Republic F-84F Thunderstreak, Πολεμική Αεροπορία, Airfix 1/72
Τα πρώτα Republic F-84F Thunderstreak, αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη δίωξης & βομβαρδισμού, παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1957 και αντικατέστησαν τα F-84G Thunderjet (συμπτωματικά της ίδιας αμερικανικής εταιρίας). Για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τον κορμό της δύναμης κρούσης της Αεροπορίας μας. Aποσύρθηκαν από την ενεργό δράση το 1983. Υπήρξαν παραλαβές, εκτός από την αρχική, τις δεκαετίες του ’60 κι ’70, από την USAF, Luftwaffe και την Ολλανδική Αεροπορία. Τρεις ήταν οι παραλλαγές που έφεραν: άβαφα (μεταλλικά) στην αρχή, παραλλαγή «NATO» στην περίοδο 1964-1970 και παραλλαγή «Vietnam» 1971-1983 (που είναι και το θέμα που διαλέξαμε για την κατασκευή που θα σας παρουσιάσουμε).
Το κιτ της Airfix στην 1/72
Στην κλίμακα 1/72 κυκλοφορούν τρία κιτ του F-84F, ένα ρητινένιο από την P.J. Productions, ένα από την Italeri και ένα από την Airfix, με τα δυο τελευταία να μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Το κιτ της Airfix, που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή μας, αποτελεί καλούπι του 1974, μια και εκείνη τη χρονιά πρωτοκυκλοφόρησε. Για την εποχή του ήταν αρκετά καλό, αλλά με τα σημερινά δεδομένα η λεπτομέρεια κρίνεται φτωχή και η υπερυψωμένη γράμμωση κυριαρχεί σε όλες τις επιφάνειες. Το δικό μας κιτ ήταν η τελευταία επανέκδοση του 2007, στην οποία η Airfix δίνει την επιλογή για την κατασκευή ενός ιταλικού αεροσκάφους (του ακροβατικού σμήνους “Diabolo Rossi”) και μια δεύτερη, με ελληνικά εθνόσημα, για ένα αεροσκάφος της 340 Μοίρας με μεταλλικό φινίρισμα. To κιτ προσφέρει τη δυνατότητα ανοικτών ή κλειστών αερόφρενων στην άτρακτο, καθώς και ανοικτής ή κλειστής καλύπτρας. Ωστόσο, αν και αυτή δίνεται σε δύο διαφανή τμήματα (αλεξίνεμο & κινητό τμήμα), οι δύο μπροστινοί βραχίονες ανύψωσης πρέπει να προστεθούν με λεπτό φύλλο πλαστικού από τον μοντελιστή. Παρά την ηλικία του το κιτ συλλαμβάνει τέλεια τις χαρακτηριστικές καμπύλες του F-84F και περιέχει αρκετά λεπτομερές σύστημα προσγείωσης (ειδικά στα σκέλη), ενώ δίνει σε διαφανές πλαστικό το ραχιαίο φως ναυτιλίας, καθώς και υποτυπώδη σωλήνα εξαγωγής εσωτερικά της ουράς. Το εξωτερικό φορτίο αποτελείται από δύο μεγάλες δεξαμενές καυσίμου για τους εσωτερικούς πτερυγικούς φορείς και δύο μικρότερες (ή εναλλακτικά δύο βόμβες) για τους αντίστοιχους εξωτερικούς. Το κιτ δεν έχει επανακυκλοφορήσει από το 2007, συνεπώς είναι θέμα τύχης αν μπορεί ακόμα να βρεθεί στην αγορά...
Κατασκευή
Ξεκινήσαμε από το cockpit, στο οποίο η λεπτομέρεια ήταν μηδαμινή, καθώς περιέχεται ένα σχετικά καλό κάθισμα, πίνακας οργάνων, διαφανές επικλινές HUD, μέτρια φιγούρα χειριστή, ενώ απουσιάζουν χειριστήριο & ποδωστήρια. Με φύλλο αλουμινίου και φύλλο πλαστικού προστέθηκε λίγη λεπτομέρεια ώστε να γεμίσει ο χώρος. Βελτιώσεις έγιναν και στο κάθισμα προσθέτοντας ζώνες από αλουμινόφυλλο. Το χρώμα του κόκπιτ είναι ματ ανοικτό γκρί στα τοιχώματα, με μαύρο ματ πίνακα και κονσόλες οργάνων. Υπόψιν ότι το άνω μέρος του πίνακα οργάνων του F-84F δεν διαθέτει κάλυμμα και προσφέρεται για προσθήκη λεπτομέρειας, γύρω από το HUD.
Στη συνέχεια ξεκινήσαμε με τη χάραξη του μοντέλου, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα αλλά αλλάζει δραματικά την εικόνα του τελειωμένου μοντέλου. Τελειώνοντας με τη χάραξη πιάσαμε τις πτέρυγες, στις οποίες κόπηκαν τα flaps, ώστε να κολληθούν σε κατεβασμένη θέση. Επίσης στις φωλιές (matt interior green) προσθέσαμε κάποια υποτυπώδη λεπτομέρεια με φύλλο πλαστικού και επίσης ανοίξαμε τρύπες για τα δύο πτερυγικά πολυβόλα (από ένα στη ρίζα κάθε πτέρυγας). Με aluminium βάφτηκαν και τα σκέλη του συστήματος προσγείωσης και το εσωτερικό των θυρίδων. Επιστρέφοντας στην άτρακτο αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον χώρο των τεσσάρων πολυβόλων του ρύγχους. Από το spare box βρήκαμε τα πολυβόλα, καθώς και το καπάκι από ένα παλιό κιτ του F-84G. Επόμενο και τελευταίο βήμα ήταν να κατασκευάσουμε από ζεσταμένο – τεντωμένο πλαστικό τους βραχίονες - μηχανισμό ανύψωσης της καλύπτρας. Αρκετός στόκος και τρίψιμο χρειάστηκε μιας και η εφαρμογή ήταν πολύ μέτρια λόγω της ηλικίας του καλουπιού. Μετά το τελικό αστάρι ακολούθησε το…
...Βάψιμο
Επιλέξαμε να αναπαραστήσουμε ένα αεροσκάφος με την κλασσική και τελευταία παραλλαγή τύπου SEA (Vietnam) που "φόρεσε" ο τύπος στην υπηρεσία του με την Π.Α. Πρώτα ψεκάστηκε το ανοιχτότερο χρώμα, αυτό των κάτω επιφανειών, χρησιμοποιώντας το Humbrol 28 Matt Camouflage Grey. Ακολούθησε μασκάρισμα και μετά ψέκασμα του Tan (ανοικτό καφέ) με Mr. Hobby H310. Για τα δυο πράσινα χρησιμοποιήσαμε τα Humbrol Νο.116 Μatt US Dark Green και 117 Matt US Light Green. Στη συνέχεια, πέρασμα δυο χέρια παρκετίνη με πινέλο και τοποθέτηση των σημάτων της Icarus productions. Το weathering κρατήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα χρησιμοποιώντας λίγα λάδια ζωγραφικής. Το wash έγινε επίσης με λάδια ζωγραφικής. Το τελικό matt φινίρισμα δόθηκε ψεκάζοντας το σμάλτο (enamel) βερνίκι της Humbrol.
Δείτε ακόμα ...
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |
Μοντελισμός - Κατασκευές |