Χρησιμοποιώνταςαπλάυλικάμετατρέπουμε άχρηστα πινέλα σε εργαλεία κατάλληλα για φθορές, σωστή τοποθέτησηχαλκομανιών και αρκετέςχρήσεις που θα βρείτεμόνοι σας!
Aν θέλετε να ψεκάσετε όχι απευθείας από το σπρέϊ αλλά με αερογράφο (ή να βάψετε με πινέλο) υπάρχει ασφαλέστερος και πιο γρήγορος τρόπος μεταφοράς του χρώματος σε μπουκάλι (αντί για το κλασικό καλαμάκι). Αφαιρέστε το κάλυμμα ενός σπρέϊ καθαρισμού πληκτρολογίου και προσαρμόστε το στο σπρέϊ του χρώματος (εδώ ένα βερνίκι της HUMBROL). Καθαρίζοντας το σωληνάκι με διαλυτικό μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε άπειρες φορές.
Κάποιες φορές, συμβαίνει να θέλουμε να αλλάξουμε μορφή σε κάποιο από τα έτοιμα μοντέλα μας. Είτε γιατί κάποιο δεν μας βγήκε όπως το θέλαμε, είτε γιατί κάποιο το έχουμε από παλιά, δεν κυκλοφορεί πλέον, και κρίνουμε ότι θέλει ανανέωση, πχ το κλασσικό 48άρι RF-84F της Heller, που πια είναι δυσεύρετο. Η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ξέβαμμα του μοντέλου, αφαιρώντας μαζί και τα σήματα, καθώς και η αποσυναρμολόγησή του, ολική ή μερική.
Ο αερογράφος είναι ένα εργαλείο ακριβείας, που μπορεί με εξάσκηση και υπομονή να μας δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα σε κάθε είδους παραλλαγές. Σαν εργαλείο ακριβείας όμως πρέπει να συντηρείται ανελλειπώς και σωστά, ώστε να μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα όταν θα τον χρειαστούμε.
Ένα βασικό λάθος που κάνουμε είναι, λειτουργώντας παρορμητικά, να αγοράζουμε πολύ περισσότερα χρώματα από αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε. Φυσικά ως ένα βαθμό είναι αδύνατο να το αποφύγουμε αλλά τουλάχιστον μπορούμε να οργανωθούμε ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα.
Συνήθως μετά από αρκετά χρόνια καταλήγουμε να έχουμε πληθώρα κουτιών ή μπουκαλιών σε πολλά μεγέθη και διάφορους τύπους: aκρυλικά, σμάλτα, laquer, και όλοι οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί καθώς κάθε εταιρία έχει και τη δική της φόρμουλα.
Πρίν ξεκινήσουμε το βάψιμο δεν πρέπει να ξεχνάμε να φορέσουμε χειρουργικά γάντια (ή άλλα κατάλληλα γάντια προστασίας) μιας χρήσης. Ναι, είναι μπελάς, φασαρία, χάσιμο χρόνου, μας δυσκολεύουν την αίσθηση της αφής, δυσκολεύουν στο καθάρισμα του αερογράφου, ιδρώνουν τα χέρια, κλπ, κλπ.
Όμως τα πλεονεκτήματα από τη χρήση τους είναι πολύ σημαντικά:
Σε μια πολύ παλιά «ΠΤΗΣΗ» (όταν ακόμα είχε σελίδες μοντελισμού) είχα γράψει μια εύκολη συνταγή για «οικιακό» στόκο, ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τα συνήθως μέτρια σωληνάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.