Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35

Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το 1992, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε την παράλληλη παραγωγή των ποιοτικών αρμάτων μάχης Τ-80 και των φθηνότερων Τ-72. Στο παρελθόν, καθώς η παραγωγή αυτών των αρμάτων σε διαφορετικές πόλεις ήταν καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων Omsk και Nizhny Tagil, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να αναπτυχθούν αλυσίδες παραγωγής αυτών των αρμάτων και στις δυο πόλεις. Αρχικά, στην  Omsk παράχθηκαν πέντε Τ-80U και στην Nizhny Tagil δεκαπέντε Τ-72. Η τελευταία κατασκεύασε επιπλέον μερικά Τ-72ΒΑ και Τ-72Β, εκσυγχρονισμένα με τρίτης γενιάς επιπρόσθετη ενεργή εκρηκτική θωράκιση (ERA), γνωστή ως Kontakt-5 η οποία χρησιμοποιείται στα Τ-80U.

Με στόχο να αυξηθούν οι εξαγωγικές προοπτικές του Τ-72 και με την πιθανότητα να επιλεγεί ως το μοναδικό κύριο άρμα μάχης του Ρωσικού στρατού, προστέθηκε σε αυτό το εξελιγμένο σύστημα ελέγχου πυρός του Τ-80U δημιουργώντας έτσι το Τ-72BU.

Το Τ-90 είναι ένα ρωσικό άρμα μάχης τρίτης γενιάς προερχόμενο από τον εκσυγχρονισμό του Τ-72Β, συμπεριλαμβάνοντας πολλά χαρακτηριστικά του Τ-80U. Ουσιαστικά πρόκειται για το Τ-72BU, που αργότερα μετονομάστηκε σε Τ-90. Σήμερα αποτελεί το πλέον σύγχρονο άρμα μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, παρόλο που προέρχεται από την εξέλιξη του Τ-72, το Τ-90 είναι εφοδιασμένο με ένα λειόκανο πυροβόλο των 125mm 2A46, σκόπευτρο πυροβολητή 1G46, νέο κινητήρα και θερμικό σύστημα παρατήρησης. Στον βασικό οπλισμό αυτοπροστασίας περιλαμβάνεται ο συνδυασμός χάλυβα και σύνθετης θωράκισης, καπνογόνα, ενεργή εκρηκτική θωράκιση Kontakt-5, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, σύστημα παραλλαγής Nakidka (ρωσικό ραντάρ που μειώνει την υπέρυθρη/θερμική ακτινοβολία των οχημάτων), καθώς και σύστημα υπέρυθρων παρεμβολών Shtora ATGM. Από το 2011, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σταμάτησαν τις παραγγελίες του Τ-90, αναμένοντας την παραγωγή της πλατφόρμας Armata Universal Combat που πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία το 2016.   

Η Πλατφόρμα Αρμάτα Universal Combat είναι ένα βαρύ στρατιωτικό όχημα που ανήκει στην  επόμενη γενιά αρμάτων. Προορίζεται να αποτελέσει τη βάση για το νέο άρμα μάχης, καθώς και όχημα μάχης πεζικού, όχημα μάχης μηχανικού, θωρακισμένο όχημα αποκατάστασης τάξης, βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, όχημα υποστήριξης και διάφορους τύπους αυτοκινούμενων πυροβόλων που όλα βασίζονται στο ίδιο σασί. Θα χρησιμεύσει επίσης ως βάση για το πυροβολικό, τα συστήματα αεράμυνας και τα συστήματα άμυνας κατά ΡΒΧ (ραδιο-βιο-χημικού πολέμου).

Κατασκευή του κιτ της Zvezda στην 1/35

Το Τ-90 της Zvezda κυκλοφορεί στην κλίμακα 1/35 (κωδικός 3675) και αποτελείται από 458 πλαστικά κομμάτια. Από αυτά, τα 435 είναι σε γκρι χρώμα και τα 20 είκοσι σε διαφανές. Υπάρχουν ακόμη δύο επιφάνειες από δικτυωτό νάιλον υλικό και ένα νάιλον κορδόνι που προσομοιώνει το συρματόσχοινο.

Η πρόταση της Zvezda συγκεντρώνει πολλά από τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων ανταγωνιστικών εταιρειών. Ωστόσο, κάποιες κριτικές καταλογίζουν στο μοντέλο μερικές ανακρίβειες, όπως ότι σε αυτό συνυπάρχουν χαρακτηριστικά του Τ-90, αλλά και των Τ-90Α και Τ-90SA. Παρόλα αυτά, το κιτ της Zvezda έχει πλούσια λεπτομέρεια με αποδεκτή για την κλίμακα βαθιά χάραξη. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι ίσως να πρόκειται για ένα από τα καλύτερα καλούπια της ρωσικής εταιρίας. To ίδιο καλούπι κυκλοφορεί και από την Academy με κωδικό 13418.

Φωτό του μοντέλου σε ρεαλιστικό φόντο!Μετά από παρατήρηση φωτογραφιών του πραγματικού Τ-90 διαπιστώνεται ότι πρόκειται για μια πρώιμη παραγωγή Τ-90Α (μοντέλο 1999). Το κιτ είναι εξοπλισμένο με την ενεργή εκρηκτική θωράκιση Kontakt-5, το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, και με το πλήρες σύστημα υπέρυθρων παρεμβολών Shtora ATGM. Οι τροχοί του πραγματικού Τ-90 είναι κατά 10 χιλιοστά μεγαλύτεροι από αυτούς του Τ-72Β και σε αυτή την περίπτωση, το κιτ αναπαριστά σωστά τη διαφορά στην κλίμακα, με τροχούς έξι μπουλονιών.

Το πήγμα διαθέτει αρκετή λεπτομέρεια και είναι εύκολο στην συναρμολόγησή του, αν και οι λασπωτήρες μοιάζουν άκαμπτοι, με αποτέλεσμα να μη φαίνονται αρκετά αληθοφανείς. Επίσης, δεν υπάρχουν τα μπουλόνια στήριξής τους στο πλέγμα, όπως στο κιτ της Trumpeter. Αυτό διορθώθηκε λεπταίνοντας τους με τρίψιμο και παραμορφώνοντας το πλαστικό για να αποδοθεί πιο ρεαλιστικά η εύκαμπτη ελαστική μορφή τους, ενώ προστέθηκαν μπουλόνια από πλαστικό.

Τα δικτυωτά μέρη από νάϊλον για τους αεραγωγούς του κινητήρα μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν αφού κοπούν στις σωστές διαστάσεις (οι οδηγίες έχουν τυπωμένη μια μήτρα-πατρόν). Συνιστούμε όμως αυτές να ψεκαστούν πρώτα με βερνίκι για να μη μαδάει το πλέγμα κατά την κοπή. Στο συγκεκριμένο μοντέλο, επιλέξαμε να αντικαταστήσουμε το νάιλον από photo etched σίτες που είχαν περισσέψει από ένα Τ-72Β της Trumpeter.

Τα δυο βαρέλια καυσίμων στο πίσω μέρος του πήγματος χρειάζονται βελτίωση για να αναπαραστήσουν τα πραγματικά. Προστέθηκε έτσι ένα στεφάνι από ζεσταμένο και τεντωμένο πλαστικό στο εξωτερικό μέρος της βάσης τους. Αποφασίστηκε όμως να μην αντικατασταθούν τα λάστιχα μεταφοράς καυσίμων (με άλλα πιο ρεαλιστικά). 

Ο κορμός στο πίσω μέρος του πήγματος τρίφτηκε με χοντρό γυαλόχαρτο και χαράχτηκε με κοπίδι για να γίνει πιο ρεαλιστικός ο φλοιός του.

Ο πύργος του άρματος χρειάστηκε κάποια βελτίωση. Στις ενώσεις του εμπρόσθιου  οριζόντιου τμήματος του πύργου με τα πλαϊνά προστέθηκε φύλλο πλαστικού και παραμορφώθηκε με στόκο και τρίψιμο για να αποδοθούν πιο ρεαλιστικά οι κολλήσεις  που υπάρχουν στο πραγματικό.

Το κάλυμμα του πυροβόλου, που αναπαριστά το πάνινο που το συνδέει με τον πύργο, καλύφθηκε με χαρτομάντιλο μουσκεμένο σε νερό και Atlacoll και στη συνέχεια -αφού είχε "αρπάξει λίγο"- τονίστηκαν οι λεπτομέρειες, τραβώντας το με ένα τσιμπιδάκι. Το ίδιο έγινε για να κατασκευαστεί ο μουσαμάς που βρίσκεται δεμένος στο πλαϊνό δεξιό μέρος του πύργου.

Με ψιλό τρυπάνι ανοίχτηκε μια τρύπα στο στόμιο του πολυβόλου του αρχηγού πληρώματος και το ανάγλυφο πλαστικό ελατήριο αντικαταστάθηκε από άλλο φτιαγμένο από λεπτό σύρμα.

Τα καπάκια των καπνογόνων σκαλίστηκαν ελαφρά με τρυπάνι για να μοιάζουν περισσότερο με τα πραγματικά.

Οι χαραγμένες καλωδιώσεις αντικαταστάθηκαν από άλλες με σύρμα και προστέθηκαν μερικές ακόμη στον προβολέα του πύργου καθώς και στα καπνογόνα.

Προστέθηκαν ακόμη μπουλόνια στις πλάκες ενεργής θωράκισης του πρόσθιου τμήματος του πύργου. Τέλος, με υγρό στόκο προστέθηκαν οι ηλεκτρικές συγκολλήσεις των αποθηκευτικών κιβωτίων.  

Βάψιμο της τρίχρωμης παραλλαγής...

Το κιτ προσφέρει δυο επιλογές, μια μονόχρωμη και μια τρίχρωμη παραλλαγή. Η Zvezda προτείνει σμάλτα της Humbrol, αλλά εμείς προτιμήσαμε να εργαστούμε με ακρυλικά Mr Hobby (Gunze).

Το κιτ ψεκάστηκε διαδοχικά με H80 green khaki, Η71 yellow grey και το H2 black (προσθέτοντας λίγες σταγόνες άσπρο). Για τα "φωτίσματα" ψεκάστηκαν πιο ανοιχτοί τόνοι των παραπάνω χρωμάτων σχεδιάζοντας την παραλλαγή χωρίς μασκάρισμα. Η διαδικασία συνίσταται σε ένα αρχικό βάψιμο με σκούρο πράσινο, στη συνέχεια, με αερογράφο Iwata High Performance Plus ψεκάστηκε τοπικά το yellow grey φροντίζοντας να πέφτει το χρώμα τοπικά, έτσι ώστε να μην ισοπεδωθεί το ανάγλυφο. Μετά ψεκάστηκε με την ίδια διαδικασία το green khaki (με 30% yellow grey) σχηματίζοντας αρχικά το περίγραμμα της παραλλαγής με λεπτές δέσμες και γεμίζοντας τους όγκους στη συνέχεια. Το Black ψεκάστηκε τελευταίο προσέχοντας να αποδοθεί το σχέδιο των πραγματικών Τ-90. Οι ερπύστριες βάφτηκαν πρώτα με μαύρο μεταλλικό και μετά έγινε wash με το dust και  το Sand της Humbrol. Με την τεχνική του στεγνού πινέλου τονίστηκαν με Silver μερικά σημεία.   

Αφού αφέθηκαν να στεγνώσουν τα χρώματα, το μοντέλο ψεκάστηκε με το Clear Gloss Varnish της Humbrol και ολοκληρώθηκε, κάνοντας αρχικά weathering με την τεχνική πλυσίματος, χρησιμοποιώντας το Dust και Sand Wash enamel της Humbrol. Για την αναπαράσταση της λάσπης -στεγνής και υγρής- προστέθηκαν σε επιλεγμένα σημεία σκόνες Mr Hobby διαφόρων αποχρώσεων. Τέλος, το μοντέλο ψεκάστηκε με Buff αραιωμένο σε βερνίκι ματ (50%-50%). Ο επίλογος της κατασκευής ήταν ένα τελικό ψέκασμα με ματ βερνίκι της Winsor&Newton.

Η καρτέλα με τις χαλκομανίες προσφέρει δυνατότητα πολλών επιλογών με την πληθώρα αριθμών, το τύπωμα όμως του θυρεού μοιάζει λίγο "ισοπεδωμένο" αφού στερείται κάποιων λεπτομερειών. Παρόλα αυτά, το φιλμ είναι αρκετά λεπτό και προσαρμόζεται πολύ εύκολα στο ανάγλυφο του πύργου και επιπλέον δεν αφήνει κανένα ίχνος.

Συμπερασματικά...

Tο Τ-90 της Zvezda μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα αξιόλογο κιτ με πολύ καλή σχέση τιμής (33,75€) και προσφερόμενης ποιότητας. Είναι αλήθεια ότι το αντίστοιχο Τ-90 της Trumpeter μπορεί να υπερέχει σε κάποια σημεία, αλλά είναι πολύ πιο ακριβό, περίπου στα 60€, ενώ της Meng (σε 4 εκδόδεις) εκτοξεύεται από 70 - 90€! Πάντως, η προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό που ενδεχομένως λείπει από το κιτ της Zvezda δεν μειώνει καθόλου τη συνολική ποιότητά του. Εξάλλου, με λίγη επιπλέον δουλειά μπορούν να προστεθούν κάποιες λεπτομέρειες, κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την κατασκευή αλλά και το τελικό αποτέλεσμα. 

Θα το βρείτε στο Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους ή online εδώ.

 

   

 

 

   

Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35Τ-90 Russian main battle tank, Zvezda 1/35

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές