΜ-4 με λευκό της Gunze και κόκκινο της Humbrol, και 2 πύραυλοι πυρηνικής κρούσης Genie με λευκό της Gunze. Η εφαρμοφή αποδείχτηκε σε γενικές γραμμές καλή, εκτός από το πίσω μέρος της ατράκτου που χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να δείξει σωστά. Όταν όλες οι ενώσεις ήταν εντάξει, το μοντέλο καθαρίστηκε επιμελώς, μασκαρίστηκαν τα διαφανή μέρη με συνδιασμό ταινίας 3Μ και υγρού μασκαρίσματος, οι φωλιές με βρεγμένη χαρτοπετσέτα και ακολούθησε το αστάρωμα με το Νο64 της Humbrol. Το adc grey προήλθε από τη Modelmaster, με το 1731 aircraft grey, περάστηκε σε 3 ελαφρά διαδοχικά περάσματα. Στους ενδιάμεσους χρόνους, μέχρι να στεγνώσει το βασικό χρώμα ασχοληθήκαμε με τις εξαγωγές που βάφτηκαν με συνδιασμό Burnt metal Metalizer της Modelmaster και μαύρο ματ, ενώ παλαιώθηκαν με μαύρο παστέλ. Οι επιφάνειες μετά το βάψιμο σφραγίστηκαν με 2 ελαφρά χέρια Humbrol Clear, και ετοιμάστηκαν έτσι να δεχθούν τα σήματα που προήλθαν από την καρτέλα νούμερο CD48010 της Caracal, και αναπαριστούν ένα F-101B της Εθνοφρουράς του Όρεγκον. Αυτές «κάθισαν» εξαιρετικά χωρίς τη χρήση βελτιωτικού, πράγμα αναμενόμενο, μιας και είναι τυπωμένες από την Cartograf. Στη συνέχεια το μοντέλο σφραγίστηκε πάλι με Clear για να ακολουθήσει το wash με σκούρο γκρι λάδι ζωγραφικής. Οι μεταλλικές επιφάνειες της ουράς βάφτηκαν με το Steel της Modelmaster, και δέχθηκαν στο τέλος φθορά με μαύρο παστέλ. Το μοντέλο στο τέλος σφραγίστηκε με semi-gloss semi-gloss βερνίκι που προήλθε από ανάμειξη δύο μερών gloss και ενός μέρους matt βερνικιών της Gunze. Η κατασκευή τελείωσε με την τοποθέτηση των επιμέρους λεπτομερειών, όπως σωλήνας πιτότ, αερόφρενα,καλύπτρα σε ανοικτή θέση και σύστημα προσγείωσης.

McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48McDonnell F-101 Voodoo, Monogram 1/48

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές